België U18 dames winnen eerste wedstrijd ooit op het wk


Het was voor het eerst dat een U18 damesteam uit België meedeed aan een wereldkampioenschap van het IIHF. Ze spelen in divisie IIB. België won hun eerste wedstrijd door een goal in overtime.

LEES OOK: Nederland U18 verslaat nipt Turkije

België – IJsland 3-2 OT

Al na een dikke vijf minuten scoorde België hun eerste dames wereldkampioenschap goal. Op de powerplay was het op assits van Anke Steeno (Mechelen Golden Sharks) Ans van Hoof (HYC Herentals) die vrijstaand rechts van de goal de puck in de winkelhaak schoot. Ondanks dat IJsland de meeste schoten had met veertien om acht. Gingen de Belgische dames met een voorsprong de eerste pauze in. Na aanvang van de tweede periode was het IJsland wat al snel gelijk maakte. Binnen twee minuten lag de gelijkmaker in het Belgische net. Foutief uitverdedigen zorgde ervoor dat Eyrun Gardarsdottir heel makkelijk van dichtbij goalie Anouk Belmans (HYC Herentals) kon verslaan. Snel na de gelijkmaker pakte IJsland zelfs de voorsprong.

Adalheidur Ragnarsdottir schoof de puck hard voorlangs en in de verre hoek vlak bij de Belgische goalie stond ongedekt Maria Kristjansdottir en die hoefde maar de stick tegen het bevroren rubber te plaatsen om de 2-1 te maken. Toch hoefde de Belgische dames niet te treuren. Want binnen zeven! seconden was het alweer 2-2. Louise Paulissen (Smoke Eaters Geleen) ging na de face-off op snelheid langs een IJslandse verdediger en wist de voor de goal staande Anke Steeno aan te spelen die de puck ook van dichtbij achter de IJslandse goalie wist te plaatsen. Ook de tweede periode was de schoten verhouding in het IJslandse voordeel. Twaalf om acht.

België was de betere in de derde periode. Ondanks het overwicht lukte het niet meer om de goalie uit IJsland Andrea Bachmann te passeren. Zij stopte in de derde periode twaalf Belgische schoten. Het verschil werd gemaakt in overtime. Door druk zetten van Louise Paulissen verslikte een IJslandse verdedigster zich en Anke Steeno kreeg de puck zo voor de stick en Steeno kon de puck zo in het lege doel schuiven omdat de IJslandse goalie compleet verrast werd door de actie van haar verdedigster.

 

 

Previous Nederland U18 verslaat nipt Turkije
Next Tampa verslaat koploper Boston, NHL record Vasilevskiy