Goal Wielenga en eerste punt Dijkema leiden SDE naar winst


Julie Zwarthoed - SDE HF

Voor het tweede opeenvolgende weekend stonden er vier Nederlandse dames op het ijs in de beste damescompetitie ter wereld. Net zoals een weekend eerder werd er gewonnen en verloren. Marée Dijkema scoorde haar eerste punt op het hoogste niveau.

Verlies in Stockholm

Zaterdag stond de zesde achtereenvolgende uitwedstrijd op het programma voor SDE. Plaats van handeling: Hovet in Stockholm. Tegenstander: Djurgårdens IF. DIF was de competitie met drie nederlagen begonnen, maar is nu op stoom gekomen. In de laatste dertien wedstrijden werd er twaalf keer gewonnen. SDE doet het dit seizoen goed, maar wel wat bescheidener dan de plaatsgenoot. Toch was het de ploeg met de Nederlandse inbreng dat al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam. Op aangeven van Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed, werkte Amy Budde de 0-1 binnen.

Tekst gaat verder onder de foto

Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed (Foto: Mats Bekkevold)

Pas in de eerste minuut van de derde periode maakte de thuisploeg de gelijkmaker. SDE kreeg nog wel de kans via een penalty shot om voor de tweede keer aan de leiding te komen. De inzet van Hamers werd echter gestopt. In plaats daarvan kwam Djurgården een paar minuten later aan de leiding. Met nog iets minder dan zes minuten op de klok werd ook de eindstand bepaald: 3-1. Zwarthoed: “Helaas vijf minuten waarin we even niet goed opletten. Die hebben ons de overwinning gekost.”

Dijkema scoort eerste SDHL punt in Linköping

Zondag in Linköping was de plaatselijke HC de tegenstander. Vorig jaar nog verliezend finalist om het kampioenschap, nu opzoek naar een manier om wedstrijden te winnen. Ook tegen SDE lukte het niet. Na een kwartier spelen was het Savine Wielenga die de eerste treffer voor SDE liet aantekenen.

Tekst gaat verder onder de foto

Savine Wielenga (Foto: Mats Bekkevold)

In de tweede periode kwam de ploeg met ook Marée Dijkema weer in de gelederen voor haar vierde achtereenvolgende SDHL wedstrijd, wat meer onder druk te staan van Linköping. Sofia Reideborn was echter foutloos in het doel van SDE. In de derde periode was Dijkema met Hamers betrokken bij de 0-2 van Vendela Olsson. Voor Dijkema, spelend met #26, was het meteen haar eerste punt op het hoogste Zweedse niveau. Linköping moest meer druk gaan zetten maar het was Kelty Apperson die de wedstrijd met een emptynetter besliste: 0-3.

Marée Dijkema (Foto: Mats Bekkevold)

Zwarthoed na het weekend: “Op zich zijn beide wedstrijden goed gegaan dit weekeinde. Die tegen Djurgården werd beslist door onoplettendheid bij ons. Op het moment hebben we een klein team in verband met blessuregevallen en ziektes. Dus als je het zo bekijkt hebben we toch twee  goede wedstrijden geleverd met maar drie lijnen. De wedstrijd tegen Linköping was een must-win voor ons. De wedstrijden met de tegenstanders onder ons op de ranking moeten we gewoon winnen zodat de play-offs steeds een stapje dichterbij komen.”

Het vizier bij Zwarthoed is alweer op de toekomst gericht: “Dit weekeinde nog twee wedstrijden en dan een ‘break’. Nou ja, een break, we hebben trainingskamp met het Nederlands team.”

De stand

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 HV 71 21 55 97:36 (61)
2 Djurgårdens IF 20 43 54:37 (17)
3 Brynäs IF 20 41 75:50 (25)
4 Luleå HF 18 35 58:30 (28)
5 AIK 20 32 44:48 (-4)
6 SDE HF 20 27 40:48 (-8)
7 Leksands IF 19 21 45:66 (-21)
8 Linköping HC 20 17 29:62 (-33)
9 MODO Hockey 18 12 34:58 (-24)
10 Göteborg HC 20 11 35:76 (-41)
Previous Tilburg boekt thuiszege op nieuwkomer Krefelder EV 81
Next WK Dames 2019/2020: Belgian Blades arriveren in Sofia