Sterk SDHL debuut Esther de Jong, ondanks dubbele nederlaag


Zaterdag maakte Esther de Jong haar debuut in de SDHL. Met Göteborg HC verloor ze met 5-1 van MODO Hockey. De andere Nederlandse internationals in de SDHL wonnen hun eerste wedstrijd met SDE HF van Djurgårdens IF.

Tekst gaat verder na de foto

Esther de Jong – Göteborg HC (Foto: Mats Bekkevold)

Göteborg HC – MODO Hockey 1-5

Göteborg-coach Stefanie McKeough zei na de wedstrijd: “”Dit was een boodschap die duidelijk was voor onze nieuwe spelers; welkom in de SDHL. Hier ligt het tempo veel hoger. Als speler krijg je geen tijd, je staat zowel in de verdedigings- als in de aanvalszone constant onder druk.”

Die druk kwam van MODO en was onder andere te zien in de verhouding van het aantal schoten op doel (9-40). Marion Allemoz, al tien jaar lang aanvoerster van het Franse nationale team, scoorde een hattrick voor MODO.

Tekst gaat verder na de foto

Marion Allemoz, in het shirt van de Franse equipe

De penalty-kill voor Göteborg liep naar behoren, want uit zes mogelijkheden wist MODO maar één keer te scoren. Zelf scoorde Göteborg vanuit de powerplay. Sofia Gidsäter-Nicklasson wist de 1-3 te scoren met nog twee minuten te spelen in de tweede periode. In de afsluitende periode kwam de eindstand uiteindelijk op 1-5.

Göteborg HC – Luleå HF 0-7

Titelfavoriet Luleå HF wist op zaterdag te winnen van directe een concurrent. HV71 werd in Jönköping met 0-4 verslagen. Ook op zondag wisten zij de nul te behouden. Onder toeziend oog van Zoë Barbier, die vanuit Malmö de reis naar Göteborg had gemaakt, speelde GHC ondanks het verlies een betere wedstrijd dan een dag eerder.

De ervaring van de dames in Luleå is echter enorm. Al jaren domineren zij de SDHL (vorig jaar samen met HV71). Maar liefst vijf Finse internationals, die de laatste WK finale maar zeer nipt verloren van de VS, staan er op het ijs voor het team uit Noord-Zweden. Bovendien is de Canadese Michela Cava deze zomer overgekomen van Brynäs IF. Cava is de afgelopen seizoenen steevast te vinden in de top van het topscorersklassement.

Verlies tegen Luleå is dan ook geen schande en het spel was beter dan tegen MODO. Esther de Jong: “Ja, die eerste wedstrijd was wel slecht van heel het team. Ook van mij. Tegen Luleå ging het veel beter ook al was dat een beter team! Als we gisteren zo gespeeld hadden als vandaag, was het het die eerste wedstrijd heel close geweest.”

De jonge speelsters van Göteborg wisten het de sterren van luleå af en toe behoorlijk moeilijk te maken. Iets dat zeker perspectief biedt voor de rest van het seizoen. Tegen de startende vijf van Luleå, die af en toe hun schitterende passing-game lieten zien was geen kruid gewassen. Zij maakten vijf van de zeven goals.

“Esther speelde sterk.”

Ook mede Oranje international Zoë Barbier (die met Malmö Redhawks uitkomt in de DamEttan Södra) vond dat Göteborg, ondanks het verlies, een goede wedstrijd speelde: “ De eerste periode moest Luleå echt wennen aan het wat langzamere spel van Göteborg. Daarna kregen ze wel veel kansen maar ik vond wel dat Göteborg echt goed stand hield. Verdedigend speelde ze sterk! Je ziet aan alles dat Luleå een top-team is met veel ervaring. Die spelen heel gecontroleerd.”

‘Scout’ Barbier was zeer te speken over het spel van De Jong: “Ja, ze speelde goed. Zeker op de penalty-kill was Esther sterk. In vijf tegen vijf wist ze haar normale niveau te halen. Ze speelde sterk en overtuigend. Dat was echt mooi om te zien tegen zulke ervaren speelsters.”

Tekst gaat verder na de foto

Esther de Jong (Göteborg HC) en Zoë Barbier (Malmö Redhawks)

Djurgårdens IF – SDE HF 0-4

Aan de andere kant van Zweden, in Stockholm, begonnen de dames van SDE HF prima aan hun nieuwe seizoen. De goede trend van het vorige seizoen, waarin voor de eerste keer de play-offs werden behaald, werd voortgezet met een 0-4 overwinning tegen stadsgenoot Djurgården. Grote uitblinker Lindsey Post, de beste goalie in de SDHL van het vorige seizoen, liet meteen weer van zich horen. Post stopte 53 schoten en wist haar doel schoon te houden.

Tekst gaat verder na de foto

Lindsey Post – SDE HF (Foto: Mattias Mårdner)

In aanvallend opzicht was SDE, waar Savine Wielenga ontbrak omdat ze nog niet fit is na haar operatie, zeer effectief. Tegenover het bombardement aan schoten op het doel van Post zette SDE ‘slechts’ 19 schoten. Deze waren echter wel met scherp geschoten want er werd vier keer gescoord.

Coach Dominique Di Rocco was dan ook tevreden na de wedstrijd: “ Ja, ik denk dat al het werk dat we tot nu toe hebben verzet, er vanavond is uitgekomen. De spelers lijken met iedere wedstrijd te groeien. Onze energie op de bank is fantastisch, we hebben een goede groep en de spelers hebben enorme stappen gezet om elkaar verbaal te ondersteunen. Dat ze de inzet van een teamgenoot tijdens en na een goede wisseling waarderen, was vandaag duidelijk. Deze spelers vinden het echt belangrijk om elkaar te steunen en willen elkaar echt zien slagen.”

Tekst gaat onder de video verder

Linkoping HC – SDE HF 1-0

Ondanks dat er aanvallend meer op het doel van de tegenstander werd geschoten, zat er geen tweede winstpartij in voor Kayleigh Hamers, Julie Zwarthoed en Marée Dijkema. Waar er op zaterdag zeer effectief werd omgesprongen met de kansen, wist zondag geen van de 31 op het doel afgeschoten pucks het net van Linköping HC te vinden. Door een powerplay goal van de Noorse international Lene Tendenes werd het 1-0 voor de thuisclub.

De stand

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Luleå HF 2 6 11:0 (11)
2 Linköping HC 2 6 4:2 (2)
3 Brynäs IF 1 3 7:2 (5)
4 SDE HF 2 3 4:1 (3)
5 MODO Hockey 2 3 6:4 (2)
6 HV 71 2 3 3:5 (-2)
7 AIK 1 0 2:3 (-1)
8 Djurgårdens IF 1 0 0:4 (-4)
9 Leksands IF 1 0 2:7 (-5)
10 Göteborg HC 2 0 1:12 (-11)

Volgende week gaat Göteborg op bezoek bij HV71. SDE HF ontvangt Brynäs IF en Leksand IF.

Previous Tampa in zetel na winst op New York in vierde wedstrijd
Next Spencer Edwards, Canadese aanvaller voor Bulldogs de Liège