Een klote weekend voor Guus, een grote teleurstelling voor Bieke


Guus van Nes Update

Twee wedstrijden waarin Quinnipiac Bobcats aanvallend dominant was en toch werd er maar één duel, na overtime, gewonnen. Het was qua resultaten geen goed weekend voor de Bobcats en dat was ook meteen te merken in de rankings. Voor Guus van Nes was het weekend wellicht nog teleurstellender. Maar onze landgenoot trekt er lering uit en blijft positief. In Canada kwam, Bieke van Nes met Concordia Stingers, in actie in de play-offs van Usports.

Rensselaer Engineers – Quinnipiac Bobcats 4-0

Bijna alles klopte voor de Bobcats in deze wedstrijd. Op papier dan. De goalie van Rensselaer Engineers had een veel drukkere avond met het stoppen van pucks dan die van Q-pac. Keith Pettruzelli kreeg ‘slechts’ 25 schoten op zich af. Zijn collega aan de overkant van het ijs kreeg er 37 te verwerken. Ook qua gewonnen face-offs zaten de Bobcats aan de goede kant van de statistieken: 27-23.

Toch waren het de Engineers die met lachende gezichten na 60 minuten van het ijs gingen. De enige statistiek die echt telt hadden zij binnengehaald. Vier pucks in het doel van de tegenstander tegenover nul voor de Bobcats. Quinnipiac ging balend naar de kleedkamers en de bus. Een overwinning op directe concurrent RPI zou vrijwel zeker een vrije doorgaan naar de tweede ronde van ECAC play-offs hebben betekend. Nu staan ze nog steeds bij de eerste vier, die recht hebben op een vrije eerste ronde, maar het gat met de concurrent is kleiner geworden.

Guus van Nes (Foto: LFlynnPhotos)

Van Nes als extra aanvaller

Ook voor Guus van Nes persoonlijk was er een teleurstelling. Na zijn goede optreden in zijn laatste wedstrijden met een goal in de laatste wedstrijd was de opstelling waarmee de coaching-staff kwam om RPI te bestrijden een domper. De Nederlandse aanvaller zat wel bij de selectie maar als extra aanvaller. Zonder op een vaste lijn te spelen werd Van Nes op iedere lijn ingezet. Dat ging hem goed af, ideaal om je beste spel te tonen is het echter niet. Wanneer hij op de eerste lijn meespeelde met Wyatt Bongiovanni en Odeen Tufto leek hij het beste te renderen. Op deze lijn speelde onze landgenoot dan op de plaats van Ethan de Jong. Deze laatste heeft vast Nederlandse voorouders maar is een geboren en getogen Canadees uit North Vancouver die geen woord Nederlands spreekt.

Union Dutchmen – Quinnipiac Bobcats 2-3 OT

Er stonden genoeg Dutchmen op het ijs voor Union maar degene die wij volgen zat niet bij de selectie van Quinnipiac.

Van Nes was hier duidelijk over: “Ja dat was klote. Zeker na een goed weekend verwacht je niet om nu als extra aanvaller te staan en de volgende wedstrijd te worden ‘gescratched’. Dat is lastig te begrijpen maar ik moet dit accepteren en door blijven gaan. Hoe lastig dat nu ook even is, ik blijf positief.”

Die teleurstelling van Van Nes is begrijpelijk. Hij speelde goed de laatste tijd, scoorde vorig weekend en ook de vaste Quinnipiac reporters van ESPN waren lovend over hem. Zij zeiden dat hij iedere shift sterker en beter werd. Eerder sprak ook hoofdcoach Rand Pecknold al  heel positief over onze landgenoot waarin ook zijn houding en doorzettingsvermogen werden aangehaald. Genoeg punten om aan vast te houden en positief te blijven.

Guus van Nes (Foto: LFlynnPhotos)

Net zoals in de eerste wedstrijd van het weekend legden de Bobcats ook nu hun tegenstander op bijna alle vlakken hun wil op. Union Dutchmen kreeg twee keer zoveel schoten op doel te verwerken als de Bobcats (27-53). Cijfers waarmee je een overwinning zou verwachten van het meest aanvallende team.

Die overwinning kwam er ook wel maar niet binnen 60 minuten. Het zag er zelfs lang naar uit dat Q-pac de tweede nederlaag van het weekend zou moeten slikken. Voor de zesde opeenvolgende wedstrijd kwamen de Bobcats niet als eerste tot scoren en was het wederom achter de feiten aanlopen. In de eerste periode kwamen de Dutchmen op voorsprong die in de tweede periode zelfs nog werd uitgebreid naar 2-0.

Heel lang kon Union niet genieten van de marge van twee goals. Tien seconden later wist Michael Lombardi de eerste Q-pac goal van het weekend te scoren. Pas halverwege de derde periode was het Odeen Tufto die de gelijkmaker wist te maken. Tufto werd uiteindelijk ook de gevierde man aan Quinnipiac zijde toen hij de winnende 2-3 binnenwerkte in overtime.

