Adel verplicht: Oranje moet zich plaatsen voor volgende ronde OKT


Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF - Henrik Soots

Morgen om 16:00 uur start groep L in het Olympische Kwalificatie Toernooi. Plaats van handeling is Barcelona, waar Oranje moet afrekenen met Mexico, Chinees Taipei en Spanje. Eerlijk is eerlijk: elk ander resultaat dan groepswinst zal als een teleurstelling worden gezien. Diverse spelers hebben het al laten weten in de weken hiervoor: ‘Alleen de winst telt’.

ORANJE: DE TEGENSTANDERS

Oranje bezet de 28e plaats op de IIHF Ranking en is daarmee de hoogste geplaatste ploeg in deze groep. Chinees Taipei is 45e, Mexico 36e en Spanje 31e. Tijd om de tegenstanders eens onder de loep te nemen.

CHINEES TAIPEI

Chinees Taipei

Taiwan mogen we de ploeg niet noemen, maar daar komen ze natuurlijk wel vandaan. Zij wonnen in november Groep O in het Olympische traject. Het toernooi zou eigenlijk in Hong Kong gespeeld worden, maar werd verplaatst naar China. Daar rekende Taipei af met Koeweit, Thailand en Hong Kong, om zo plaats te nemen in de groep van Nederland.

Als we kijken naar het meest recente WK dan was de ploeg actief in Division III in Bulgarije. Met tegenstanders als het gastland, Turkije, Turkmenistan, Luxemburg en Zuid-Afrika behaalden de Aziaten een vijfde plaats. Gastland Bulgarije promoveerde naar Division IIB. Dit jaar mag de ploeg uit Azië het in Luxemburg opnemen tegen Turkije, Turkmenistan, Noord-Korea, Verenigde Arabische Emiraten en Luxemburg. Vanwege het toevoegen van een flink aantal nieuwe landen mag deze divisie zich nu IIIA noemen.

MEXICO

Mexico

Het Mexicaanse ijshockey zit langzaam aan in de lift, maar mag op dit moment nog niet als ‘gevaarlijk’ worden gezien. Vorig seizoen maakte het team deel uit van Division IIB in de eigen IceDome in Mexico City. Daar kwam het in een groep met Israël, IJsland, Nieuw-Zeeland, Georgië en Noord-Korea niet verder dan één zege. Enigszins verrassend zakte Noord-Korea in die groep af, waar Israël de promotie naar IIA pakte.

SPANJE

Spanje

Save the best (tegenstander) for last. En dat is Spanje. De ploeg komt opnieuw uit in Division IIA komend jaar, waar het in de vorige editie een vierde plek pakte. België zal met minder genoegen op dat toernooi terugkijken, want zij degradeerden naar IIB. Ook Nederland is komend jaar weer in IIA te vinden, na de degradatie uit IB. Verder zien we daar Israël, China, Kroatië en Australië.

Oranje zal met goede gevoelens terugkijken naar de laatste keer dat het in Spanje actief was. Het won er het WK van 2016 in Jaca ten koste van onder andere Spanje. Spanje geldt als de gevaarlijkste klant van deze groep.

NEDERLAND, STERKSTE PLOEG

Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF – Henrik Soots

‘Normaal gesproken’ geldt Oranje als het beste team in deze groep. Als we kijken naar de selectie, waar ook tien man van Tilburg Trappers in aanwezig is, is het op papier het sterkste team. Zoals gezegd zal Spanje de lastigste klip zijn om te nemen, maar ook deze ploeg moet aan de kant geschoven kunnen worden door onze troepen. Daarmee leggen we een gezonde druk op de schouders van deze spelers, maar met de top van de BeNe League en Trappers in één ploeg is dat niet gek. Zeker gezien het feit dat Taipei en Mexico echt ontwikkelingslanden zijn en Spanje stabiel is op het niveau onder Oranje. Nederland pendelt al jaren tussen IB en IIA in, waar Spanje dat tussen IIA en IIB doet.

EN HIERNA?

Wanneer Oranje in de doelstelling slaagt zal het toetreden tot de drie groepen die van 6 tot en met 9 februari zullen spelen. Vooralsnog staan daar voor Tilburg Trappers twee duels gepland. Op 7 februari werkt het de uitwedstrijd in Rostock af en twee dagen later is Herner EV op Stappegoor de tegenstander. Oranje mag afreizen naar Slovenië, Kazachstan of Groot-Brittannië. Die poules zien er als volgt uit:

Oranje WK Division 1B Estland
Foto Barend Hoogteijling, Face-Off

Groep G: Japan, Litouwen, Slovenië, Oranje of één van de andere groepswinnaars
Groep H: Kazachstan, Polen, Oekraïne, Oranje of één van de andere groepswinnaars
Groep J: Estland, Groot-Brittannië, Hongarije, Oranje of één van de andere groepswinnaars

Vanaf deze fase wordt het écht bikkelen voor onze Nederlandse mannen. Maar laten we eerst en vooral kijken naar de wedstrijden van het komende weekend.

SELECTIE

Goalies: Ian Meierdres (Tilburg Trappers), Deniz Mollen (Select 4-u Devils Nijmegen) en Martijn Oosterwijk (UNIS Flyers Heerenveen)

Verdedigers:

Ernesto Klem (Eisbären Berlin), Aleksey Loginov, Boet van Gestel, Kilian van Gorp, Jordy Verkiel, Jordy van Oorschot (allen Tilburg Trappers), Mark Hoekstra (UNIS Flyers Heerenveen) en Stijn Knoop (CAIROX HIJS Hokij)

Aanvallers: Mickey Bastings, Jonne de Bonth, Bartek Bison, Danny Stempher (allen Tilburg Trappers), Thomas Borgman en Joy Turpijn (Zoetermeer Panters), Jasper Nordemann, Lars den Edel en Jord Smid (allen UNIS Flyers Heerenveen), Joey Oosterveld (CAIROX HIJS Hokij), Raymond van der Schuit (Select 4-u Devils Nijmegen) en Nick Verschuren (Microz Eaters Limburg)

Natuurlijk doen we de andere spelers in de selectie tekort om alleen maar over Tilburg te praten. Alle spelers bezitten kwaliteit genoeg om deze tegenstanders te verslaan. Maar lekker is de aanwezigheid van de Trappers wel.

PROGRAMMA

Oranje OKT

Previous Washington verslaat Boston voor koppositie League, Colorado wint en heerst in Western Conference
Next Calgary nog steeds on fire, Detroit wint na twaalf nederlagen op een rij