Eerste Divisie: veertien ploegen, twee poules, één prijs


Dordrecht Lions GIJS Eerste Divisie
Foto: Dordrecht Lions

Vanaf dit seizoen zullen wij maandelijks, net als de update over de Divisie 1 in België, verslag doen van de Eerste Divisie in Nederland. Het één na hoogste niveau van Nederland ging van start op 28 september. Inmiddels is er dus genoeg om over te praten. In de eerste editie van de maandelijkse update, zullen wij vooral introducerend beschrijven: de teams worden weer even onder de loep genomen en er wordt kort gekeken naar de uitslagen tot nu toe. Bij de volgende maand zullen de gespeelde wedstrijden meer uitgelicht worden, en wordt er voort gebouwd op wat we dan al weten van de teams in deze competitie.

EERSTE DIVISIE: HOE ZIT HET OOK ALWEER?

Gedurende de zomer werd bekend dat de Eerste Divisie een flinke competitie zou gaan worden. Amsterdam Tigers trok zich terug uit de BeNe League, om zich te vestigen in de Eerste Divisie. Daarnaast kwamen er twee nieuwe teams bij: de Yeti’s Breda, die in samenwerking met Tilburg Trappers een Eerste Divisie team hebben opgericht, en IJCU Dragons Utrecht, die zich weer wilden tonen op het hogere ijshockey niveau. Dat bracht het totaal aantal teams in de competitie op 14. Initieel zou er een competitie worden gespeeld tussen alle teams, wat er wel, gezien de omvang, toe zou leiden dat er geen play-offs zouden zijn. Na beklag daarover, heeft de ijshockeybond hard gewerkt om een nieuw schema op te maken, wat op het volgende neer kwam.

De teams worden onderverdeeld in twee poules: Poule A en Poule B (voor de indeling en ranking, zie hieronder). Binnen de eigen Poule spelen de teams een volledige competitie, en er wordt een halve competitie in de andere Poule gespeeld: dus een enkele ontmoeting, die uit of thuis zal zijn. Daarmee blijft ruimte voor play-offs, waar ook ieder team aan deel zal nemen. Zie hiervoor ook onze eerdere publicatie hier.

DE RANKINGS OP DIT MOMENT

Poule A:

# Team GW W OTW OTL L Pnt
1 Eindhoven Kemphanen 6 5 1 0 0 17
2 Dordrecht Lions 6 4 1 0 1 14
3 Nijmegen Devils 6 4 0 1 1 13
4 Yeti’s Breda 6 4 0 1 1 13
5 Tilburg Trappers 5 2 1 0 2 8
6 Smoke Eaters Geleen 6 2 0 0 4 6
7 Red Eagles ‘s-Hertogenbosch 6 0 0 0 6 0

Poule B:

# Team GW W OTW OTL L Pnt
1 Amsterdam Tigers 6 4 0 0 2 12
2 Gijs Groningen 6 3 0 1 2 10
3 Unis Flyers Heerenveen 6 3 0 0 3 9
4 OrangeGas Capitals Leeuwarden 6 2 1 0 3 8
5 Hijs Hokij Den Haag 5 2 0 0 3 6
6 IJCU Dragons Utrecht 6 2 0 0 4 6
7 Zoetermeer Panters 6 0 0 1 5 1

Om het geheel een beetje overzichtelijk te houden, zullen we de teams per poule op aparte pagina’s beschrijven. Op de tweede pagina is alles te vinden over de teams uit Poule A, en op de derde pagina is alles te vinden over de teams uit Poule B.

Previous Goal Hamers kan verlies SDE HF niet voorkomen
Next Sprong belangrijk in uitstekend weekend voor San Diego Gulls