Big Win voor Van Nes en zijn Bobcats tegen nummer 1 Cornell


Guus van Nes Update

Guus van Nes was zeer tevreden na dit weekend waarin Quinnipiac Bobcats het als eerste gerankte Cornell wegbliezen. Ook de tweede wedstrijd werd gewonnen. “Ja, die wedstrijd tegen Cornell, dat was echt een huge win”, gaf onze landgenoot aan. “Dit is enorm lekker voor het moraal. 5-0 tegen de nummer 1 in het land.”

Tekst gaat verder onder de foto

Guus van Nes (Foto: LFlynnPhotos)

Quinnipiac Bobcats – Cornell Big Red 5-0

Je weet dat je geen gemakkelijk opgave hebt als de nummer één in de rankings op bezoek komt. Cornell Big Red staat bovenaan in de rankings en de ploeg heeft maar één keer verloren. Bovendien staat er in de persoon van Matthew Galajda één van de beste goalies in de NCAA in de goal bij Cornell.

Makkelijk werd het ook niet voor Quinnipiac Bobcats. De eerste vijf minuten van de wedstrijd was Cornell de betere en was het aan Keith Petruzelli te danken dat de score nog 0-0 was. Daarna herpakte Quinnipiac, waarbij alle aanvalslijnen door elkaar waren gegooid voor deze wedstrijd, zich en bood het de Big Red goed tegenstand. Zo goed zelfs dat het dankzij Nick Jermain op 1-0 kwam. Nog geen minuut later zag het uitverkochte Frank Perrotti jr. Arena (3500 toeschouwers) Zach Metsa de 2-0 scoren vanaf de blauwe lijn. Met 11:29 op de klok wist Jermain met zijn tweede goal van de avond de 3-0 te scoren. Drie goals in iets meer dan tweeënhalve minuut tegen de nummer 1. Dit seizoen had Cornell nog maar één keer eerder drie goals tegen gehad (op 11 januari tegen UMass 3-3).

Tekst gaat verder onder de foto

Guus van Nes (Foto: LFlynnPhotos)

Gewijzigde aanvalslijnen

De wijziging in de aanvalslijnen had effect. Op papier stond Guus van Nes in de vierde lijn. Samen met Skyler BrindÁmour en Joe O’Connor. Een bewuste keus van coach Rand Pecknold, want Cornell is een groot, fysiek team. Daarentegen is Quinnipiac kleiner, maar wel met veel snelle schaatsers. De lijn met Van Nes, Brind’Amour en O’Connor moest fysieke tegenstand bieden en de Big Red onder druk blijven zetten. Alle drie horen ze bij de zes langste spelers van de Bobcats. De twee andere lange spelers zijn de twee goalies Petruzelli en Evan Fear.

Waar meer druk van Cornell werd verwacht in het middenstuk, was het Quinnipiac dat de dienst bleef uitmaken. Cornell had het moeilijk met Quinnipiac en dat leidde af en toe tot wat wrijving tussen de ploegen. Deze twee ECAC ploegen liggen elkaar niet echt. Ze weten wat de ander kan en er is respect voor het andere team, maar de liefde is ver te zoeken. Dat werd alleen maar erger toen Alex Whelan, net iets over de helft van de wedstrijd, de vierde goal scoorde voor de Bobcats. Reden voor de coaches van Cornell om Galajda naar de kant te halen voor zijn back-up.

Shut-out Petruzelli

Aan het begin van de derde periode moest ook Austin McGrath toekijken hoe een puck achter hem in het doel verdween. T.J. Friedmann maakte, met zijn eerste goal van het seizoen, de 5-0. Een goal waardoor de last van de schouders viel. Dat liet hij zien tijdens het vieren van dit punt. Tijdens een penalty kill van Q-pac wist Petruzelli zijn goal schoon te houden met een zeer fraaie redding. Met in totaal 22 saves verdiende hij zijn tweede shut-out van het seizoen.

Tekst gaat verder onder de foto

Keith Petruzzelli – Quinnipiac Bobcats

Heel even zag het daar niet naar uit toen Cornell met nog elf minuten op de klok de puck toch over de doellijn wist te krijgen. Een schot van dichtbij werd gestopt door de Bobcats goalie die, gebruik makend van zijn lengte, zijn been strekte en zijn voet op de puck kon leggen. Een speler van Cornell verplaatste met zijn stick de voet en werkte de puck over de doellijn en vierde zijn goal. Na de review van de scheidrechters bleef het echter 5-0. Een stand die ook de volle zestig minuten haalde en waardoor Quinnipiac de nummer 1 in de rankings een flink pak slaag gaf.