Veel schoten, weinig goals

Geen overtuigend weekend voor de Bobcats. Er waren voldoende schoten op doel (90 in totaal) maar de scherpte ontbrak. Ook de powerplays waren niet goed genoeg. In beide wedstrijden kreeg het vier keer een man-meer-situatie. Het doel van de tegenstander werd in totaal veertien keer onder vuur genomen maar er werd slechts één keer gescoord. Wel een belangrijke goal want het was de overtime winner van Tufto.

Bieke van Nes uitgeschakeld met Concordia Stingers

Concordia Stinger was hot in Canada. Al het hele seizoen waren zij nummer 1 in de rankings en vol goede moed ging de ploeg naar de play-offs. In de eerste ronde trof het stadsgenoot Montréal Carabins. Een ploeg waar het dit seizoen al vijf keer tegen speelde en vier keer van won.

In de play-offs tellen de vorige wedstrijden niet meer en maakt het ook niet uit hoe hoog je staat op de rankings. Het gaat om twee gewonnen wedstrijden en die werden behaald door de Carabins. De eerste wedstrijd verloor Concordia met 2-3 in de derde overtime. Op zaterdag namen Bieke van Nes en haar ploeggenoten revanche door met 5-3 te winnen waardoor een derde, beslissende, wedstrijd noodzakelijk werd. Die laatste wedstrijd was de laatste wedstrijd van het seizoen voor de Stingers en werd met 3-2 verloren.

Van Nes reageerde vol ongeloof op de uitschakeling. “Het voelt nog heel erg surreal. We hadden het in de eerste twee wedstrijden al moeten beslissen De eerste wedstrijd was het geluk niet aan onze kant met twee afgekeurde goals van ons. Het derde duel was gewoon te close en te spannend en trokken we net aan het kortste eind. Het was voor ons heel onverwacht, echt een aardige shock binnen het team Het was een vreemde avond.” aldus de international die nu richting het WK in Angers kan gaan werken.

Bieke van Nes tegen Montréal Carabins

Rankings in de ECAC en NCAA

Doordat Harvard zich liet verrassen door laagvlieger St. Lawrence bleef Quinnipiac wel op een derde plek staan in het klassement van de ECAC. De Bobcats ontvangen in het laatste weekend van de competitie Brown en Yale. Eén overwinning is daarbij voldoende om meteen door te gaan naar de tweede ronde van de ECAC play-offs.

Voor de rankings die belangrijk zijn voor het NCAA toernooi zijn twee overwinningen vrijwel een must. De nederlaag tegen Rensselaer is meteen terug te zien in de rankings waar Q-pac zakte en is niet meer bij de eerste zestien terug te vinden is. Met slechts zestien ploegen die mogen deelnemen aan het NCAA toernooi is die plek erg belangrijk.

Een andere mogelijkheid om toe te treden tot het NCAA toernooi is kampioen worden van de ECAC. Dat weet Quinnipiac maar is ook bekend bij Cornell, Clarkson, Harvard en de andere ECAC teams.

GP ECAC Pts W-L-T PCT
Cornell 20 34 16-2-2 0.850
Clarkson 20 32 16-4 0.800
Quinnipiac 20 26 12-6-2 0.650
Harvard 20 25 10-5-5 0.625
Rensselaer 20 23 11-8-1 0.575
Dartmouth 20 20 9-9-2 0.500
Yale 20 20 9-9-2 0.500
Colgate 20 19 8-9-3 0.475
Brown 20 16 7-11-2 0.400
Union 20 12 5-13-2 0.300
Princeton 20 8 2-14-4 0.200
St. Lawrence 20 5 2-17-1 0.125

In de verschillende rankings daalde Quinnipiac een paar plaatsjes. Bij USA Today komen de Bobcats zelfs niet meer voor. In de PairWise Rankings staan zij nu op een negentiende plaats. In de USCHO Rankings zakte ze van zestien naar zeventien.

USCHO Division I Men’s Poll – 24 februari 2020

Rnk Team (First Place Votes) Record Points Last Poll
1 Cornell (27) 21-2-4 961 2
2 Minnesota State (14) 28-4-2 940 3
3 North Dakota (9) 23-4-4 939 1
4 Boston College 21-8-1 833 6
5 Minnesota Duluth 18-10-2 777 4
6 Denver 19-8-5 752 7
7 Clarkson 23-7-2 720 5
8 Massachusetts 19-10-2 625 8
9 Penn State 20-10-4 594 11
10 Ohio State 18-10-4 540 12
11 Bemidji State 19-8-5 471 13
12 UMass Lowell 16-10-5 394 14
13 Northeastern 17-10-3 388 10
14 Arizona State 22-11-3 376 9
15 Maine 17-10-5 240 17
16 Western Michigan 16-11-5 236 19
17 Quinnipiac 19-11-2 184 16
18 Minnesota 14-12-6 136 18
19 Providence 15-11-6 135 15
20 AIC 20-11-1 88 NR
Previous Columbus in overtime langs Ottawa, wie wat waar op trade deadline day
Next Toronto, Minnesota, Florida, Calgary, Nashville pakken belangrijke punten in strijd om playoffs