Quinnipiac treft aartsrivaal Yale in kwartfinale ECAC. The Battle of Whitney Avenue continues


Guus van Nes Update

De tegenstander in de kwartfinale van het ECAC Tournament is bekend. Quinnipiac Bobcats neemt het op tegen de naaste buur en aartsrivaal (er zit nog wel wat oud zeer) Yale Bulldogs. Ook de andere ploegen in de kwartfinale zijn bekend.

Twee eerdere ontmoetingen dit seizoen

The Battle of Whitney Avenue krijgt dit seizoen dus in ieder geval nog twee afleveringen. Op 7 februari wisten de Bobcats, met Guus van Nes op de tweede lijn in overtime te winnen in de uitwedstrijd die amper vijftien kilometer verder op werd gespeeld in ‘The Whale’. Odeen Tufto wist de winnende goal te scoren na 60 minuten en achttien seconden.

Tekst gaat verder onder de foto

Guus van Nes (Foto: LFlynnPhotos)

In de thuiswedstrijd in de eigen Frank Perrotti jr. Arena ontbrak Van Nes in de wedstrijdselectie. Zonder onze landgenoot werden de Bulldogs met een 5-0 nederlaag terug naar New Haven gestuurd. Komend weekend strijden Q-pac en Yale in een best-of-three om een plaats in de halve finale van het ECAC Tournament. Alle wedstrijden worden afgewerkt in de thuishaven van de Bobcats. Het voorrecht dat zij hebben verdiend door bij de beste vier teams te eindigen in de ECAC competitie. Quinnipiac werd daarin derde en plaatste zich direct bij de laatste acht.

Yale Bulldogs (7) – Union Dutchmen (10)

Yale eindigde als zevende en moest wel het ijs op in de eerste ronde. Daarin trof het Union Dutchmen dat als tiende was geëindigd. De teams bleken veel dichter bij elkaar te liggen dan de stand deed vermoeden. Union trok de eerste wedstrijd met 3-0 naar zich toe. De Bulldogs beten in tweede wedstrijd beter van zich af en sleepte dankzij een 4-1 overwinning er een derde wedstrijd uit. Die werd uiteindelijk pas in de 84e minuut beslist door een goal in de tweede overtime (2-1 OT).

Tekst gaat verder onder de foto

Harvard Crimson (5) – St. Lawrence Saints (12)

Het verschil tussen de studenten van het als vijfde geëindigde Harvard en St. Lawrence was een stuk groter. Harvard rekende in twee wedstrijden af met de Saints. De eerste wedstrijd werd afgesloten met 5-3. Op zaterdag zag St. Lawrence Harvard voorbij vliegen en werd het 7-1.

Tekst gaat verder onder de foto

Colgate Raiders (8) – Brown Bears (9)

Op de ranglijst een verschil van drie punten. In de best-of-three was Colgate in twee wedstrijden te sterk, maar het moest van diep komen. Zeker in de tweede wedstrijd. De eerste wonnen de Raiders met 3-0 en leek er geen vuiltje aan de lucht. In de tweede wedstrijd lieten de Bears hun klauwen zien en kwamen al heel vroeg (achttien seconden) op voorsprong. Deze werd omgebogen naar een 2-1 voorsprong voor Colgate. Met nog 62 seconden te spelen wist Brown de 2-2 te scoren en overtime af te dwingen. Daarin had Colgate zestien minuten nodig om de verlossende, winnende, treffer te scoren.

Tekst gaat verder onder de foto

Dartmouth Big Green (6) – Princeton Tigers (11)

Daar waar in de andere best-of-three match-ups het hoger geplaatste team de stap naar de kwartfinale zette, was dit in de strijd tussen Dartmouth en Princeton niet het geval. In het klassement deed Big Green nog lang mee voor een plaats bij de beste vier en strandde uiteindelijk op 22 punten. Princeton wist tegen de andere ECAC teams slechts acht punten bij elkaar te sprokkelen.

De Tigers wisten, tot verrassing van velen, Dartmouth in twee wedstrijden uit te schakelen. Makkelijk ging dat niet want beide wedstrijden werden niet binnen zestig minuten beslist. Op vrijdag werd het 4-3. Zaterdag leken de Tigers direct af te stomen op een sensatie toen vroeg in de derde periode de 4-1 werd gescoord. Dartmouth kwam terug tot 4-4 maar moest in overtime toch de handdoek in de ring gooien (5-4 OT).

