Nederland pakt zilver na prima pot tegen Kroatië


Nederland gaat op voor zilver of brons voor de IIHF II A in de Velesajam Ice Rink. Bij winst is het zilver, bij verlies is het brons. Dus een medaille is verzekerd.

LEES OOK: Sprong scratch, play-offs zijn bekend, op jacht naar Sir Stanley

Nederland – Kroatië 6-2

Terwijl Nederland twee turnovers weggeeft in de eerste minuut maar Kroatië niet weet te profiteren is het Nederland wat na drie minuten op een 1-0 voorsprong komt. Raymond van der Schuit verscheen alleen voor de goalie na een mooie assist van Kilian van Gorp en deed een mooie re-direct en versloeg zo de Kroaatse goalie. Nederland bleef de bovenliggende partij. Halverwege de eerste periode was de eerste powerplay voor Nederland ook meteen raak. Danny Stempher stond rechts van de goal vrij kreeg de puck op maat van Nick Verschuren en met een onetimer was het 2-0. Nederland mag op de penalty kill maar Boet van Gestel gaat alleen op de Kroatische goalie af maar mist en na de kill is het Danny Stempher die alleen op het doel kan afstormen. Zijn inzet wordt gestopt. De schoten op doel verhouding is tien om zeven in het voordeel van Nederland.

Ook in de tweede periode krijgt Nederland de beste kansen maar gaan ze er maar niet in. Halverwege de de wedstrijd in de dertigste minuut krijgt Raymond van der Schuit vier minuten voor high sticking. Daar kan Kroatie dan eindelijk van profiteren. In de korte hoek kon goalie Ruud Leeuwesteijn de puck niet genoeg afstoppen en scoorde Karlo Marinkovic de aansluitingstreffer. Dik twee minuten later was de marge alweer drie goals verschil. Danny Stempher kreeg de puck van Nick Verschuren en schoot hard via de korte hoek de 3-1 binnen.

De 4-1 viel vanuit een scrimmage waarbij de Kroatische goalie Vilim Rosandic de puck niet goed kon stoppen en Noah Muller de losse puck binnen pookte. Een minpuntje in de tweede periode was dat twee minuten voor het einde Vito Idzan via de five hole van Ruud Leeuwesteijn de tweede goal van de Kroaten kon maken. Het verschil in de tweede periode was maar drie schoten op doel. Vijftien om twaalf nog steeds in het voordeel van Nederland.

Nog twintig minuten. Wordt het zilver of brons?

Nederland kan de wedstrijd al dood maken als ze na zes minuten in de laatste periode op de powerplay kunnen. Helaas kunnen ze niet profiteren van de man meerderheid. Bij de volgende powerplay voor Kroatië met een man minder lukte dat wel. Bij een drie op een kon Jordy Verkiel op assist van Dennis Sikma shorthanded de 5-2 maken. Nederland ging door met aanvallen en de zesde viel ook nog. Een schot van Luca Heutmeukers leverde een rebound op en Mike Collard kon de puck in het doel schuiven. Nederland moest de laatste twee minuten nog op de penalty kill maar kwam niet meer in de problemen. En zodoende wist Nederland het zilver meer dan verdiend binnen te halen.

Previous Sprong scratch, play-offs zijn bekend, op jacht naar Sir Stanley
Next Sprong scoort maar verliest laatste wedstrijd van Winnipeg