Doelpuntenregen voor SDE in winst op koploper Lulea en concurrent MODO


Zes Nederlandse goals en evenveel assists bij de dubbele winst voor SDE HF op koploper Luleå HF en directe concurrent MODO Hockey. Göteborg HC had het geluk niet aan zijn zijde tegen Leksand en trof runner-up Brynas in een slechte bui.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Op social media kondigde Göteborg HC de terugkomst van Esther de Jong aan

SDE HF – Luleå HF 5-2

Een goede maand geleden stonden SDE HF en Luleå HF ook tegenover elkaar, in Luleå, en lieten de Stockholmers (ondanks het 2-1 verlies) al zien dat Luleå een ploeg was die ze konden verslaan.

Vrijdag, in Stockholm, kwam die winst. Met Savine Wielenga, weer fit om te spelen, trad SDE met vier volledige aanvalslijnen. De 5-2 overwinning op Luleå was voor SDE HF de eerste keer in de zes seizoenen dat de twee ploegen elkaar op het hoogste niveau in Zweden tegenkwamen. Een unieke winstpartij dus.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Savine Wielenga – SDE HF (Foto: Mats Bekkevold)

In de eerste periode schommelde het spel op en neer, maar was het de thuisploeg die de meeste kansen kreeg. Door de twee goede goalies aan beide kanten (Lindsey Post voor SDE en Sara Grahn voor LHF) bleef het de eerste twintig minuten 0-0.

Ook in de tweede periode ging het gelijk op, maar desondanks kwamen de gasten, waar de Finse speelsters ontbraken, op voorsprong. Een knappe individuele actie van Kayleigh Hamers bracht SDE tegen het einde van het middenstuk weer naast de koploper in de SDHL.

In de derde periode mocht Leona Sim vanuit het eigen verdedigingsvak het hele veld oversteken en uithalen voor de 2-1 voorsprong. Een voorsprong die maar zeventien seconden op het bord bleef staan want toen scoorde Michela Cava de 2-2.

Goal Dijkema

Het was echter SDE dat de overhand kreeg en met nog negen minuten op de klok, lieten drie Nederlandse dames een mooi uitgespeelde aanval zien die goed werd afgemaakt. Hamers nam de puck van het eigen vak mee naar de andere kant, Julie Zwarthoed trok een gat voor de mee opkomende Marée Dijkema die de goalie van Luleå kansloos liet. Voor Dijkema was het de eerste goal van het seizoen, voor SDE betekende het een 3-2 voorsprong.

Ook bij de 4-2 was Hamers betrokken en een afstandsschot werd een rebound voor Savine Wielenga die niet aarzelde en binnenschoot. De uiteindelijke 5-2 kwam, via een emptynetter, op naam van Kelty Apperson.

Wielenga na de wedstrijd: “We speelden goed! Natuurlijk misten ze een paar van hun sterkste speelsters dus hadden ze een stuk minder zelfvertrouwen dan normaal. Daar hebben we goed gebruik van gemaakt door hard te blijven werken met inderdaad vier lijnen, terwijl zij vooral met twee speelden.”

Ondanks het gemis van een aantal speelsters kon Luleå echter nog altijd rekenen op speelsters zoals Grahn (op dit moment de goalie met de beste cijfers in de SDHL), Cava en Emma Nordin (derde en vijfde op de topscorerslijst).

“Ja, dat is zeker een lekker gevoel!” gaf Marée Dijkema aan over de winst. Over haar game-winning goal zei Oranje international lachend: “Ik moet toegeven dat ik echt heel blij was! Je hoopt natuurlijk altijd dat je mag scoren, maar tegen Luleå is wel heel gaaf! Helemaal als het dan het team ook nog echt helpt is het heel fijn!”

Tekst gaat verder onder de video

Leksands IF – Göteborg HC 4-3 OT

Göteborg HC wacht nog altijd op de eerste overwinning en tegen Leksands IF, dat op de voorlaatste plaats bivakkeert, had het dé kans om die overwinning binnen te halen.

Met Esther de Jong weer terug op het ijs speelde GHC een prima wedstrijd. Zestig minuten lang. Toch was het ook deze keer niet voldoende voor drie punten. De jonge ploeg is talentvol, werkt keihard en offert zich voor elkaar op en toch ging het bonuspunt, na verlenging, naar de thuisploeg.

Al vroeg in de wedstrijd kwam Göteborg op voorsprong door een goal van Sandra Rannerud. Een voorsprong die het niet hield tot het fluitsignaal van de eerste pauze. Met een 1-1 tussenstand gingen de ploegen na de eerste periode van het ijs.

In het tweede deel was het wederom GHC dat op voorsprong kwam. Nu was het Georgina Farman die het net wist te vinden. Ook nu kwam LIF weer op gelijke hoogte. Iets over de helft van de wedstrijd kreeg Esther de Jong dé kans op 2-3. De goalie van Leksand wist de puck echter knap uit de goal te houden. Iets wat de commentator verleidde om te spreken over save-van-het-jaar. (op 1:35 in de onderstaande samenvatting).

Die 2-3 kwam er uiteindelijk wel, maar dan zitten we al in de derde periode. Hannah Clayton Carroll tekende ervoor. Ook nu was het de goed spelende speelsters van GHC niet gegund om de voorsprong tot het einde van de periode, en de wedstrijd, te behouden. Met nog vier minuten te spelen werd de gelijkmaker gescoord. De 3-3 was tevens de stand na zestig minuten.

