Nederland maakt het verschil in de derde periode en verslaat België


Nederland mag aan de bak tegen de zuiderburen België op dag vijf van het IIHF wereldkampioenschap DIV IIB in Servië Belgrado. Alleen de winnaar van deze wedstrijd kan nog meedoen in strijd om de promotie.

LEES OOK: België in de pan gehakt door Servië op het WK U20

Nederland – België 5-3

Nederland maakte al snel de fout om een too many men penalty te pakken. En die werd keihard afgestraft door de Belgen. Al binnen twee minuten lag de puck achter goalie Almer de Boer (Flyers Heerenveen). Lowie Vreys (Olds Grizzlys) scoorde met een powerplay goal.

tekst gaat verder onder de video

Nederland pakte daarna de draad op en kreeg de meeste kansen en bijna halverwege de eerste periode was het Jay Huisman (HIJS Hokij) die de stand gelijk trok. Hij scoorde op een breakaway.

tekst gaat verder onder de video

Vlak na de gelijkmaker kwam Nederland met een man meer te staan door een straf voor België maar het lukte Nederland niet om van de unieke meerderheid te profiteren. Na twintig minuten ging men aan de thee met een 1-1 tussenstand.

Na een minuut in de tweede periode kreeg Nederland weer een kans met een man meer. De Belg Tijs Vreys (Olds Grizzlys) moest naar de Sin Bin voor een illegal check to the head. Dit keer profiteerde Nederland wel. Wesley de Bruijn (Flyers Heerenveen) wist de man meer situatie uit te buiten.

tekst gaat verder onder de video

Tijs Vreys maakte zijn penalty goed door puck verlies in de neutrale zone van Nederland af te straffen. Hij kon op snelheid naar het Nederlandse doel opstomen en wist in de korte hoek te scoren zodat de stand 2-2 werd halverwege de wedstrijd was.

tekst gaat verder onder de video

Nederland pakte in de laatste tien minuten van de tweede periode nog twee straffen maar de penalty kill deed zijn werk goed. Ook Oranje mocht nog een keer met een mannetje meer het ijs op maar het lukte niet om de stand wat aantrekkelijker te maken. Nederland had nog een licht overwicht qua schoten op goal. Tien om zeven in de tweede periode.

Dan moest het maar in de derde periode gebeuren

Nederland pakte na zeven minuten in de derde periode weer de voorsprong. De meest besproken persoon op dit moment in het Nederlandse IJshockey Bjorn Borgman (HIJS Hokij) schoot van afstand en ging zelf achter zijn schot aan en in de rebound die de Belgische goalie Jelle Lievens weggaf. Zette hij Nederland op voorsprong.

tekst gaat verder onder de video

Echter twee minuten later maakte diezelfde Bjorn Borgman een grote fout door puck verlies te lijden in het aanvalsvak en binnen een scheet en een zucht lag de gelijkmaker voor België in het Nederlandse net. Matteo Van Dezande (Chiefs Leuven) zei dank u wel tegen het vroege kerst cadeautje.

tekst gaat verder onder de video

Toch wist Nederland hun rug weer te rechten. Puck verlies dit keer van de Belgische Tijs Vreijs in zijn eigen verdedigingsvak betekende twee snelle passes en de puck lag na twee pogingen van Jay Huisman weer in het Belgische doel. Huisman scoorde zijn tweede goal van de avond.

tekst gaat verder onder de video

Renzo van Brink (Tilburg Trappers) zette de kroon op de wedstrijd door tussen twee Belgische spelers er met de puck vandoor te gaan en zo five hole de 5-3 eindstand shorthand’s  op het bord te zetten. Morgenavond minimaal na zestig minuten gelijk spelen tegen Servië en ook Nederland promoveert samen met Kroatië naar Divisie IIA.

tekst gaat verder onder de video

Previous België in de pan gehakt door Servië op het WK U20
Next Kroatië wereldkampioen na winst op België