Bij SDE overheerst de trots boven de teleurstelling


Voor de dames van SDE HF kwam er afgelopen weekend een einde aan een heel mooi seizoen. Met trots kunnen ze terugkijken op jaargang 2019/2020 waarin de club voor het eerst de play-offs van de SDHL wist te bereiken. Daarin bleek Brynäs IF effectiever met de kansen om te gaan. Savine Wielenga, Kayleigh Hamers, Marée Dijkema en Julie Zwarthoed kijken terug op het seizoen en blikken meteen ook vooruit.

SDE HF – Brynäs IF 0-4

De uitslag doet vermoeden dat SDE er niet aan te pas kwam in deze eerste wedstrijd van de best-of-three tegen de ploeg uit Gävle. Toch was dat niet zo. SDE gaf de nummer drie van de reguliere competitie genoeg weerstand, maar wist de kansen die het zelf kreeg niet te verzilveren.

Brynäs is een ploeg met grote slagkracht. De Zwitserse Lara Stadler is topscorer van de SDHL. Verder staan ook Katerina Mrazova, Denisa Krizova en Michela Cava in de top-tien van meest productieve speelsters. Speelsters dus die niet veel kansen nodig hebben om de puck in het net van de tegenstander te krijgen.

Tekst gaat verder onder de foto

SDE HF – Brynäs IF (Foto: Göran Johansson)

De eerste periode gingen beide ploegen gelijk op en de stand bij de start van het duel was ook de eerste ruststand: 0-0. In de tweede periode werd SDE iets meer teruggedrongen en kwam het op een 0-1 achterstand door een goal van Stadler. Met die ene treffer gingen de ploegen voor een tweede keer naar binnen.

Met nog iets meer dan acht minuten op de klok in de derde periode werd die stand verdubbeld naar 0-2. SDE moest meer risico gaan nemen en daar profiteerde BIF van door de 0-3 binnen te werken. In een alles of niets poging werd drie minuten voor tijd SDE-goalie Lindsey Post naar de kant gehaald voor een extra aanvalster. Niet SDE maar de gasten maakte daar gebruik van door de puck in de lege goal te werken: 0-4.

Reactie coach Warschaw na de eerste wedstrijd

Op de website van SDE gaf coach Shane Warschaw het volgende commentaar over de wedstrijd: “Het was een vechtduel, een echt goed hockeyduel. Maar zij wisten de trekker over te halen, niet wij. We hadden kansen, maar konden ze niet afronden en in de play-offs moet je profiteren van de kansen die je krijgt. Het was echter geen 4-0 wedstrijd.  We speelden goed en volgens ons plan. We moeten zaterdag klaar zijn en spelen zoals we vandaag deden. Natuurlijk moeten we dan wel onze kansen benutten. Dan hebben we zeker nog kans om te winnen.”

Brynäs IF – SDE HF 8-3

Een aantal van de kansen die de ploeg in de tweede wedstrijd kreeg werd inderdaad benut. Genoeg voor de winst was dat echter niet omdat Brynäs het vizier nog scherper had afgesteld.

Al vroeg in de wedstrijd kwam Brynäs op voorsprong. Deze voorsprong werd zelfs nog uitgebreid toen SDE een powerplay had. Tijdens diezelfde man-meer-situatie wist Savine Wielenga echter shorthanded de 2-1 te scoren.

De 2-1 was ook de beginstand van de tweede periode. Een periode waarin de goalies het druk zouden krijgen met het stoppen van pucks. Maar ook met pucks uit het net halen. Het was de thuisploeg die op 3-1 kwam. Nadat ze net over de helft van de reguliere tijd waren werd het een aardig doelpuntenfestijn. SDE aanvoerster Leanne Ganney wist de 3-2 te scoren op aangeven van Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers. Iets meer dan een minuut later lag aan de andere kant de 4-2 al weer in het doel. Toen de kruitdampen van die goal nog zichtbaar waren wist Ganney haar tweede goal van de avond te scoren op aangeven van haar vaste lijn-maatjes Zwarthoed en Hamers: 4-3.

Tekst gaat door na de foto:

Leanne Ganney (Foto: Barend Hoogteijling – Face-Off.nl)

Voor de Brynäs coach reden om een time-out te nemen. Met een goed plan zo bleek, want vrij snel daarna werd de 5-3 gescoord. Vier goals in twee minuten en 23 seconden. Na de 5-3 was het vier minuten wachten op de volgende goal. Niet de aansluittreffer voor SDE, maar de 6-3 voor Brynäs en vrij snel daarna de 7-3, welke tevens de tweede ruststand bleek te zijn. In de afsluitende periode werd nog één keer gescoord. Brynäs maakte haar reputatie van scherpschutter waar en bracht de eindstand op 8-3.

