De Olympische route van Oranje ligt vol grote hobbels


Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF - Henrik Soots

Oranje gaat meedoen aan het pré Olympisch kwalificatietoernooi. Om die reden moest er hals over kop ingegrepen worden in het speelschema van de BeNe League. Geen Final Four weekend en de bekerfinale in Nederland op een midweekse dag. Maar hoe loopt de route dan naar de Spelen van 2022? En wanneer wordt er gespeeld? Eenduidige antwoorden kwamen er niet op voorhand, dus zochten we het uit. Conclusie: er moet heel wat gebeuren, ook met het oog op het komende WK.

ORANJE NIET GEPLAATST

Oranje bezet de 28e plaats op de IIHF Ranking en is dus (logischerwijs) niet direct geplaatst voor de spelen. Op dit moment zijn er negen ploegen zeker van een Olympisch ticket. Organisator China en de top-8 van de IIHF Ranking 2019. De punten die op die ranglijst tellen komen van de WK’s 2016-2019 en de Olympische Spelen van 2018. Dat zijn Canada, Rusland, Finland, Zweden, Tsjechië, Amerika, Duitsland en Zwitserland. De overige drie teams komen uit de kwalificaties voort.

Emiraten Hockey

DE KWALIFICATIE

Er gaan maar liefst 36 landen strijden voor de laatste drie plekken op de Olympische Spelen. Deze zijn allemaal ingedeeld in ‘group stages’, welke gebaseerd wordt op de ranking. Goed om te weten: België doet niet mee.

Van 7 tot en met 10 november gaat Pre Qualyfing Round 1 van start. Hier zijn twee groepen gevormd, waarvan de winnaar doorgaat naar de tweede fase. Deze toernooien worden in Luxemburg en Hong Kong afgewerkt.

Groep N: Bosnië & Herzegovina, Kirgizië, Luxemburg en Verenigde Arabische Emiraten
Groep O: Chinees Taipei, Hong Kong, Koeweit en Thailand

NEDERLAND MAG STARTEN

Nederland stroomt in Pre Qualyfing Round 2 in. Tien ploegen zijn hier al bekend, daar komen de winnaars van groep N en O dus bij. Deze wordt gespeeld van 12 tot en met 15 december. De groep van Nederland mag afreizen naar Spanje, Barcelona om precies te zijn. De andere groepen worden in Kroatië en Roemenië afgewerkt.

Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF – Henrik Soots

Als we kijken naar de programma’s van Tilburg Trappers en de BeNe League teams, dan zien we dat Trappers niet speelt en in de BeNe League alleen Trappers TT uitkomt tegen Luik. De overige duels dat weekend betreffen Belgische teams. Bondscoach Doug Mason kan dus -in theorie- alle mannen uit Stappegoor oproepen en het in zijn ogen sterkste Oranje opstellen.

Groep K: IJsland, Israël, Roemenië, winnaar groep N of O
Groep L: Mexico, Nederland, Spanje, winnaar groep N of O
Groep M: Bulgarije, Kroatië, Servië, Turkije

Ook hier geldt: de winnaars van elke groep kwalificeren zich voor de volgende ronde.

FASE 3 IS INTERESSANT OP ALLE VLAKKEN

Vanaf de derde fase wordt het op meerdere vlakken pas écht boeiend. Enerzijds omdat vanaf dit moment de ploegen instromen vanaf het niveau Division IA, plus Groot Brittannië. Anderzijds: mocht Oranje zich kwalificeren voor ronde drie, wie neemt Mason mee? En heeft zijn keuze in december impact, wie hij mee kán nemen.

Tilburg Trappers
Foto: Arie Leeuwesteijn

Opnieuw worden er drie groepen gevormd die van 6 tot en met 9 februari zullen spelen. Hier komt dus de expliciete wens vanuit IJshockey Nederland vandaan om dat weekend alle Nederlandse teams beschikbaar te hebben om uit te kunnen selecteren. Prima timing ook: wanneer vrijdag het speelschema bekend gemaakt moet worden, laat je dit donderdag bij de BeNe League weten. In dat speelweekend zien we dat Trappers op 7 februari de uitwedstrijd in Rostock afwerkt en twee dagen later op de eigen Stappegoor aantreedt tegen Herner EV. Geen Tilburgse spelers uit de Oberliga dus. Ook de ‘buitenlanders’ zullen niet aansluiten, omdat hun competities nog volop lopen.

