Dames België wereldkampioen Divisie IIB


Na drie wedstrijden op het IIHF wereldkampioenschap divisie IIB zijn de Belgische dames al wereldkampioen. Ook tegen Nieuw Zeeland werd het een overwinning voor België.

LEES OOK: Sprong scratch, Seattle verliest in slotminuut van Boston

Belgie – Nieuw Zeeland 4-2

België ging meteen goed van start. Vanaf acquit lag de puck na veertig seconden al achter de Nieuw Zeelandse goalie Marie Lochlyn Hyde. Een 2-op-1 van Femke Bosmans (Cold Play Sharks Mechelen) en Lotte de Guchtenaere (Cold Play Sharks Mechelen) begon met een strakke assist van Bosmans op de Guchtenaere en eindigde in het Nieuw Zeelandse net. Na vijf minuten wilde de Nieuw Zeelandse Rebecca Lilly wisselen en schoot vanaf de middenlijn de puck diep met een stuit en juist die stuit verraste de Belgische goalie Nina van Orshaegen (Cold Play Sharks Mechelen). En was de stand plots 1-1. Aan het eind van de eerste periode lukte het België maar niet om de puck uit het verdedigingsvak te krijgen en op een schot van Anjani Mulari kon Gabrielle Mills op de rebound het bevroren rubber in het net schuiven in de verre hoek.

De Belgische dames moesten in de achtervolging bij aanvang van de tweede periode en die missie lukte. Na vier minuten was het al weer 2-2 Een prachtige backhand pass van Anke Steeno (Cold Play Sharks Mechelen) op Lotte de Guchtenaere die met een hard, strak schot top shelf over de vanghand van de goalie de 2-2 maakte. Vijf minuten later was er al de natural hattrick van Lotte de Guchtenaere. Een driehoek van Cold Play Sharks Mechelen speelsters kon door het midden opstomen. Femke Bosmans naar Anke Steeno en van Anke Steeno naar Lotte de Guchtenaere en met een deflection was de stand naar 3-1 gebracht.

Nog twintig minuten zenuwen en dan wereldkampioen?

Na veertig minuten ijshockey was het qua schoten 21-om-11 in het voordeel van Nieuw Zeeland. In de derde periode waren het de Belgische dames die het voordeel hadden. Maar pas in de dying seconds konden de Belgische dames los gaan nadat wie anders dan Lotte de Guchtenaere met haar vierde goal de 4-2 maakte en daarmee België wereldkampioen maakte.

Previous Sprong scratch, Seattle verliest in slotminuut van Boston
Next Finale Final Four tussen Den Haag en Heerenveen