Reactie coach Warschaw op de tweede wedstrijd

Coach Warschaw was trots op zijn ploeg die een mooi seizoen beëindigd zag worden met een (te grote) nederlaag: “Het betere team won vanavond. We hebben hard gevochten om weerstand te bieden, maar dat was uiteindelijk niet genoeg. Het is moeilijk om de laatste wedstrijd van het seizoen te beëindigen met een verlies van 8-3. Helaas hebben we ons doel niet bereikt, maar we zijn erg trots op de groep die we dit seizoen hebben. Ik ben blij met de vooruitgang die we hebben geboekt en dat we SDE op een positieve manier op de kaart hebben gezet.”

De andere kwartfinales

Ook in de andere kwartfinales waren het de hoogst geplaatste teams die, in twee wedstrijden, doorgaan naar de halve finale.

Leksands IF – HV71 1-9
HV71 * – Leksands IF 7-1
Linköping HC – Luleå HF 0-7
Luleå HF * – Linköping HC 1-5
AIK – Djurgården IF 1-5
Djurgården IF * – AIK 3-2 (OT)

De overtime bij de tweede wedstrijd tussen Djurgården en AIK was geen normale. Pas in de derde van twintig minuten (!) overtime wist Sofie Lundin na 101 minuten de winnende goal te scoren.

Tekst gaat door na de foto:

De halve finales worden gespeeld in een best-of-five.

Reacties van de Nederlandse dames

Bij de vier Nederlandse internationals van SDE overheerst, ondanks de uitschakeling, een tevreden en trots gevoel over het gehele seizoen. De blik is ook vooruit gericht op het volgende seizoen, maar zeker ook op een heel belangrijk toernooi waaraan de dames in april gaan deelnemen.

Julie Zwarthoed: “Ik denk dat we ondanks de uitschakeling op een goed seizoen kunnen terugkijken en dat we trots mogen zijn op wat we als team hebben gepresteerd. We hebben geschiedenis voor SDE geschreven en teams wilden liever niet tegen ons spelen, wat wij toch echt als een compliment zien. We kunnen voort bouwen op dit seizoen. Ik hoop dat veel meiden willen en kunnen blijven, zodat we deze stijgende lijn kunnen blijven voortzetten. We hebben veel kunnen leren van dit seizoen en weten nu hoe het is om play-offs te spelen. Het is duidelijk: Dit smaakt naar meer!! We pakken nu een paar daagjes rust en dan gaat onze volle focus naar het WK waar we veel meiden van onze competitie zullen treffen.”

Tekst gaat door na de foto:

Julie Zwarthoed
Julie Zwarthoed – SDE HF (Foto: Mats Bekkevold)

Kayleigh Hamers: “Helaas zijn de play-off wedstrijden niet gegaan zoals we wilden. We lieten kansen liggen waar zij ze wel afmaakten. Ik denk echter dat we trots kunnen zijn met wat we dit jaar bereikt hebben als team. Nu even lekker rust en dan weer volle focus op het WK.”

Tekst gaat door na de foto:

Kayleigh Hamers - SDE HF
Kayleigh Hamers (Foto: Mats Bekkevold)

Savine Wielenga: “De uitslagen van de play-off wedstrijden zijn misschien ruim maar we waren zeker niet kansloos. Daarom deed de snelle uitschakeling toch echt wel pijn. Er zat meer in dit team, ook gedurende het hele seizoen, dus wat Julie zegt; hopelijk blijft het team grotendeels gelijk zodat er volgend seizoen verder kan worden gebouwd. We kunnen zeker trots zijn op een mooi seizoen waar we veel teams hebben verrast.”

Tekst gaat door na de foto:

Savine Wielenga (Foto: Mats Bekkevold)

Marée Dijkema: “Voor mij was het seizoen natuurlijk wat anders dan voor de andre drie. Ik ben superblij dat ik rond de kerst mee mocht doen met het eerste team. Het is een geweldige groep die voor elkaar wil vechten. Het was uiteindelijk misschien niet de uitslag die we wilden en gehoopt hadden maar ik denk dat we al super trots moeten zijn dat we de play-offs voor het eerst gehaald hebben en dat we een uitdaging en obstakel zijn geweest voor alle teams. Ik hoop dat we met z’n allen kunnen blijven en door kunnen groeien als een team.”

Marée Dijkema - SDE HF
Marée Dijkema (Foto: JB Pixels)

 

 

Previous Washington wint van Pittsburgh, terugkeer Connor McDavid levert overwinning op
Next Sprong blijft voorlopig in San Diego, Gulls op play-off plek