Voor het tweede achtereenvolgende seizoen speelde Quinnipiac tegen een als eerste geplaatst team. Voor de tweede keer werd er gewonnen. Vorig seizoen werd UMass aan de zegekar gebonden toen zij eerste stonden.

Quinnipiac Bobcats – Colgate Raiders 2-1

Na iets meer dan twee minuten kreeg Guus van Nes dé kans om de score te openen. De Nederlander speelde weer met Brind’Amour en O’Connor op dezelfde lijn. Op papier was dit nu de tweede lijn volgens de sheet. Net als in de wedstrijd tegen Cornell werd deze lijn tegen Colgate Raiders gebruikt om druk te zetten en te forechecken en dat was ook precies hoe de kans voor Van Nes ontstond. Op de forecheck heroverde Brind’Amour de puck die onze landgenoot alleen voor de goalie zette. Een knappe save van de Raiders goalie voorkwam dat Van Nes zijn tweede goal van het seizoen kon scoren.

Geen van de spelers wist in de eerste periode te scoren, waardoor de Zamboni’s bij de eerste dweilpauze een 0-0 op het scorebord zagen staan. In de tweede periode was Q-pac de betere, meer aanvallende ploeg. Het was Peter DiLiberatore die de 1-0 liet aantekenen. Ook de O’Connor – Brind’Amour – Van Nes lijn liet zich gelden en bleef druk zetten. Soms tot frustratie van de Raiders.

Tekst gaat verder onder de foto

Skyler Brind’Amour, Guus van Nes en Joe O’Connor staan tegen enkele spelers van Colgate Raiders

Met nog twaalf seconden te gaan in het middenstuk wist Colgate de score weer gelijk te trekken. Geen lekker einde van de periode voor de Bobcats. In de derde periode werd dat echter vrijwel meteen weer goed gemaakt, want Ethan de Jong had slechts zeventien seconden nodig om de 2-1 binnen te werken. De Bobcats wisten de voorsprong te behouden. Ondanks een penalty-kill die ze moesten zien door te komen met minder dan vijf minuten te spelen.

Rankings

Iedere wedstrijd telt uiteindelijk mee in de rankings of dat nu in oktober of in januari is. Maar door deze twee wedstrijden te winnen laat Quinnipiac wel zien dat het een team is dat, ondanks veel eerste jaars, zo goed als klaar is voor de ECAC en NCAA toernooien . Een veertiende plek op de Pairwise ranking, een zestiende plaats op de ranking van USCHO en een 15 plek bij USA/Today geven hetzelfde aan.

USCHO Division I Men’s Poll – 3 februar1 2020

Rnk Team (First Place Votes) Record Points Last Poll
1 North Dakota (49) 21-3-3 998 2
2 Cornell 15-2-4 913 1
3 Minnesota State (1) 24-4-2 903 3
4 Boston College 16-7-0 839 5
5 Clarkson 19-6-2 768 6
6 Minnesota Duluth 15-9-2 749 10
7 Denver 17-6-5 739 4
8 Massachusetts 16-9-2 597 7
9 Penn State 17-9-2 535 8
10 Providence 14-7-5 497 9
11 Arizona State 18-9-3 489 12
12 Northeastern 14-7-2 482 13
13 Ohio State 16-9-3 471 11
14 UMass Lowell 13-7-5 307 14
15 Northern Michigan 16-8-4 290 15
16 Quinnipiac 16-9-1 257 18
17 Harvard 10-6-4 192 16
18 Bemidji State 16-8-4 131 19
19 Michigan State 13-12-1 107 17
20 Sacred Heart 18-8-2 73 20

Andere teams die punten ontvingen: Maine 52, Bowling Green 27, Minnesota 22, Notre Dame 20, Western Michigan 19, Boston University 5, Michigan Tech 4, New Hampshire 4, Dartmouth 4, Michigan 2, Omaha 2, AIC 2.

Previous Toronto gepasseerd door Philadelphia en Florida in strijd om de wild cards.
Next Myrthe Martens, Bekerfinales, WK's, Tilburg Trappers, Bene League