WK U18, Nederland begint goed, België in mineur


De Nederlandse en Belgische jongens spelen het IIHF WK U18 in Bulgarije. Het betreft divisie IIB. Nederland opende het toernooi tegen Australië en België mocht aantreden tegen de mannen uit Taiwan oftewel Chinese Taipei.

LEES OOK: Sprong scoort goal nummer negentien, Seattle richting play-offs

Nederland – Australië 6-1

Nederland was duidelijk de bovenliggende partij in de eerste periode ondanks dat beide teams drie keer naar de strafbank mochten. Oranje wist daar het beste van te profiteren met een shorthanded goal en een powerplay goal. In de elfde minuut mocht Horaytio Roelofsen (Amsterdam Tigers) de strafbank op voor boarding. Nadat hij twee minuten had uitgerust kwam hij terug het ijs op en op de rebound wist hij van dichtbij de 1-0 te scoren. Een mooie pass van Kalle Kaptein (Tilburg Trappers) via de boarding vanuit het verdedigingsvak bereikte Jelle Noblesse (Geleen Smoke Eaters) en die kon alleen voor de keeper in de korte hoek scoren. Twee minuten voordat de toeter zou gaan voor het einde van de eerste periode werd een mooi driehoekje afgerond door Luka Mittendorff (Red Eagles Den Bosch) op de powerplay.

Binnen 50 seconden na de face-off bij aanvang tweede periode was het ook al 4-0. Jaidy van Mourik (UltimAir HIJS Hokij Den Haag) was trefzeker. Bij de 5-0 kwam de assist van Jaidy van Mourik vanaf de boarding en Jelle Noblesse scoorde de goal. Noblesse ging op snelheid langs de goalie en wist met een snelle stick handling de puck langs de goalie te plaatsen. In de laatste minuut van de tweede periode weet Australië dan ook op de scoresheet te komen. Foutief uitverdedigen van Nederland zet Finlay Gordon alleen voor goalie Sam Luitwieler (Helsingborgs HC) en Gordon wist de puck hoog in het doel te plaatsen.

Vier minuten voor tijd eindigde een 5-on-3 voor Australië in een goal voor Nederland. Coast to coast ging Joel Muizer (Leeuwarden Capitals) en via de five hole bepaalde hij de eindstand op 6-1. De schoten verhouding was 27 om 27. Nederland was dus geheel wat trefzekerder dan de Australische jongens.

België – Chinese Taipei 3-4

In de eerste periode waren de Belgen veel gevaarlijker dan de jongens uit Taiwan. De schoten verhouding was maar liefst 21-om-7. Alleen Kacper Raciborski (HYC Herentals) wist het net achter Taipei goalie Tai-Yu Chen te vinden. In de tweede periode leek België het weg te geven. Drie unanswered goals voor de jongens uit Taipei. In minuut 28 scoorde Yi-Siang Hao op de powerplay. In minuut 38 was het Mo Peng met de 1-2 en 52 seconden later lag ook de 3-1 achter de Belgische goalie Gregor Steegmans (Geleen Smoke Eaters). Yi-Hong Wu zette de 1-3 vlak voor de toeter op het scorebord.

Al snel in de derde periode zorgde Daan Vermeulen (HYC Herentals) voor de Belgische aansluitingstreffer. Drie minuten voor tijd was het op de powerplay Tibo van Reeth (HYC Herentals) die de 3-3 op het scorebord zette. De Belgen leken zich op te gaan maken voor de overtime maar daar dachten de jongens uit Taipei anders over. Elf seconden voordat de zoemer zou gaan kregen de Belgen een mokerslag te verwerken. Chiung-Yuan Chen bezorgde de zuiderburen een valse start op het wereldkampioenschap.

Previous Sprong scoort goal nummer negentien, Seattle richting play-offs
Next Sprong verliest met Seattle van Minnesota, 140 punten McDavid