Nederland U18 wereldkampioen na winst op China

Mannen U18 NL wereldkampioen Foto: Facebook Snackpoint Eaters Geleen

Dag vijf van het IIHF wereldkampioenschap divisie IIB werd afgesloten met de finale tussen Nederland en China. Uiteindelijk wist Nederland weer terug te komen van een achterstand en versloeg het China met 3-2 en werd daarmee wereldkampioen.

Nederland – China 3-2

Nederland begin net zoals tegen de Belgen wat matig aan de wedstrijd. Pakte weer een aantal straffen en kwamen een minuut voor de break op een 1-0 achterstand doordat op de powerplay Zihao Liu toesloeg. Hij verraste de Nederlandse goalie Sam Luitwieler (Helsingborgs HC) in de korte hoek. Nederl;and kreeg de mogelijk om aan het begin van de tweede periode terug te komen bij een 5-on-3 maar goalie Xi Sun hield zijn team op de been. En halverwege de wedstrijd kwam Oranje zelfs op 2-0 achter. Wederom was het Zihao Liu op de powerplay die toesloeg. Met een one timer liet hij Luitweiler kansloos in de verre hoek. Gelukkig duurde dat maar twee minuten en kon Nederland dan de aansluitingstreffer maken. Jorma van de Meerakker (Kristianstads IK) kon vanuit de neutrale zone opstomen en van afstand met een snoeihard schot toeslaan. Na veertig minuten was de schotenverhouding 24-om-19 in het voordeel van Nederland.

Comeback kids

Net zoals tegen België sloeg Oranje weer toe in de derde periode. Binnen vijf minuten was het gelijk. Bij een 5-op-3 sloeg Oranje toe. Wederom Jorma van de Meerakker met een afstandsschot. In minuut 47 kreeg China een vijf minuten powerplay doordat Kalle Kaptein (Tilburg Trappers) een charging penalty kreeg en een game misconduct. De penalty kill en goalie Sam Luitwieler hielden Oranje op de been. Vijf minuten voor tijd kregen de Nederlanders een powerplay door een holding penalty. Nederland sloeg weer toe op de powerplay. Jorma van de Meerakker maakte zijn hattrick compleet door via de binnenkant paal toe te slaan. Echte grote kansen kreeg China niet meer en Nederland kon niet toeslaan met een empty netter zodat na zestig minuten Nederland gekroond ging worden als wereldkampioen. En voor de goede orde Chinese Taipei werd derde.