Ongelukkige tegengoals kosten Nederland de wedstrijd tegen Kroatië


Dag drie van het IIHF wereldkampioenschap U20 in Belgrado betekend dat zowel Nederland als België aantreden. Het Nederlandse team speelt tegen Kroatië en België mag aan de bak tegen Servië.

LEES OOK: België wint nipt van sterker IJsland op WK U20

Nederland – Kroatië 2-4

Nederland had het lastig tegen de stugge Kroaten. Nog voordat Frits Doop (Flyers Heerenveen) een delay of game penalty pakte na 47 seconden hadden de Kroaten al gescoord.  Maar die goal werd afgekeurd aangezien de Kroaat de puck in het doel schopte. Maar het gegeven blijft dat de speler wel heel vrij voor het doel van Jowin Ansems (Tilburg Trappers) kon opduiken. Kroatië had het overwicht bijna de gehele eerste periode. En wist te scoren in minuut twaalf met een afstandsschot. Het zag er naar uit dat Jowin Ansems het zichtveld werd geblokkeerd door een Nederlandse verdediger. De 1-0 werd gemaakt door Alex Dimitrijevic.

tekst gaat verder onder de video

Nederland mocht op de powerplay in minuut vijftien en wist twee goede kansen te creëren maar de Kroatische goalie Ivan Mikulic gaf geen rebounds weg en pakte beide schoten klem. Een bijna identiek afstandsschot als bij de 1-0 leverde ook de 2-0 op. Door een mêlée van spelers wist Tin Alic kort voor de eerste break de stand uit te breiden naar 2-0.

tekst gaat verder onder de video

De ommekeer?

Al vroeg in de tweede periode gaat het weer mis bij Nederland. Een duel aan de boarding wordt verloren en na een schot van Borna Filipovic kan de Nederlandse goalie de puck niet goed verwerken en van dichtbij was het Niksa Juric die de 3-0 liet aantekenen.

tekst gaat verder onder de video

Nog geen halve minuut daarna mocht Nederland vier minuten op de powerplay omdat Niksa Juric twee penalty’s kreeg. Een voor illegal equipment en een voor tripping. Lang kon men er niet van genieten want Wesley de Bruijn (Flyers Heerenveen) mocht ook de Sin Bin in voor holding the stick.

In het verloop van de tweede periode ging Nederland wat meer druk creëren maar het lukte ze nog steeds niet om de Kroatische goalie te passeren. Pas drie minuten voor het einde van de tweede periode lukte het Nederland dan toe te slaan. Jay Huisman (HIJS Hokij) zorgt voor de 1-3.

tekst gaat verder onder de video

Ook in de laatste twee minuten houdt Nederland grote druk met een powerplay maar meer dan een keer wil de Kroatische goalie niet vissen. Nederland was beter in de tweede periode maar kon het verschil niet in goals uitdrukken.

Aan het begin van de derde periode sloeg Nederland meteen toe met een man meer situatie. Zeven seconden nadat Bruno Idzan een penalty pakte voor hooking was het Marvin Timmer (Tilburg Trappers) die de aansluitingstreffer binnen schoot met de 2-3.

tekst gaat verder onder de video

In een gelijk opgaande periode was het spannend maar wederom een ongelukkige tegengoal zorgde ervoor dat Nederland de tweede wedstrijd verloor met 2-4. De goal werd gemaakt door Ante Bebek.

tekst gaat verder onder de video

Nu maar hopen dat Kroatië onderweg nog wat verliest zodat Nederland kans houdt op promotie. Het is frusterend om te zien dat landen zonder IJshockey geschiedenis Nederland voorbij gaan qua opleidingsniveau.

 

Previous België wint nipt van sterker IJsland op WK U20
Next België in de pan gehakt door Servië op het WK U20