Wielenga en Zwarthoed schieten SDE naar overwinning

Kayleigh Hamers en Julie Zwarthoed vieren de 0-4 (Foto: Mats Bekkevold)

Verlies en winst voor Wielenga, Zwarthoed en Hamers bij SDE afgelopen weekend. Een roadtrip van negen wedstrijden is ingezet en de eerste drie punten zijn binnen.

SDE verliest in Jönköping van koploper

Na een break van twee weken begon voor SDE op zaterdag de roadtrip van negen wedstrijden tot aan het einde van dit jaar. De eerste stop was Jönköping waar koploper HV71 de gasten met de drie Nederlandse internationals opwachtte. HV71 zette de gasten met snel spel direct onder druk en met iets minder dan vijf minuten op de klok werd de 1-0 gescoord. De 2-0 viel in de negende minuut. Tijd voor SDE om, vroeg in de wedstrijd al, een time-out te nemen.

Ook in de tweede periode heeft de thuisploeg de overhand en komt op 3-0. Op powerplay krijgt SDE wat kansen om ook op het scorebord te komen, maar de Spaanse goalie Alba Gonzalo is niet te passeren. De 3-0 is tevens de tweede ruststand.

In het afsluitende deel komt SDE met een speelster minder op het ijs te staan. HV weet niet te profiteren van deze powerplay. Dat deed het wel in de man-meer situatie die vrijwel direct na de eerste ontstond: 4-0.

HV71 was de betere ploeg en kreeg in totaal maar tien schoten op doel te verwerken. SDE goalie Sofia Reideborn had 36 saves op 40 schoten.

Tekst gaat verder onder de foto

Savine Wielenga eerder dit seizoen tegen HV71 (Foto: Mats Bekkevold)

Savine Wielenga was duidelijk na de wedstrijd: “Het was een zwakke start van ons, na de break. Al snel kwamen we op een 2-0 achterstand waar we niet meer van terug konden komen. HV was te sterk en liet weer zien waarom ze bovenaan staan.”

SDE maatje te groot voor Göteborg

Zondag volgde een totaal andere wedstrijd tegen Göteborg HC. Tegen HV71 was de penalty kill al behoorlijk goed. In de tweede wedstrijd van het weekend was die perfect. En er waren, vooral in de eerste periode heel wat situaties met een speelster meer of minder op het ijs.

Wielenga: “De eerste periode tegen Göteborg was de meest bizarre periode tot nu toe van dit seizoen. Zij wilden absoluut niet hockeyen. Het enige waar ze op uit waren was om ons uit ons spel halen. Wat ze overigens goed lukte. Het gevolg was bijna een hele periode penalty kill.” De eerste elf minuten van de wedstrijd werd er één minor penalty uitgedeeld. Vanaf dan leken de deurtjes van de strafbank wel draaideuren. In de resterende acht minuten van het eerste deel werden er nog 22 strafminuten uitgedeeld.

Met Kayleigh Hamers op de strafbank en twee speelsters van GHC, weet SDE op 0-1 voorsprong te komen door een goal van Alexandra Anderson. Even later krijgt de thuisploeg de kans om via een penalty shot gelijk te maken. Lindsey Post liet zich echter niet passeren.

SDE loopt weg in tweede periode

In de tweede periode wist SDE meer het eigen spel te spelen en halverwege de wedstrijd werkte Wielenga van dichtbij de 0-2 binnen. De Amsterdamse was, met een assist, ook betrokken bij de 0-3 van Leanne Ganney. Achttien seconden later werkte Julie Zwarthoed, op aangeven van Hamers, de puck knap voorbij de GHC goalie voor de 0-4.

Julie Zwarthoed (Foto: Mats Bekkevold)

Aan het begin van de derde periode bracht Wielenga de 0-5 op het scorebord. De Canadese Kelly Murray bepaalde vijf minuten voor tijd de eindstand 0-6. Murray had dit seizoen nog geen punten gescoord. Zondag noteerde de verdedigster drie assists en een goal.

Wielenga: “Zes goals, dat was lekker na zoveel wedstrijden zonder veel goals, maar het belangrijkste was weggaan met drie punten.”

De stand in de SDHL 17 november 2019

Vrijdag volgt een uitwedstrijd tegen Brynäs, dat de topscorer van de SDHL Lara Stalder in de gelederen heeft. Zaterdag is hekkensluiter Leksands IF de tegenstander.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 HV 71 18 49 83:27 (56)
2 Brynäs IF 16 34 60:37 (23)
3 Djurgårdens IF 16 33 44:32 (12)
4 Luleå HF 15 29 47:28 (19)
5 AIK 16 27 38:41 (-3)
6 SDE HF 16 22 31:39 (-8)
7 Linköping HC 15 14 26:45 (-19)