Late gelijkmaker Zwarthoed niet genoeg voor winst


Het was geen best weekend voor de Nederlandse dames in Zweden. Zoë Barbier kwam met Malmö Redhawks niet in actie omdat de twee geplande wedstrijden zijn uitgesteld. Ook Esther de Jong kwam niet in actie en zag haar team verliezen. Bij SDE HF kon Savine Wielenga niet meespelen zij zag haar team met onder andere de drie andere Oranje speelsters twee keer verliezen.

Tekst gaat verder onder de foto

Savine Wielenga (Foto: Mats Bekkevold)

Malmö Redhawks niet in actie

De uitwedstrijd tegen Hovås HC en de thuiswedstrijd tegen IF Troja/Ljunby die voor afgelopen weekend op het programma stonden zijn verschoven naar een latere datum. Vanwege de toenemende Covid-19 cijfers in Skåne (de zuidelijkste provincie van Zweden, waarin ook Malmö ligt) zijn alle sportevenementen voor twee weken afgeblazen. Volgende week zullen Zoë Barbier en Malmö Redhawks dus niet naar Linköping afreizen.

Brynäs IF – SDE HF 5-0

Op bezoek bij de koploper in de SDHL kon SDE HF, na het eerder verlies (1-2) weer geen revanche nemen op de uitschakeling in de play-offs van het vorige seizoen. Brynäs is een veel scorende ploeg met, na dit weekend twee speelsters bovenaan de topscorerslijst. In de lijst met meest scorende speelsters staan er drie in de top-vier. Josefin Bouveng staat met zeven goals op een zevende plek.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De topscorelijst in de SDHL na dit weekend

SDE kan die cijfers niet overleggen maar vooraf was hoofdcoach Dominique Di Rocco op de eigen site van de club toch optimistisch. Zeker over het verloop van het seizoen: “Het team ontwikkeld zich nog steeds. Dat gaat later zijn vruchten afwerpen. We blijven consequent bezig om te ontwikkelen. Natuurlijk weten we dat het beter moet. We hebben veel periodes gehad waarin we goed speelden, maar onze uitdaging is om 60 minuten lang ons beste hockey te spelen.”

Tegen Brynäs zat dat er nog niet in. Via 2-0, 1-0 en 2-0 werd het uiteindelijk 5-0.

Tekst gaat verder onder de foto

Kayleigh Hamers - SDE HF
Kayleigh Hamers (Foto: Mats Bekkevold)

Kayleigh Hamers: “We kwamen niet in ons eigen spel en waren eigenlijk meer achter hun aan het schaatsen. Zij zijn scorend heel goed. Of zij ook het beste team zijn waar we tegen hebben gespeeld dit seizoen nu ze bovenaan staan? Dat denk ik niet. Ik vind zelf dat Luleå het beste team is waar we tegen gespeeld hebben.”

Göteborg HC – HV71 0-10

De eerste tien minuten hield Göteborg goed stand tegen de ploeg uit Jönköping. De tweede powerplay die HV71 kreeg werd echter benut; 0-1. Tegen het einde van de eerste periode wisten de gasten hun voorsprong verder uit te breiden. In de laatste 66 seconden werden de 0-2 en 0-3 gescoord.

Esther de Jong, die gedwongen vanaf de tribune moest toekijken na de harde check die ze vorige week kreeg, zag het gebeuren: “Die eerste tien minuten zag het er echt goed uit. Het was een wedstrijd die heel gelijk opging. Beide teams kregen kansen en het was leuk om naar te kijken.”

In de tweede periode bouwde HV71 verder aan hun voorsprong en scoorde het nog vier keer. In de afsluitende periode kwamen daar nog drie goals bij.

“Na die eerste goal domineerde HV71 de wedstrijd. Die laatste vijftig minuten waren heel slecht van onze kant. Af en toe creëerden we nog wel een kans maar het was gewoon slecht,” laat De Jong weten.

Leksands IF – SDE HF 2-1 (SO)

Een belangrijke wedstrijd voor SDE want Leksand staat maar net achter de ploeg uit Stockholm en wil die voorbij voor een play-off plaats.

Een spektakelwedstrijd werd het niet. Heel lang bleef het 0-0. Totdat tien minuten voor tijd Kelty Apperson naar de strafbank moest en Leksand voordat zij aan de powerplay begonnen een time-out namen. Met succes, want Apperson kon na vijf tellen alweer het ijs op nadat Leksand de 1-0 had gescoord.

Lang leek dat ook de eindstand te gaan worden. Dat was buiten Julie Zwarthoed gerekend want met nog zeventien seconden op de klok wist zij de 1-1 binnen te werken op assists van Leanne Ganney en Kayleigh Hamers.

Tekst gaat verder onder de foto

Julie Zwarthoed (Foto: Mats Bekkevold)

In overtime kreeg SDE nog een powerplay maar die kon niet benut worden met een winnend doelpunt. Shoot-outs moesten de beslissing gaan brengen. Voor SDE wist geen van de drie speelsters hun poging te verzilveren. Voor Leksand deed Ella Albinsson dat wel.

Kayleigh Hamers: “De laatste paar wedstrijden is het inderdaad een beetje stroef gegaan. In tegenstelling tot de wedstrijd tegen Brynäs probeerden we tegen Leksand zelf het spel te maken. We kregen wel veel kansen maar we hadden niet het geluk om de puck achter de keeper te krijgen.”

De standen

Voor komend weekend staat er voor SDE de derby tegen stadgenoot AIK op het programma. Gezien de stand een belangrijke wedstrijd op jacht naar een plaats in de play-offs (de eerste acht). Göteborg krijgt de dames van Linköping en Djurgården op bezoek.

SDHL

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Brynäs IF 12 33 64:25 (39)
2 Luleå HF 12 31 44:21 (23)
3 Linköping HC 13 25 32:22 (10)
4 Djurgårdens IF 13 23 30:26 (4)
5 HV 71 12 21 45:25 (20)
6 MODO Hockey 12 18 26:21 (5)
7 AIK 13 13 25:41 (-16)
8 SDE HF 13 12 21:34 (-13)
9 Leksands IF 12 9 24:44 (-20)
10 Göteborg HC 12 1 13:65 (-52)

DamEttan Södra

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 IF Malmö Redhawks 5 15 42:2 (40)
2 Linköping HC 4 10 20:4 (16)
3 Hvidovre IK 4 9 10:9 (1)
4 IF Troja/Ljungby 4 6 11:5 (6)
5 Trollhättefallens HC 7 5 14:35 (-21)
6 Karlskrona HK 2 3 11:8 (3)
7 Hovås HC 3 3 5:22 (-17)
8 Skövde IK 5 0 8:36 (-28)
Previous Tilburg Trappers wint oefenwedstrijd nipt van Herner EV
Next Trappers wint eenvoudig van nieuwkomer EG Diez-Limburg