Bobcats winnen twee keer, Van Nes op scherp gezet


Guus van Nes Update

Na drie verlieswedstrijden en een ’tie’, wist Quinnipiac dit weekend twee keer te winnen. Guus van Nes stond weinig op het ijs bij de Bobcats, maar onze landgenoot is na dit weekend extra gemotiveerd om terug te slaan.

Quinnipiac – Union 2-1

Zeven wedstrijden had Quinnipiac niet kunnen winnen van Union (0-5-2). Vrijdag was er dan eindelijk weer er eens een, terechte, overwinning van de Bobcats op de Dutchmen van Union. Over de gehele wedstrijd waren de Bobcats de betere ploeg. In de eerste periode was dat nog niet zo. Daar waar de ploeg van Guus van Nes de tegenstanders vaak vast zette in het verdedigingsvak en het vijandelijke doel onder vuur nam, gebeurde dat nu niet. Het was Union dat het initiatief pakte en min of meer het spelletje van ‘Q’ speelde. Met resultaat, want de eerste periode werd afgesloten met een 1-0 achterstand voor de Bobcats.

Tekst gaat verder onder de foto

Guus van Nes in de ‘Camo’-jersey van de Bobcats

Halverwege de wedstrijd wist de Let Karlis Cukste Quinnipiac weer op gelijke hoogte te brengen. De Bobcats, die in speciale shirts speelden ter ere van de Amerikaanse veteranen, waren na de eerste twintig minuten duidelijk de betere. Het shirt met #26 van Van Nes, met voor de gelegenheid ‘DUTY’ op de achterkant, was maar weinig op het ijs te zien. Onze landgenoot stond alleen op het einde van de eerste en aan het begin van de tweede periode een aantal shifts op het ijs. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd besliste Wyatt Bongiovanni, met zijn zesde goal van het seizoen, de wedstrijd.

Tekst gaat verder onder de video

 

Quinnipiac – Rensselaer 3-1

Van Nes ontbrak zaterdag in de wedstrijd tegen RPI. Met 26 veldspelers in de selectie kan een coach keuzes maken.

Tekst gaat verder onder de foto

Voor de Bobcats was het resultaat daarvan positief, alhoewel het daar in het begin niet naar uit zag. Na ruim een minuut kwamen de Engineers op 0-1. Een foutje dat al heel snel werd weggepoetst door Alex Whelan en William Fällström, die binnen drieënhalve minuut de stand recht trokken in het voordeel van de Bobcats. Later in de eerste periode wist ‘Q’-topscorer Odeen Tufto, na twaalf assists, zijn eerste goal van het seizoen te maken: 3-1. Cukste was bij iedere goal betrokken met een assist.

In de tweede en derde periode zette RPI, Quinnipiac nog wel wat meer onder druk. Tot meer doelpunten leidde dat, voor beide teams, niet meer. Zonder Van Nes in de wedstrijdselectie wonnen de Bobcats dus met 3-1 van Rensselaer Engineers.

Healthy scratch

“Nee hoor. Het was niks ernstig. Een healthy scratch helaas. Dat hoort er ook bij. De coach probeerde me op deze manier te motiveren. En dat is wel gelukt!”, antwoordde Van Nes, met een glimlach die veel goeds belooft, op de vraag of hij door een blessure de wedstrijd had gemist.

Bij een healthy scratch beslist de coach dat een, niet geblesseerde, speler niet bij de wedstrijdselectie zit. Met een ruime selectie van 26 veldspelers en weinig of geen geblesseerden moet een coach dan een keuze maken welke twintig spelers (en drie goalies) er op het wedstrijdformulier komen te staan. Dat kan een bijvoorbeeld een keuze zijn om een bepaalde speler even op scherp te zetten, of om tactisch redenen.

Tekst gaat verder onder de video

De Rankings

Na de twee overwinningen is het resultaat van de Bobcats 6-4-1. Daarmee is het deze week niet teruggekeerd in de top-20 van de USCHO. Ook de top-15 van USA Today is nog niet weggelegd voor Quinnipiac. Het zou, doorberekend, 22ste en 23ste staan in de rankings.

Vrijdag speelt Quinnipiac in Ithaca, New York tegen Cornell Big Red. Cornell won dit seizoen alle zes zijn wedstrijden. Zaterdag blijft de ploeg in de staat New York. In Hamilton is Colgate Raiders (3-6-3) dan de tegenstander. Nog één ander team is nog ongeslagen; Harvard, de tegenstander van vorige week. Zowel Cornell als Harvard spelen, samen met Quinnipiac, in dezelfde conference: ECAC.

USCHO Division I Men’s Poll – 18 november 2019

Rnk Team Record (W-L-T) Points Last Poll
1 Minnesota State 8-1-1 983 1
2 Cornell 6-0-0 948 3
3 Notre Dame 8-1-1 830 4
4 Denver 8-2-2 820 2
5 North Dakota 8-1-2 809 9
6 Penn State 9-2-0 787 8
7 Massachusetts 7-3-0 680 5
8 Clarkson 8-3-1- 619 7
9 Minnesota Duluth 5-4-1 570 6
10 Harvard 5-0-0- 561 13
11 Ohio State 6-3-1 467 11
12 Providence 6-4-2 433 10
13 Northeastern 6-4-2 342 14
14 Boston College 7-4-0 341 16
15 UMass Lowell 7-3-4 266 12
16 Wisconsin 6-6-0 250 15
17 Bowling Green 7-4-0 231 17
18 Omaha 6-3-1 148 19
19 Northern Michigan 7-3-2 137 18
20 Western Michigan 6-4-2 104 20
Previous Shutout voor Arizona tegen L.A., Washington wint ruim van Anaheim
Next Gentges, Super Sunday, Saamhorigheid en Uitduels in de IRC