Oranje dames winnen maar een op vijf in Zweden


In Zweden bij de SDHL was er deze week geen succes voor de twee ploegen met Nederlandse dames. Göteborg en SDE verloren beide hun wedstrijden. In de DamEttan wist Malmö concurrent Karlskrona te verslaan.

SDE HF – Djurgårdens IF 2-4

Het verschil werd in de eerste periode gemaakt. Hierin was Djurgården IF de effectievere ploeg in de Stockholmse derby. In zes minuten wisten de gasten drie keer te scoren. Bij de 0-2 kon Kelly Murray wat terugdoen voor SDE HF maar nog geen dertig tellen later werd de 1-3 al gescoord. De eerste periode werd afgesloten met een 1-4 achterstand voor SDE.

Vroeg in het middenstuk wist Julie Zwarthoed de achterstand weer tot twee goals te verkleinen. Dichterbij kwam de ploeg, waar Marée Dijkema na haar afwezigheid in de vorig twee wedstrijden weer op het ijs stond, echter niet.

Tekst gaat door na de video

De kleedkamers van SDE HF liggen buiten de eigen ijshal. Voor de warming-up en iedere periode mogen de dames nog even van de buitenlucht genieten.

MODO Hockey – Göteborg HC 4-2

Een vreemde week voor Göteborg HC waar hoofdcoach Stefanie McKeough, om persoonlijke redenen, de club verlaat voor een terugkeer naar Canada. McKeough was bezig aan haar derde seizoen bij de club en nam dit voorjaar de hoofdverantwoordelijkheid over. GHC voorzitter Jan Mellgren sprak in Göteborg Posten dat iedereen verdrietig was en met een brok in de keel zat.

Esther de Jong: “Het was een inderdaad een emotionele en onzekere week omdat we afscheid moesten nemen van onze hoofdcoach die terug moest naar Canada.”

De focus vanaf de eerste seconden tegen MODO was er, misschien daardoor, niet helemaal. Verder legde de ploeg zichzelf ook wel wat druk op.

De Jong: “We hebben nu tegen alle teams gespeeld en we hebben alles verloren. Ik denk dat hierdoor de druk heel hoog lag. We wisten dat we konden winnen. MODO scoorde de 1-0 vrij vroeg in de wedstrijd waardoor wij onze koppen toch lieten hangen. We zochten te veel voor de gelijkmaker en speelden te offensief waardoor het verdedigen soms vergeten werd en het verschil groter werd gemaakt door MODO. Op een gegeven moment scoorden wij 2-1 maar uiteindelijk pakten zij de winst.”

Tekst gaat door na de foto

Lore Baudrit (MODO Hockey) en Margot Desvignes (Göteborg HC) || Vorige week was er een Oranje onderonsje in de SDHL. zaterdag en zondag stonden drie van de vier Françaises tegen elkaar op het ijs. Naast Baudrit en Desvignes speelde ook Marion Allemoz (MODO Hockey) in deze twee ontmoetingen.

Ondanks een goede derde periode waar de 4-2 nog werd gescoord zat er in de eerste van twee wedstrijden in Örnsköldsvik niet meer in.

MODO Hockey – Göteborg HC 3-1

Op zaterdagavond werd de eerste ontmoeting tussen MODO en Göteborg gespeeld. Nog geen vijftien uur na het laatste fluitsignaal van die wedstrijd begon de tweede ontmoeting.

Weer werd er verloren maar er werd door de jonge ploeg goed gespeeld. Er werden kansen gecreëerd maar die werden niet benut. In de eerste twee periodes draaide GHC goed mee met MODO en ondanks de 1-0 halverwege de wedstrijd waren er nog volop kansen voor Göteborg om drie punten uit Ö-vik mee te nemen.

Esther de Jong: “We hadden echt een goede energie. We blijven aanmoedigen en positief. We wisten dat we konden winnen en zaterdag goedmaken. Het was lang 0-0 en MODO maakte de 1-0 . We bleven er in geloven en we maakten 1-1. De 2-1 scoorden ze op een powerplay. Die straf was, zeker gezien de rest van de wedstrijd, wel een beetje makkelijk gegeven vond ik. De twee wedstrijden dit weekend waren behoorlijk ruig. De scheidsrechters lieten veel toe en er werd heel fysiek gespeeld. Zelf kreeg ik ook nog een pittige check. Ondanks het dubbele verlies blijven we optimistisch. Ons spel wordt iedere wedstrijd beter. Vandaag speelden we 60 minuten goed. De winst is dichtbij!”

