Efficiënt Herentals voorbij Chiefs Leuven, pakt ook Belgische titel


ERA Renomar HYC Chiefs Leuven
Foto: Kurt Tops

De enige kwartfinale in de BeNe-League play-offs waar er een derde duel nodig was om te beslissen wie doorgaat naar de halve finale, werd in Herentals gespeeld. Voor de derde keer in vier dagen keken HYC Herentals en Chiefs Leuven elkaar oog in oog. De winnaar van deze wedstrijd wacht een halve finale in Den Haag.

ERA RENOMAR HYC – CHIEFS LEUVEN 8-2

ERA Renomar HYC Chiefs Leuven
Artwork: Tom de Groot, Face-Off

De eerste periode kende voor beide teams een zenuwachtige start. Chiefs Leuven was slordig in de verdediging, maar door de voorzichtige start van HYC Herentals leverde dat geen doelpunten op voor de thuisploeg. De Leuvense bezoekers kregen meer controle over hun spel en in de vierde minuut vonden zij het net. Op aangeven van Pieter-Jan Wouters scoorde Iniaz Steyaert en die Chiefs Leuven op voorsprong. In de vorige wedstrijd werd er nooit gescoord op de power play. Daar werd vandaag verandering in gebracht. HYC Herentals stond voor het eerst met een man meer toen Mitch Morgan gelijk kon maken op aangeven van Jordy Van Dyck.

ERA Renomar HYC Chiefs Leuven
Foto: Kurt Tops

Daar leken de Chiefs toch weer nerveus van te worden. De verdediging van Chiefs Leuven speelde terug slordig en gaf de puk te gemakkelijk weg. Daardoor kwam de puk bij Mitch Morgan die mooi Nathan Pancel kon bedienen. HYC op voorsprong. Leuven pakte nog enkele straffen maar HYC Herentals kon niet profiteren tijdens de powerplay. Toen Chiefs Leuven tegen het einde van p1 een man meer op het ijs had, deden zij dat wel. Dean Thurura pikte de puk op en schoot deze zonder te kijken voorbij Kevin Van Looveren. Alles stond terug gelijk toen de ploegen mochten gaan rusten.

ERA Renomar HYC Chiefs Leuven
Foto: Kurt Tops

Het middenstuk begon en de spanning hing in de lucht. Maar plots stond Chiefs Leuven voor een tweede keer in deze wedstrijd met een man te veel op het ijs. Powerplay voor het team uit Herentals, en ook deze keer wisten ze dit uit te buiten. Robert Lepine die even zelf dreigde te schieten, bediende de wachtende Preston Shupe. En toen ging het plots snel. Binnen de twee en een halve minuut werd er een tweede en een derde keer gescoord door HYC Herentals. Mitch Morgan was beide keren afwerker van dienst, telkens op aangeven van Preston Shupe. Was dit een uppercut voor Leuven? Zo leek het wel want HYC Herentals kon alles vlot controleren, ze dikten de score echter niet meer aan maar zaten wel in een comfortabele positie.

ERA Renomar HYC Chiefs Leuven
Foto: Kurt Tops

Chiefs Leuven stond met de rug tegen de muur bij aanvang van periode drie. HYC Herentals weet dat je nooit klaar bent met dit team uit Leuven. De Chiefs begonnen er aan met de juiste intentie en de nodige intensiviteit. Het spel ging mooi op en neer met Chiefs Leuven dat voor de aanval moest kiezen en HYC Herentals dat met plezier reageerde met snelle uitbraken. Het was HYC Herentals dat in minuut tien een doorbraak forceerde. Preston Shupe won een face-off en kon de puk zelf bijhouden en stuurde die naast de Leuvense goalie het net in. De hoofden van de Leuvense spelers zag je even naar beneden gaan. Wat volgde was vooral het verlies aan discipline bij Chiefs Leuven. Dit leverde veel powerplay op voor HYC Herentals en dat zag je ook in de score. Nu was het Robert Lepine die twee maal profiteerde van assists van Nathan Pancel. Met de stand op 8-2 kregen de jongere spelers op de bank van HYC Herentals nog tijd op het ijs en hun energie drukte enige hoop bij Chiefs Leuven de kop in.

ERA Renomar HYC Chiefs Leuven
Foto: Kurt Tops

Chiefs Leuven heeft enorm hard gewerkt en echt gestreden. Maar op de juiste momenten was de thuisploeg enorm efficiënt. Eindstand 8-2 en HYC Herentals mag zich opmaken voor een halve finale tegen HIJS HOKIJ De Haag.Door deze uitslag mag HYC Herentals zich ook Belgisch Kampioen kronen. Als beste team in de BeNe-League rijgen ze deze titel vandaag binnen. Dubbele winst voor de Kempenaren.

Artwork: Tom de Groot, Face-Off
Previous Quinnipiac treft aartsrivaal Yale in kwartfinale ECAC. The Battle of Whitney Avenue continues
Next Boston naar honderd punten, Hurricanes blij met terugkeer Petr Mrazek