Geen loon naar werken

In tegenstelling tot de reguliere periode was het niet Göteborg dat als eerste in overtime wist te scoren. Leksands IF dat dat wel, na 38 seconden; 4-3 OT.

Ondanks het verlies liet Göteborg deze wedstrijd wel zien dat het de volle zestig minuten op niveau kan spelen. Het zijn dan kleine zaken die nog beslissen over winst of verlies. Esther de Jong was teleurgesteld na afloop: “Dit is zo jammer. We hadden echt moeten winnen. En het is zo stom dat die kans er niet in ging.”

Tekst gaat verder onder de video

SDE HF – MODO Hockey 5-3

Twee goede wedstrijden in hetzelfde weekend, was voor SDE dit seizoen nog niet voorgekomen. In één van de twee wedstrijden liet de ploeg elk weekend wel een steekje vallen. Ook het begin van de wedstrijd tegen MODO Hockey, dat één plek boven SDE staat in het klassement, was dat het geval.

In de eerste periode was MODO de gevaarlijkste ploeg en dat was ook aan de tussenstand te zien; 0-2. En dat was terecht.

In het middenstuk liet SDE zien dat het een ploeg is die niet opgeeft en blijft strijden. Volgens dd wedstrijdsheet scoorde Kelty Apperson de 2-1. Als wij de beelden bekijken, zien we toch echt Savine Wielenga de puck binnenschieten. Iets dat zij na de wedstrijd ook bevestigde en wat te zien is op 1:10 in de samenvatting hieronder.

MODO kwam hierna toch weer op een voorsprong van twee goals, maar SDE toonde veerkracht en op aangeven van Wielenga scoorde Kelly Murray 2-3. Tevens de tweede ruststand.

In de afsluitende periode nam de thuisploeg het heft in handen en dat werd beloond. Wielenga scoorde de gelijkmaker op aangeven van Julie Zwarthoed. Iets meer dan twee minuten later, met wat boze MODO speelsters op de strafbank, was het Kayleigh Hamers die de 4-3 achter Klara Peslarova binnenschoot. De 5-3 eindstand kwam op naam van aanvoerster Leanne Ganney nadat ze de puck direct doorgespeeld kreeg uit de door Magdalena Winbo gewonnen face-off.

Wielenga: “We begonnen zwak, terwijl we ons er zeker bewust van waren dat de punten tegen Luleå niks betekenen als we vervolgens van MODO verliezen. Gelukkig wisten we het om te draaien. We waren ook het betere team en hielden we ons hoofd koel. Die veerkracht is er dus zeker.”

Van 24 naar 34

SDE HF is één van de teams die het meest op het doel van de tegenstanders schiet. De afwerking liep daar echter op achter. In de eerste veertien wedstrijden werd er 24 keer gescoord. Afgelopen weekend, in twee wedstrijden tien keer. “Waarom we nu wel makkelijker scoorden is lastig te zeggen. We positioneren ons misschien wat beter ten opzichte van de goalie, wat meer tips en rebounds oplevert en we hadden soms ook gewoon het geluk aan onze kant met sommige goals,” analyseert Wielenga die na een aantal weken blessureleed drie goals en twee assists noteerde. “Ja, ik ben weer fit, natuurlijk mis ik nog wel wat wedstrijdritme maar dat is hopelijk snel terug!”

Tekst gaat verder onder de video

Brynäs IF – Göteborg HC 6-0

Brynäs IF staat tweede in de rangschikking maar verloor een dag eerder met 1-6 van HV71. Iets dat recht gezet moest worden en voor Göteborg was dat niet het scenario waarop zij wachtten. De vorige ontmoeting was geëindigd in 0-7. In het voordeel van BIF.

Ook nu was er voor de jonge garde uit Göteborg weinig eer te behalen. Waar het tegen Leksand tot 35 schoten op doel kwam, noteerde het er tegen Brynäs slechts zeven. Wayne Gretzky zei ooit: “Je mist 100% van de schoten die je niet afvuurt.” Je moet dan echter wel de mogelijkheid krijgen om die schoten af te vuren.

Die mogelijkheid gaf Brynäs niet aan Göteborg. Zelf deed het dat wel en via (2-0, 1-0, 3-0) werd het uiteindelijk 6-0 voor de ploeg uit Gävle.

Ondanks het verlies speelde De Jong, die een aantal wedstrijden miste na een harde check en dit weekend weer voor het eerst in actie kwam, een goede wedstrijd: “Het ging wel goed voor mij. Het lastige bij Brynäs is dat ze heel snel rondschaatsen en passen in ons verdedigingsvak. Soms werd het dan een chaos aan onze kant. Daar profiteerden zij van en scoorden.”

Stand

Volgende week staan er weer vijf Nederlandse dames op hetzelfde ijs. Göteborg HC ontvangt dan SDE HF. Een dag later speelt SDE in Jönköping tegen HV71. Göteborg ontvangt dan AIK.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Luleå HF 16 40 66:30 (36)
2 Brynäs IF 16 39 75:40 (35)
3 HV 71 15 30 59:27 (32)
4 Linköping HC 14 28 36:24 (12)
5 Djurgårdens IF 15 26 34:28 (6)
6 MODO Hockey 16 23 36:31 (5)
7 SDE HF 16 20 34:41 (-7)
8 AIK 16 15 31:54 (-23)
9 Leksands IF 16 11 29:61 (-32)
10 Göteborg HC 16 2 18:82 (-64)
Previous Trappers verliest op bezoek bij Hannover Scorpions
Next IJshockey Nederland presenteert Return to Play Eerste Divisie