Veel ijstijd

Over haar eigen spel is de Nederlandse aanvalster ook tevreden: “Ja, ik heb behoorlijk wat ijstijd gekregen. Bij de powerplay en penalty kill sta ik op het ijs en verder speel in de derde lijn. Dus ik kan zeker niet klagen.”

Tekst gaat door na de foto

Esther de Jong
Esther de Jong (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

De trip van Göteborg naar Örnsköldsvik was een flinke onderneming. “Vrijdagochtend waren we al vertrokken en in Gävle hebben we een tussenstop gemaakt. In de hal van Brynäs hebben we ’s middags nog getraind. Op zo’n anderhalf uur van Ö-vik hebben we overnacht. Nu zijn we op de terugreis en moeten we nog zes uur. Het was wel erg mooi daar. Vandaag sneeuwde het trouwens al in Örnsköldsvik.”

Karlskrona HK – IF Malmö Redhawks 1-8

Het was even de vraag of Zoë Barbier weer met Malmö Redhawks mee zou kunnen doen tegen Karlskrona HK. Vorig seizoen de ploeg die de Redhawks de meeste tegenstand bood in de DamEttan Södra en ook dit seizoen wordt gezien al gevaarlijkste tegenstander.

Barbier lachend: “Nou fit wil ik het niet helemaal noemen, maar ik stond er! Donderdag nog een behandeling gehad en die heeft zijn werk gedaan.”

Met wat trainingsachterstand werd de Oranje international toch opgesteld en liet ze zien dat ze het scoren nog niet is verleerd. In de eerste periode scoorde barbier de 0-4. Ook in de tweede periode liet ze van zich spreken. Veertig seconden nadat KHK de 1-5 scoorde, werkte Barbier de 1-6 binnen. Inmiddels staat haar teller op zeven goals.

Tekst gaat door na de foto

Agata Sarnovska (1 goal, 1 assist) en Zoë Barbier (2 goals) – Malmö Redhawks

“Het is fijn en geeft vertrouwen als je ook ondanks de blessure er twee in prikt!” reageerde Zoë na afloop.

In de derde periode werkte Malmö nog wat aan het doelsaldo en werd het uiteindelijk 1-8.

“Dit was een goede wedstrijd van ons. Dit was op papier onze grootste concurrent en ik denk ook wel het sterkste team waar we tegen gespeeld hebben. Daarom wilde ik deze wedstrijd ook echt niet langs de kant zitten!”

SDE HF – Linköping HC 2-5

SDE begon sterk aan de wedstrijd en kwam op een powerplay op 1-0 door Kelly Murray. Halverwege de eerste periode komt Linköping op 1-1 door de eerste goal van Jennifer Wakefield.

In de tweede periode kon SDE maar weinig kansen creëren. LHC deed dat wel en bracht de stand voor de tweede pauze op 1-3. In de afsluitende twintig minuten scoorde Wakefield haar derde goal en bracht de tussenstand daarmee op 1-4. Nadat het ook nog 1-5 werd, scoorde Leanne Ganney de 2-5.

De standen

De twee SDHL teams met Nederlandse inbreng komen wel in actie. Zaterdag gaat SDE naar Gävle voor een duel tegen koploper Brynäs en krijgt Göteborg de buren uit Jönköping (HV71) op bezoek. Op zondag treft het in Leksand de plaatselijke IF. Malmö speelt deze week tegen Hovås en Troja/Ljungby.

SDHL

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Brynäs IF 10 27 51:24 (27)
2 Luleå HF 10 25 38:18 (20)
3 Linköping HC 11 25 30:17 (13)
4 Djurgårdens IF 11 20 27:23 (4)
5 HV 71 11 18 35:25 (10)
6 MODO Hockey 10 15 24:19 (5)
7 SDE HF 11 11 20:27 (-7)
8 AIK 11 10 20:31 (-11)
9 Leksands IF 10 7 20:39 (-19)
10 Göteborg HC 11 1 13:55 (-42)

DamEttan Södra

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 IF Malmö Redhawks 5 15 42:2 (40)
2 Linköping HC 4 10 20:4 (16)
3 Hvidovre IK 4 9 10:9 (1)
4 IF Troja/Ljungby 3 3 7:4 (3)
5 Hovås HC 2 3 5:12 (-7)
6 Trollhättefallens HC 5 2 5:27 (-22)
7 Karlskrona HK 1 0 1:8 (-7)
8 Skövde IK 4 0 4:28 (-24)
Previous Jacques De Ceuster, Belgisch talent in Italië
Next Wereldkampioenschap junioren gaat door in de bubble van Edmonton Canada