Microz Eaters Geleen AHOUD Devils Nijmegen
Foto: Jan Hofstede

De Nederlandse kant van de BeNe League wordt dus stilgelegd en dus krijgen we opnieuw het ‘kip en ei’ verhaal, oftewel een Oranje met of zonder Trappers. Het is interessant om dit opnieuw te volgen, met een positief kritische blik. Welke spelers stellen zich in februari beschikbaar om af te reizen naar Slovenië, Kazachstan of Groot-Brittannië? En kunnen zij zich meten met de opponenten op een waardige manier, of wordt het de spreekwoordelijke vlakke hand op de blote billen? De groepsindelingen zijn als volgt:

Groep G: Japan, Litouwen, Slovenië, Oranje of één van de andere groepswinnaars
Groep H: Kazachstan, Polen, Oekraïne, Oranje of één van de andere groepswinnaars
Groep J: Estland, Groot-Brittannië, Hongarije, Oranje of één van de andere groepswinnaars

Afgaande op het afgelopen WK Division IA in Estland moet je dus wel degelijk rekening houden met een (grote) groep BeNe League spelers, die zich niet beschikbaar (meer) stellen. Laten we het reëel stellen: normaal gesproken is deze derde fase het eindstation van Nederland in het Pré Olympisch Kwalificatie toernooi. Gezien de onderlinge resultaten van de afgelopen jaren tegen deze tegenstanders, ben je verre van topfavoriet.

EN DAN HET WK NOG

Nederland degradeerde terug naar Division IIA en speelt van 19 tot en met 25 april in Kroatië tegen Australië, Spanje, China, Israël en het gastland zelf. Trappers speelt 1 maart de laatste reguliere wedstrijd van het seizoen, voordat de play-offs beginnen van de Oberliga. Als we afgaan op vorig seizoen, starten deze twee weken later, dus 15 maart. En dan begint het wachten. Gaat Trappers de finale halen of niet? Hoeveel duels hebben de Tilburgers nodig om verder te komen? Welke BeNe League spelers melden zich af en gaan mee? Het zijn de terugkerende vraagstukken van elk seizoen met het oog op het WK. Een vraag waarop geen duidelijk antwoord is en komt, gebaseerd op hoop in plaats van duidelijkheid.

Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF – Henrik Soots

In het beste geval voor Oranje wordt Tilburg direct in ronde één uitgeschakeld. Maar Tilburg is erop gebrand om de verloren titel terug te halen, dus laten we ze inschalen op de finale.

Eerste ronde: 15 maart 2020
Kwartfinale: 29 maart 2020
Halve finale: 13 april 2020
Finale: 22 april 2020

Dit zijn de mogelijke startdata van de betreffende play-off rondes, gebaseerd op het afgelopen seizoen. De BeNe League play-offs zijn in de week van 29 maart afgelopen, dus daar zit geen knelpunt voor het WK in.

Het lijkt op voorhand een uitgesloten zaak dat Nederland zich kwalificeert voor de Spelen, maar wij zijn vooral benieuwd naar het hele plaatje qua selectiebeleid en de aanloop van het WK. Hoe je het ook went of keert: de beslissing om mee te kunnen doen aan het Pré Olympische Kwalificatie toernooi ontneemt de ijshockeyliefhebber in Nederland van een Final Four weekend en heeft als gevolg dat (voorlopig) de bekerfinale naar een midweekse dag verhuist. Om nog maar te zwijgen van de perikelen die jaarlijks weer opduiken als het gaat om de selectie en het selectiebeleid.

Is it september yet?

Previous BeNe League Competitieschema: geen Final Four weekends, bekerfinale midweeks
Next Theo van Gerwen waarnemend Algemeen Directeur IJshockey Nederland