SDE wint Oranje-onderonsje, Malmö dendert door


Malmö Redhawks blijft een niet te stoppen trein in de DamEttan Södra. In de SDHL was er voor SDE HF winst (in het Oranje-onderonsje) en verlies. Zaak is om twee wedstrijden op het niveau te spelen dat zij kunnen. Göteborg HC speelde delen van hun twee wedstrijden prima maar zij moeten dat 60 minuten zien vast te houden.

Tekst gaat verder onder de foto

SDE HF – Göteborg HC (Kayleigh Hamers – Esther de Jong – Julie Zwarthoed – Savine Wielenga)

Hvidovre IK – IF Malmö Redhawks 0-6

Drie op drie dat is waar Malmö Redhawks voor afreisde naar Denemarken. En die derde overwinning kwam er ook met ruime cijfers. Er zat wat spanning in het team maar al na iets meer dan twee minuten werd het net gevonden. Binnen vier minuten stond het al 0-2. In het middenstuk werd de 0-3 gescoord door Sarah Lecavalier. Op aangeven van Zoë Barbier. De nasleep van een blessure speelde Barbier parten en daardoor kon zijn maar een paar shifts het ijs op.

In de afsluitende periode wist de ploeg uit Malmö nog drie keer het Deense net te vinden. Met een 0-6 overwinning en een hattrick voor Rachel Weiss, kon de terugreis over de Öresundsbron worden aangevangen.

Zoë Barbier: “De wedstrijd tegen Hvidovre was mentaal zwaar, veel van onze Deense speelsters hebben daar gespeeld (red: acht van de negen). Het was dus een belangrijke wedstrijd! We hebben het heel zakelijk zonder al te veel straffen uitgespeeld!”

Tekst gaat verder onder de foto

Malmö Redhawks na de 6-0 overwinning op Hvidovre HK

SDE HF – Göteborg HC 3-0 (het Oranje-onderonsje)

Marée Dijkema baalde enorm dat ze er niet bij kon zijn in de wedstrijd tegen haar Oranje-collega Esther de Jong. De andere drie Oranje-leeuwinnen (Julie Zwarthoed, Savine Wielenga en Kayleigh Hamers) stonden wel op het ijs tegen hun jongere mede-international.

Esther de Jong: “Persoonlijk vond ik het wel leuk om tegen de Nederlanders te spelen! Tijdens de wedstrijd deden we natuurlijk allemaal gewoon ons ding. Na de wedstrijd hadden we nog even gepraat. Het is dan leuk dat we binnenkort wel weer hetzelfde shirt aantrekken bij het Nederlands team.”

SDE speelde een prima wedstrijd en deed dat de volle zestig minuten. Göteborg speelde delen van de wedstrijd goed. Met name in de derde periode speelde zij meer op snelheid en creëerden enkele kansen. Tot goals leidde dat niet meer. In de eerste twee perioden was de thuisploeg al op een 3-0 voorsprong gekomen. Hamers wist hierbij twee assists te noteren en Wielenga tekende voor de 3-0.

De Jong: “Stiekem was ik ook wel een beetje trots dat Savine had gescoord en Kayleigh twee assists had. ”De vorige week opgelopen blessure speelde haar nog wel parten. “Voor mij was het niet echt super omdat ik de hele week zonder contact heb moeten trainen vanwege mijn schouder. Deze wedstrijd was weer de eerste keer met contact terwijl mijn schouder nog niet beter is. Hierdoor vermeed ik bepaalde situaties af en toe een beetje.”

Ook haar collega bij de tegenstander vond het Oranje-onderonsje een leuke onderbreking. Zwarthoed: “Ja, superleuk om tegen Esther te spelen en haar even te zien zo midden in het seizoen. Wat betreft de wedstrijd; Als team hebben we goed gespeeld. We speelden ons tempo en daar had Göteborg moeite mee.”

Tekst gaat verder onder de video

AIK – Göteborg HC 4-1

De uitslag doet anders vermoeden. Zeker in de eerste en derde periode draaide Göteborg mee met AIK. Het creëerde kansen, maar daar werd er slecht één van verzilverd.

Door een doelpunt van Jennifer Calsson, halverwege de eerste periode, kwam GHC zelfs op een 0-1 voorsprong. In het middenstuk wist de thuisploeg de gasten meer onder druk te zetten. Mede veroorzaakt doordat er vier keer een speelster van GHC naar de strafbank mocht. Göteborg wist echter goed stand te houden. Tegen het einde van de periode viel dan toch de goal voor AIK. De derde periode werd gestart met een 1-1 tussenstand.

