SDHL van start met nog meer Oranje


Zaterdagmiddag start in Zweden de SDHL aan het nieuwe seizoen. Had het vorige seizoen al een Oranje-tintje, dit seizoen begint met nog meer Oranje leeuwinnen.

SDE blijft Oranje kleuren

Waar SDE HF de vorige seizoenen met Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed steevast zorgde voor de Nederlandse inbreng kwam daar vorig seizoen al Savine Wielenga bij terwijl Marée Dijkema begon in het tweede team van de club uit Stockholm en halverwege het seizoen de overstap maakte naar de hoofdmacht.

Kayleigh Hamers - SDE HF
Kayleigh Hamers (Foto: Mats Bekkevold)

Met de vier Nederlandse internationals in de gelederen wist SDE voor de eerste keer in haar bestaan de play-offs te behalen, nadat het zich via een prima zesde plaats daarvoor had weten te plaatsen. In de eerste ronde van die play-offs bleek Brynäs IF te sterk in een best-of-three voor SDE.

Voor komend seizoen behoren Zwarthoed, Wielenga, Hamers én Dijkema allemaal vanaf het begin van het seizoen tot de hoofdmacht. Net zoals de beste goalie in de SDHL van het vorige seizoen: Lindsey Post. Zij zal worden bijgestaan door Linn Jansson Almgren, een jonge goalie die overkwam van Linköping HC en daar al SDHL ervaring heeft opgedaan.

Met Megan Eady en Leona Sim heeft de club twee nieuwe Canadezen aangetrokken. Waarmee Canada evenals Zweden op zes speelsters komt. Vanuit Hongarije krijgt SDE versterking van Hanna Pintér. Hanna is de jongere zus van Lili Pintér, die net zoals Hamers en Zwarthoed aan haar zesde seizoen gaat beginnen bij SDE. In het seizoen 2016/2017 kwam de jongere Pintér ook al uit voor SDE.

De grootste verandering is waarschijnlijk die op de bank. Shane Warschaw is vertrokken en zijn taken als hoofdcoach worden overgenomen door Dominique Di Rocco. De laatste jaren was zij onder andere assistent coach van University of British Columbia, waarmee ze een aantal kampioenschappen wist te behalen.

Verwachtingen

Marée Dijkema is enthousiast over de nieuwe coach: “Alles gaat goed! We zijn lekker aan het trainen om klaar te zijn voor de eerste wedstrijden dit weekend! Ik krijg heel erg het gevoel dat onze nieuwe coach echt een plan heeft en ons door het hele seizoen wil en kan verbeteren. Ze heeft er veel verstand van en niet alleen qua systemen maar ook met skills.” Dijkema staat verder te popelen om, na de voorbereiding, echt aan het seizoen te gaan beginnen: “Ik heb heel veel zin in de wedstrijden en denk dat we met z’n allen gedurende het hele seizoen een goed resultaat moeten kunnen neerzetten!”

Marée Dijkema
Marée Dijkema – SDE HF (Foto: Mats Bekkevold)

Ook Julie Zwarthoed kijkt vol vertrouwen naar het komende seizoen: “Alles gaat prima hier! We zijn nu bezig aan onze laatste week voordat het echte week gaat beginnen. Dirocco is een prima coach waar we nu al veel nieuwe dingen van hebben geleerd. Echt een frisse start. We kunnen niet wachten om te beginnen.”

Julie Zwarthoed
Julie Zwarthoed (Foto: Mats Bekkevold)

Voor de aanvoerster van het Nederlands team zal die start komend weekend nog niet plaatsvinden. Savine Wielenga werd drie weken geleden geopereerd en alhoewel de revalidatie goed verloopt mist ze het openingsweekend. Met de nieuwe coach heeft ze, toen we haar spraken, nog niet op het ijs gestaan maar ze kreeg al wel een goede indruk van haar. “Ze weet waar ze het over heeft en het team reageert positief op haar. Ik verwacht betere resultaten dan vorig jaar. We zullen de favorieten zeker weer kunnen verrassen.”

Savine Wielenga (Foto: Mats Bekkevold)

De Jong naar Göteborg HC leeuwinnen

Niet alleen in Stockholm spelen komend seizoen Oranje leeuwinnen. Ook in Göteborg staat een Oranje international op het ijs. Bij het team dat als logo een leeuwin heeft, begint Esther de Jong aan haar buitenlandse avontuur. De voormalig aanvoerster van het Nederlands U18 team maakte de overstap van Heerenveen Flyers naar Göteborg HC.

GHC wist zich, nadat het als tiende was geëindigd in de SDHL 2019/2020, via promotie-/degradatie wedstrijden tegen Malmö Redhawks. In een best-of-three werd de ploeg uit Malmö met 2-1 verslagen.

De selectie van Göteborg is een van de jongste in de SDHL en buiten De Jong werden er nog meer spelers aangetrokken. Daar is echter qua sfeer niets van te merken. De Jong: “Het team voelde de eerste keer al gelijk als een super hecht team ondanks dat de helft van het team nieuw is. Dat was echt super! Niemand voelt zich ook de beste in het team en iedereen wil elkaar helpen.”

Esther de Jong – Göteborg HC (Foto: Mats Bekkevold)

Uiteraard is er verschil met het damesijshockey in Nederland maar het Oranje-talent kan goed meekomen. “Het niveau is hoog dus ik kan me er aan optrekken om het beste uit mezelf te halen. En ik vind het super om met meiden op hoog niveau te spelen. We hebben nu drie oefenwedstrijden gespeeld waarvan één tegen een SDHL team, Linkoping. Die wedstrijd hebben we met 8-0 verloren maar we waren toen nog niet compleet. Ik vond het niveau van de wedstrijd hoog maar ik had het eerlijk gezegd nog hoger verwacht,” zegt ze met een knipoog die zelfvertrouwen uitstraalt.

Verwachtingen

Over de verwachting voor het komende seizoen zegt De Jong: “We zijn niet een van de beste teams in de league, dat weten we. We zijn echter wel een jong team en daarom hebben we ook veel potentie om te groeien. Ik denk daarom dat er dit seizoen een moeilijke start komt. Als we die overwinnen komt er zeker een stijgende lijn.”

Verder heeft de jonge Friezin het prima naar haar zin in Göteborg: “Het is een hele mooie stad. En groot, zeker voor mij uit het kleine Heerenveen. Het is ook lekker bij de zee waar we al een paar keer geweest zijn. Net zoals in de grote ‘mall’ en een aantal grote parken in Göteborg.”

De eerste wedstrijden

SDE begint met twee uitwedstrijden aan het nieuwe seizoen. Zaterdag gaat het op bezoek bij Djurgårdens IF. Zondag speelt het de uitwedstrijd tegen Linköping HC.
Göteborg trapt het seizoen af met twee thuiswedstrijden. Zaterdag komt MODO op bezoek. Zondag ontvangt het Luleå HF.

Luleå is één van de titelfavorieten. Zaterdag starten de dames uit het noorden van Zweden hun seizoen tegen de andere grote favoriet HV71. Het vorige seizoen werd vanwege Covid-19 vroegtijdig afgebroken toen in de finale de eerste wedstrijd was gespeeld. Daarin won de kampioen van het reguliere seizoen HV71 met 3-2 van Luleå.

Previous Dallas verslaat Vegas in overtime en pakt voorsprong in series
Next New York verslaat met moeite Tampa in slotminuten