Tekst gaat verder onder de foto

De indeling van de kwartfinales ziet er als volgt uit:

Cornell Big Red (1) Princeton Tigers (11)
Clarkson Golden Knights (2) Colgate Raiders (8)
Quinnipiac Bobcats (3) Yale Bulldogs (7)
Rensselaer Engineers (4) Harvard Crimson (5)

The Battle of Whitney Avenue

Sinds Quinnipiac in 2006 toetrad tot de ECAC is er sprake van The Battle of Whitney Avenue. In 2013 stonden deze twee buren en aartsrivalen in de finale van het NCAA toernooi. Voor beide teams was het de eerste keer dat ze de finale wisten te bereiken. De winst in de drie eerdere ontmoetingen dat seizoen gingen allemaal naar de Bobcats. De finale was echter voor Yale, die daardoor het nationaal kampioenschap wist te winnen.

Na die finale bleef Q-pac elf keer ongeslagen tegen Yale. Hierbij zaten wel drie gelijke spelen. Inmiddels zijn er in totaal 36 onderlinge wedstrijden gespeeld tussen de twee universiteiten uit Connecticut. Daarin werd er vijf keer gelijk gespeeld en wisten de Bulldogs zeven keer te winnen. De andere 24 ontmoetingen gingen naar Q-pac. Met zo’n record (24-7-5) is het des te pijnlijker voor Quinnipiac dat juist die ene wedstrijd, de finale van de NCAA werd verloren.

Nu is Quinnipiac bezig met een winning streak van inmiddels zes wedstrijden. De laatste nederlaag (en de eerste na de NCAA finale tegen Yale) voor de Bobcats was op 9 februari 2018 toen de uitwedstrijd met 3-2 werd verloren.

Tekst gaat verder onder de foto

Guus van Nes (Foto: LFlynnPhotos)

Uittocht NCAA spelers naar NHL organisaties

Een groot aantal spelers in de NCAA die in hun vierde jaar zitten (het maximum aantal seizoenen dat je in de NCAA mag uitkomen) verlaat in deze tijd hun universiteit en tekent een profcontract. De teams die inmiddels zijn uitgeschakeld in hun conference en mede hierdoor niet in het NCAA toernooi zullen uitkomen, zien hun spelers vertrekken. Op de kantoren van de ECHL, het niveau onder de AHL met veel teams die een connectie hebben met NHL teams, hebben ze het druk met het tekenen van nieuwe contracten. Ook een aantal AHL teams heeft inmiddels NCAA spelers een contract aangeboden.

NCAA team AHL Team Gelieerd aan
Zach Giuttari Brown Bears Hartford Wolf Pack New York Rangers
Derek Lodermeier Vermont Catamounts Manitoba Moose  Winnipeg Jets
Jerad Rosburg Michigan State Spartans Texas Stars Dallas Stars
Max Zimmer Wisconsin Badgers Charlotte Checkers Carolina Hurricanes
Patrick Khodorenko Michigan State Spartans Hartford Wolf Pack New York Rangers

De nieuwe rankings

Zelf speelde Q-pac het afgelopen weekend niet. Door de resultaten van de teams die wel speelden moest Quinnipiac in de PairWise ranking drie plaatsen prijsgeven. Het staat daar nu op een zeventiende plaats. De deskundigen van de USCHO en USA Today rankings kijken niet alleen naar de cijfers. Zij zetten de Bobcats op dezelfde plaats als waar zij dat vorige keer ook deden. Guus van Nes en zijn team staan in beide rankings nog steeds op een veertiende plaats.

Rnk Team (First Place Votes) Record Points Last Poll
1 Cornell (40) 23-2-4 981 1
2 Minnesota State (5) 31-5-2 927 3
3 North Dakota (5) 26-5-4 925 2
4 Minnesota Duluth 22-10-2 828 5
5 Boston College 24-8-2 826 4
6 Denver 21-9-6 738 6
7 Clarkson 23-8-3 685 7
8 Penn State 20-10-4 647 8
9 Massachusetts 21-11-2 611 9
10 Ohio State 20-11-5 526 11
11 Bemidji State 22-10-5 470 10
12 UMass Lowell 18-10-6 459 12
13 Arizona State 22-11-3 377 13
14 Quinnipiac 21-11-2 349 14
15 Maine 18-11-5 289 15
16 Western Michigan 18-13-5 244 17
17 Michigan 18-14-4 148 NR
18 Minnesota 16-14-7 126 19
19 Northeastern 18-13-3 119 16
20 AIC 21-12-1 75 20

Andere teams die punten kregen: Providence 65, Bowling Green 27, Sacred Heart 23, Harvard 18, Notre Dame 11, St. Cloud 3, Rensselaer 2, Michigan State 1

 

 

Previous Winnipeg en Florida houden hoop, Edmonton verliest koppositie aan Vegas
Next Efficiënt Herentals voorbij Chiefs Leuven, pakt ook Belgische titel