Van Nes scoort maar Bobcats branden zich aan Sun Devils


Guus van Nes Update

Elke week blikken we terug op de week van Guus van Nes in onze Guus van Nes Update. Dit weekend waren er twee uitwedstrijden in Arizona. Met recht een echte roadtrip voor Quinnipiac Bobcats. Van Nes scoorde een goal en een assist in de eerste wedstrijd. Deze keer ook de mening van hoofdcoach Rand Pecknold over onze landgenoot.

Eerste goal Van Nes

De roadtrip naar Tempe, Arizona hadden de Bobcats van Quinnipiac zich vooraf anders voorgesteld. Guus van Nes en zijn team stonden in de belangrijkste rankings op een negende plaats. De Sun Devils staan niet in de rankings en hadden thuis nog nooit gewonnen van een top-tien team. Op vrijdag werd de eerste van de twee ontmoetingen met 5-3 verloren door Quinnipiac. Na iets meer dan drie minuten gaf Van Nes een assist op Skyler Brind’Amour die de gasten op voorsprong zette. De eerste periode werd echter met een 2-1 achterstand voor de Bobcats afgesloten.

Halverwege het middenstuk kwam Arizona State University zelfs op een 3-1 voorsprong. Een stand waarmee ook de derde periode begon. Ethan de Jong bracht de marge terug tot één goal verschil door tijdens een penalty kill te scoren. Vier minuten later was de stand, na twee goals van de Sun Devils, opgelopen tot 5-2.

Op een powerplay voor Quinnipiac met nog vier minuten te spelen werd de goalie van het ijs gehaald voor een extra aanvaller. Met succes want er werd gescoord. Guus van Nes werkte de puck achter Evan deBrouwer, de Arizona goalie het net in. Met zijn eerste goal van het seizoen zette de Nederlander de eindstand (5-3) op het scorebord.

Tekst gaat verder onder de foto

Guus van Nes met de puck van zijn eerste goal

Voor Van Nes was het tevens zijn eerste wedstrijd in de NCAA waarin hij meerdere punten scoorde. Het was de tweede achtereenvolgende wedstrijd waarin hij een of meerdere punten scoorde. De jonge aanvaller had meerdere schoten waarvan een aantal werd geblockt of het doel miste. In totaal had hij vier schoten waarbij de goalie van de Sun Devils echt in actie moest komen. Eén daarvan was niet te houden.

Bobcats branden zich weer aan de Sun Devils

Op zaterdag stond de tweede ontmoeting op de rol tussen Quinnipiac en Arizona. De Bobcats waren er op gebrand om revanche te nemen in de Oceanside Ice Arena in Tempe, Arizona. Een kleine en oude arena waar slecht 750 toeschouwers in kunnen. Heel wat kleiner dan de Frank Perrotti, Jr. Arena at the People’s United Center in Hamden waar Quinnipiac zijn thuiswedstrijden speelt. In de Frank Perrotti, Jr. Arena kunnen 3386 fans de Bobcats komen aanmoedigen.

De thuisploeg was in de tweede ontmoeting de betere ploeg en dat was ook in de scores te zien. Halverwege de wedstrijd was de stand 3-0 voor ASU. Michael Lombardi wist de 3-1 te scoren maar op powerplay voor ‘Q’, werd daarna al snel de 4-1 gescoord.

Quinnipiac kwam deze wedstrijd niet in het eigen spel en was zowel verdedigend als aanvallend niet de ploeg van de eerdere wedstrijden. Waar het in de zes eerdere NCAA wedstrijden gemiddeld 34 keer op goal wist te schieten, was dat deze wedstrijd slechts twintig keer. De tegenstander kwam in de eerdere wedstrijden tot gemiddeld 26 schoten op het doel van de Bobcats. De 38 die het in de tweede wedstrijd in Arizona tegen kreeg is dan erg veel.

Tekst gaat verder onder de foto

Guus van Nes
Guus van Nes (Foto: LFlynnPhotos)

Van Nes, een aanvaller

Onze landgenoot nam vier van die twintig schoten op het doel van de Sun Devils voor zijn rekening. Daarmee was hij wederom de meest aanvallende speler van Quinnipiac.
Na zeven wedstrijden heeft Van Nes drie punten (1G, 2A). Samen met vier teamgenoten staat hij daarmee achtste op de topscorers lijst van Quinnipiac. De Nederlander heeft met 24 schoten op doel het vaakst de goalie van de tegenstanders getest. Odeen Tufto en Wyatt Bongiovanni volgen met 21 schoten. Tufto is een derdejaars, Bongiovanni is een ‘sophomore’, oftewel  tweedejaars. Van Nes is bezig aan zijn eerste jaar in de NCAA.

