Jacques De Ceuster, Belgisch talent in Italië


Jacques aan het Comomeer

Op social media zagen we dat Jacques De Ceuster vandaag verjaart. Twintig jaar jong is hij net op deze dag. En dan denk je, tot enkele maanden geleden was Jacques een Belgisch aanvalstalent van het zuiverste soort. Nam aan vijf Beloften WK’s deel voor Jong België. Draaide de voorbije vier seizoenen vlot mee als beloftevolle forward bij het sterke HYC Herentals. En nu in Italië aan de slag.

Gelukkige verjaardag, Giacomo, come va?

“Dankjewel. Het gaat goed. Heb vorige lente mijn schoolopleiding afgerond en, in overleg met mijn ouders, besloten om eerst de wereld even te verkennen vooraleer in een nine-to-five job te stappen. En hier ben ik dan, bij Hockey Como aan de slag op het tweede niveau in Italië. De eerste weken verbleef ik in de B&B van onze clubvoorzitter. Nu heb ik, samen met twee huisgenoten, mijn eigen woning. Net vandaag heb ik trouwens een auto van de club ter beschikking gekregen. Neen, geen Fiat, er pronkt een Franse leeuw op de grill.”

Jacques De Ceuster HC Como
foto : HC Como

Hockey Club Como

“We trainen wekelijks drie maal en spelen één match per week. HC Como is een middenmoter in deze reeks. Onze coach is Petr Malkov. Een Oekräiner met heel wat ervaring. Als speler actief bij o.a. Kiev, CSKA Moskou en enkele clubs in Zwitserland. Als coach was ie onder meer assistent bij diverse KHL-clubs, in Zwitserland en nu voor het vijfde seizoen hoofdcoach hier bij HC Como.”

Jacques De Ceuster - HC Como
foto : HC Como

“Waarom ik net hier terecht gekomen ben? Wel, we kenden wat mensen in de regio van zomervakanties die we hier doorbrachten. En zeg nu zelf, ik leef nu hier aan het Meer van Como, mooie bergen rondom en op amper een half uurtje van Milaan. Het niveau is vergelijkbaar met de BeNe League. We hebben een leuke groep. Nu is het aan mij om en zelfstandig te leren wonen en om inzake ijshockey nog stappen te zetten. En wat Italiaans leren natuurlijk, nu ik hier toch ben. Hoop ook om snel een parttime job te vinden, met hulp van de club moet dat lukken.”

Ex-ploegmaat als topscorer in de reeks

De eerste twee competitiewedstrijden betekenden twee maal verlies voor HC Como. Jacques heeft heel wat ijstijd gekregen en ook al eens kunnen scoren.

Weet je wie trouwens topscorer is in deze reeks na twee speeldagen?  Nathan Pancel, vorig seizoen samen met Jacques, aan de slag bij Heylen Vastgoed HYC. Pancel speelt nu voor het ambitieuze Pergine Valsugana, dat onder meer twee Slowaken en twee Canadezen in het team heeft.

Previous SDE wint Oranje-onderonsje, Malmö dendert door
Next Oranje dames winnen maar een op vijf in Zweden