Halverwege de derde periode kwam AIK op 2-1 maar er was nog nog reden om te denken dat Göteborg de wedstrijd niet zou kunnen afsluiten met een goed resultaat. Een powerplay goal van AIK met nog vijf minuten te spelen zette de 3-1 op het scorebord. In de laatste minuut wist het dan ook nog een empty-netter binnen te werken.

Esther de Jong, die zelf ook nog twee minuten de strafbank mocht warm houden: “Dit was echt balen. We spelen de hele wedstrijd goed tot in de laatste paar minuten en dan scoort AIK drie keer en verliezen we de wedstrijd. Net als bij sommige eerdere wedstrijden. We spelen goed maar geen 60 minuten. We geven het nu dus weg in een paar minuten van de wedstrijd en dat is zonde want we kunnen echt wel winnen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Esther de Jong – Göteborg HC (Foto: Mats Bekkevold)

SDE HF – HV71 0-4

SDE kreeg de winnaar van de reguliere competitie 2019/2020 op bezoek. HV71 is echter zoekende naar dezelfde vorm als het vorige seizoen en wellicht kon SDE daar gebruik van maken. Dit gebeurde niet. HV71 had een dag eerder van AIK verloren en wilde niet met twee nederlagen uit Stockholm vertrekken.

Het spel van SDE was ook niet wat ze er zelf van hadden verwacht. Julie Zwarthoed: “Het was een mindere wedstrijd van onze kant. Als team moeten we een weg vinden om twee goede wedstrijden in één weekeinde te spelen en niet alleen maar één wedstrijd.”

Tekst gaat verder onder de foto

Julie Zwarthoed (Foto: Mats Bekkevold)

IF Malmö Redhawks – Skövde IK 10-0

Vier op een rij voor de Redhawks, die het zonder Zoë Barbier moesten doen deze wedstrijd. Vanaf de kant zag ze wedstrijd wel: “Die was nogal saai. Het team waar we tegen speelde was zwaar onder ons niveau dus we hadden er moeite mee om op ons tempo te spelen. Ook lastig om je hoofd bij de wedstrijd te houden. Uiteindelijk vallen de goaltjes dan toch wel en hoop je dat de wedstrijd gewoon snel voorbij is.”

Skövde IK is één van de twee nieuwe teams in de DamEttan Södra en na het verlies op vrijdag tegen IF Troja/Ljungby (1-6), was nu ook titelkandidaat Malmö een maat of twee te groot.

De Redhawks waren een klasse beter en dat liet zich ook zien in het aantal schoten op doel (66-2). Rachel Weiss wist de 1-0 binnen te werken. Later kwam daar voor haar de 6-0 ook nog bij. Inmiddels al de negende goal voor Weiss dit seizoen. Ook Agata Sarnovska, Natalie Perry en Mia Bau Hansen wisten ieder twee keer het net te vinden.

Tekst gaat verder onder de foto

Rachel Weiss na het behalen van de gouden WK medaille met Canada U18 in 2018/2019

Volgende week zondag speelt Malmö de uitwedstrijd tegen Karlskrona HK. Op papier is de ze ploeg uit de Zweedse marinestad, de grootste concurrent voor de titel in de DamEttan Södra. Barbier: “Het is nog onzeker, maar ik hoop volgende week wel weer mee te doen.”

De standen

In de SDHL speelt SDE HF woensdag tegen stadgenoot Djurgårdens IF. Zondag ontvangt het Linköping HC. Göteborg HC gaat voor twee wedstrijden naar Örnsköldsvik waar het zaterdag en zondag MODO Hockey treft.

Voor Malmö Redhawks staat er maar één wedstrijd op het programma. Die tegen Karlskrona HK.

SDHL

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Brynäs IF 9 24 43:19 (24)
2 Luleå HF 8 21 31:13 (18)
3 Linköping HC 9 20 24:15 (9)
4 HV 71 9 16 30:18 (12)
5 Djurgårdens IF 9 14 18:20 (-2)
6 SDE HF 9 11 16:18 (-2)
7 MODO Hockey 8 9 17:16 (1)
8 AIK 9 9 19:25 (-6)
9 Leksands IF 9 7 15:31 (-16)
10 Göteborg HC 9 1 10:48 (-38)

DamEttan Södra

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 IF Malmö Redhawks 4 12 34:1 (33)
2 Linköping HC 2 4 11:3 (8)
3 IF Troja/Ljungby 2 3 7:3 (4)
4 Hvidovre IK 2 3 2:7 (-5)
5 Trollhättefallens HC 3 2 3:19 (-16)
6 Karlskrona HK 0 0 0:0 (0)
7 Hovås HC 1 0 1:10 (-9)
8 Skövde IK 2 0 1:16 (-15)
Previous Mechelen haalt drie punten binnen bij Herentals
Next Jacques De Ceuster, Belgisch talent in Italië