Geen slechte cijfers, maar na het dubbele verlies van het weekend is Van Nes daar niet mee bezig. “Geen winst dus de ‘mood’ is een beetje somber na zo’n roadtrip. Helaas.” Desondanks is hij wel tevreden over zijn goal: “Die eerste wedstrijd ging, ondanks het verlies, toch wel goed. Die goal was een tip-in op de powerplay. Ja, het is een lekker gevoel om die eerste goal uit de weg te hebben. En dan ook nog een assist.”

Over Tempe en Arizona was Van Nes goed te spreken. “Het weer was er lekker [ruim tien graden warmer dan in Hamden] en ook Tempe zelf is gaaf. Wolkenkrabbers in de woestijn blijft natuurlijk wel apart. De campus van ASU is ook echt onwijs gaaf. De ijsbaan is een stuk minder maar het is een vrij nieuw team in Division I. De bouwplannen voor een mooie, grote ijsbaan staan op de agenda, dat gaat wel groots worden denk ik,” geeft Van Nes aan tussen zijn studeren en het trainen door.

Tekst gaat verder onder de video

Hoofdcoach vol lof over de persoon Van Nes

Dit jaar speelt Van Nes zijn wedstrijden voor Quinnipiac. Vorig jaar was dat anders en mocht hij alleen maar meetrainen. Iets waar hoofdcoach Rand Pecknold vol lof over is. “Guus was vorig jaar zo ontzettend gefocust. Zoals hij bezig was op de trainingen en in de fitnessroom. Veel van die jongens in die situatie moet je als coach motiveren om bezig te blijven. Bij hem was dat totaal niet nodig. Guus is een enorm gedreven persoon. Echt overal. Of dat nu op het ijs is, in de fitnessruimte, met zijn studie of wanneer hij voor de school bezig is met vrijwilligerswerk. Hij maakt echt indruk en stelt zichzelf op die manier in staat om een geweldig seizoen te draaien bij ons,” aldus Pecknold in New Haven Register. Pecknold is inmiddels bezig aan zijn 26ste seizoen als hoofdcoach bij Quinnipiac Bobcats. Ook was hij actief als assistent-coach voor de VS op het WK in 2017 en de VS U18 in 2018.

Tekst gaat verder onder de foto

Quinnipiac hoofd-coach Rand Pecknold (AP Photo/Charles Krupa)

De rankings en komend weekend

Na twee verlieswedstrijden ga je zakken in de rankings en dat gebeurde dus ook met Quinnipiac. In de USCHO ranking ging de ploeg zes plaatsen naar beneden en staat nu vijftiende. In de ranking van USA Today is ‘Q’ net buiten de top-15 gevallen. Zij hanteren een ranking van slechts vijftien teams. De Bobcats kwamen twee punten tekort om de top-15 te halen. Nu staat Harvard op plaats 15 in de poll van USA Today. Het is voor de eerste keer in 23 achtereenvolgende rankings (in de zomer worden deze niet gemaakt) dat de Bobcats in geen van beide in de top-10 staan.

Vrijdag en zaterdag speelt Quinnipiac weer twee uitwedstrijden. Wel een stuk dichterbij huis. Vrijdag in Hanover, New Hampshire is Dartmouth Big Green Men de tegenstander. Op zaterdag wordt er tegen Harvard University gespeeld in Cambridge, Massachusetts. Zowel Harvard als Dartmouth spelen net zoals de Bobcats in de ECAC conference. Voor het eerst dit seizoen speelt Quinnipiac tegen teams uit de eigen conference.

USCHO Division I Men’s Poll – November 4, 2019

Rnk Team (First Place Votes) Record
(W-L-T)
Points Last Poll
1 Denver -49 8-0-0 998 1
2 Massachusetts -1 6-1-0 925 3
3 Minnesota State 6-1-1 875 2
4 Cornell 2-0-0 852 4
5 Notre Dame 5-0-1 807 5
6 Penn State 6-1-0 700 12
7 Minnesota Duluth 3-3-0 682 6
8 Clarkson 5-2-1 609 11
9 Ohio State 6-1-1 582 13
10 North Dakota 5-1-1 508 14
11 Providence 4-3-1 464 8
12 Wisconsin 4-4-0 390 7
13 Northeastern 4-3-1 341 10
14 UMass Lowell 6-2-2 339 17
15 Quinnipiac 4-3-0 332 9
16 Northern Michigan 6-1-1 206 20
17 Bowling Green 5-4-0 195 18
18 Harvard 1-0-0 185 19
19 Boston College 3-4-0 177 15
20 Omaha 4-1-1 78 NR

Arizona State staat niet in de top-20 maar kreeg wel punten (28). Daarmee komt het op een 25ste plaats.

Previous Boston wint boeiend gevecht van Pittsburgh, Detroit verder in problemen
Next Islanders winnen voor de tiende keer op rij, mijlpaal voor Bruins Zdeno Chara