Eerste Divisie: veertien ploegen, twee poules, één prijs


POULE B

AMSTERDAM TIGERS

De nieuwkomers in de competitie: de Amsterdam Tigers besloten aan het einde van afgelopen seizoen om zich terug te trekken uit de BeNe League, en om het eerste team te plaatsen in de Eerste Divisie. Volgens de Tigers ligt er een duidelijke doelstelling dit seizoen: de titel veroveren. Niks meer, niks minder.

Amsterdam Tigers
Archieffoto Amsterdam Tigers (Foto: Robert Bos)

Vrijwel de gehele selectie komt voort uit de BeNe League ploeg van Amsterdam van seizoen 2018-2019, dan wel uit de Eerste Divisie van Amsterdam in dat seizoen. Enkelingen zijn ingestroomd vanuit de u19. Toch zijn er twee aanvullingen te benoemen. Jeremy Borgman bijvoorbeeld: Borgman speelde wel al voor Amsterdam, maar speelde vorig seizoen in de tweede divisie. Het seizoen daarvoor kwam hij wel nog uit voor de Eerste divisie en het BeNe League team. De tweede nieuwkomer is Luca van der Genugten. Luca speelde tot begin dit seizoen in Den Haag. Vorig jaar kwam hij nog uit voor de Eerste Divisie van Hijs, en dit seizoen mocht hij zich geselecteerd noemen voor de BeNe League van Den Haag. Nu zal hij zijn kansen beproeven bij de Amsterdam Tigers. Belangrijke aanvallers van deze ploeg zijn Connor Barette (4 goals en 7 assists), Tobias Kathan (3 goals en 5 assists) en Ivan Muso (4 goals, 2 assists).

Amsterdam Tigers
Foto: Robert Bos

De Tigers kenmerken zich door slechts weinig tegengoals te geven. De enige uitzondering hierop was de wedstrijd tussen Eindhoven en Amsterdam, waarbij de Kemphanen keihard een 8-3 op het bord zetten. Deze wedstrijd zal de Tigers achter de oren hebben doen krabben: ja, er misten belangrijke spelers van de selectie, maar toch werd een uitslag als deze niet verwacht. Afgelopen zondag volgde echter de tweede nederlaag op rij, dit keer in eigen huis tegen Dordrecht met 6-4. Veertien tegentreffers in twee duels, echter is het seizoen nog maar net begonnen. Wij mogen van Amsterdam verwachten dat zij zich zullen handhaven als koploper in de Poule; daarna zal de ploeg hard moeten vechten om bij de play-offs aan het langste eind te trekken en de zo begeerde titel van landskampioen binnen te halen.

GIJS GRONINGEN

Foto: Stefan van der Spek

Gijs Groningen heeft een stroeve start van het seizoen gehad. Met twee reguliere overwinningen en een overtime loss, is Groningen al snel in het seizoen geconfronteerd met de sterke nieuwkomers: Amsterdam Tigers en Yeti’s Breda. Ook Dordrecht Lions heeft flink van zich afgebeten, toen ze Gijs Groningen na overtime tot penalty shots dwongen.

Groningen speelt voor het grootste deel met de vertrouwde selectie van voorgaand seizoen. Enkele nieuwe aanwinsten zijn er echter wel te noemen: Zahir Hup (3 goals 2 assists), die na een uitstapje van een seizoen naar de Eerste Divisie van Heerenveen, weer terug is bij Gijs Groningen. Thomas Krukovski (2 goals 3 assists) is afkomstig van Geležinis Vilkas Vilnius uit Litouwen. En de broeders Alexander Zimbelmann (4 goals 4 assists) en Kevin Zimbelmann (1 goal en 3 assists), beiden afkomstig van EC Nordhorn uit de Regionalliga Nord. Daarnaast vertrouwt de Groningse selectie op Sebastiaan Snijder, die tot nu toe goed is voor 8 goals en 4 assists.

GIJS Groningen
Foto: Stefan van der Spek

Groningen zal net als voorgaande seizoenen weer één van de sterkste ploegen uit de competitie blijken. Echter hebben zij dit seizoen meer tegenstand aan teams als Yeti’s Breda en Amsterdam Tigers, en zullen zij, net als vorig seizoen, de handen vol hebben aan Eindhoven Kemphanen. Gelet de onderlinge verhoudingen, is het niet onaannemelijk dat Dordrecht Lions echter de grootste directe concurrent van Groningen wordt. Binnen Poule B verwachten wij dat Groningen een solide tweede plaats in zal nemen, heel kort volgend op Amsterdam. Het is de positie waar wij hen na zes duels ook op terugvinden met tien punten.

UNIS FLYERS HEERENVEEN

De Flyers hebben een wisselvallige start van het seizoen gehad. Met toppers tegen Gijs Groningen, Eindhoven Kemphanen en Yeti’s Breda, is het niet verwonderlijk dat Heerenveen ‘slechts’ 9 punten heeft. Echter toont onder meer de wedstrijd tegen Hijs Hokij de veerkracht van deze selectie. In die wedstrijd stonden Unis Flyers na de tweede periode achter met 4-1, om vervolgens de wedstrijd volledig over te nemen, en een eindstand van 4-9 op het scorebord te zetten. Hier hebben de Flyers duidelijk laten zien dat dit team geen ruimte mag krijgen tot de laatste minuut van de wedstrijd gespeeld is.

UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Chantal Zwamborn

Uit de selectie zijn twee spelers overgekomen van Gijs Groningen: Wesley Zoutman en Jeremy Posthumus (die is een jaar van Heerenveen naar Groningen gegaan, om dit seizoen weer terug te keren). Twee andere namen die menig kenner zal interesseren, zijn Tony Demelinne en Dennis Sikma, beiden afkomstig van het BeNe League team van Heerenveen. Met het voor de selectie verder bekende goalie duo Robbie den Edel en Fabienne Gooijer is ook de achterhoede goed gedekt.

UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Chantal Zwamborn

Binnen Poule B zullen de Flyers waarschijnlijk redelijk gelijk op gaan met teams als Gijs Groningen en IJCU Dragons Utrecht. Ze zullen in ieder geval in de bovenlaag van de Poule blijven zitten; de play-offs zullen dan uitwijzen wie het van de teams aan het langste eind zal trekken.

IJCU DRAGONS UTRECHT

De IJCU Dragons Utrecht hebben dit seizoen hun (her)intrede in de Eerste Divisie gemaakt. Dit nieuwe team is primair opgebouwd uit spelers van Amsterdam (Eerste Divisie en BeNe League) en Utrecht (veelal de OG’s, uit de derde divisie). Daarnaast zijn er aanvullingen uit onder andere Geleen en ’s-Hertogenbosch. Als we alle nieuwe spelers moeten introduceren, dan hebben we wel even een A4-tje of acht nodig.

Belangrijke namen zijn wellicht Indy Bontan, die van het BeNe League team uit Zoetermeer overgekomen is, en Boris Sevo, die vanuit Eindhoven Kemphanen is overgestapt. De topscorers van het team zijn tot nu toe Ivo Beulen (11 goals 3 assists), Nicky Collard (1 goal, 6 assists), Bart van Roosmalen (5 goals, 1 assist) en  Jerry Kinneging (1 goal, 4 assists). Hoewel best veel spelers één of twee maal gescoord hebben, leiden Ivo en Bart de selectie ruimschoots aan: samen hebben zij 16 van de 25 goals gescoord.

IJCU Dragons Utrecht
Foto: ISOSports Sportfotografie – Roel Louwers

Ondanks de sterkhouders van de ploeg, hebben de Dragons nog een stevig seizoen voor de boeg. Zij hebben tot nu toe de wedstrijden gewonnen van hekkensluiters Panters en Capitals, maar zullen aan de andere teams in de beide poules hun handen vol hebben. Echter, met veel slagkracht in de breedte, en nog een lang seizoen om goed aan elkaar te wennen, kan deze ploeg nog gaan verrassen dit seizoen. Na zes duels staat de teller op zes punten.

HIJS HOKIJ DEN HAAG

Hijs Hokij kende een stroeve start dit seizoen. De eerste drie wedstrijden werden verloren, een enkele keer misschien zelfs wel volledig weggegeven. Hierna leek het allemaal weer wat meer te klikken in de selectie; de drie volgende wedstrijden werden gewonnen.

De selectie van Hijs Hokij Den Haag is vooral heel jong. Een groot deel van het team bestaat uit spelers die vorig seizoen ook al in de Eerste Divisie speelden, aangevuld met enkele jonge spelers uit de U16. Terug van weggeweest is wel goalie Julien van Nes, die een tijd als keeper voor de jeugd van ADO Den Haag uit is gekomen. Nu is hij weer terug, en speelt hij in het goal voor Hijs. De andere goalie, Eline Gabriele, is helaas geblesseerd geraakt, en zal voorlopig niet meer spelen.

HIJS Hokij Den Haag
Foto: Stefan van der Spek

Hijs kan bouwen op jonge talenten als Jelle Kronenburg, die eveneens in het BeNe League team mee speelt, en in de Eerste Divisie al goed is voor 5 goals en 2 assists. Daarnaast kent het team belangrijke puntenmakers als Thomas van Wissen (5 goals, 2 assists) en Ben Rurup (3 goals, 4 assists). Hoewel het Haagse team nog erg jong is, zit het vol met ambitie en potentie. Wellicht dat dit team gedurende het seizoen nog in enige regelmaat zal gaan stunten. Net als Utrecht heeft het inmiddels zes punten.

ORANGEGAS CAPITALS LEEUWARDEN

De OrangeGas Capitals hebben een wat wisselvallige start van het seizoen gehad. Toch is de ploeg er in geslaagd om alvast acht punten veilig te stellen. De ploeg kent enkele nieuwe aanwinsten: David Bartos en Dylan Foks zijn overgekomen van Gijs Groningen. Zij hebben zich, met respectievelijk 8 goals, 4 assists en 4 goals, 4 assists, op dit moment ook gevestigd als belangrijkste puntenmakers van het team. Daarnaast zijn Kian Dreesens (1 goal, 3 assists) en Brend de Jong (3 assists), vanuit Heerenveen overgekomen, en is Tobias Meijer na een jaar Heerenveen ook weer teruggekeerd naar Leeuwarden.

Vorig seizoen wisten de Capitals zich nog als achtste te plaatsen en daarmee een plekje in de play-offs te veroveren. Dit seizoen zijn natuurlijk alle teams al geplaatst voor de play-offs, maar het zal voor de Capitals vechten worden om niet onderaan te eindigen. Die strijd zal tussen hen, de Panters, de Smoke Eaters en de Red Eagles uitgevochten worden.

ZOETERMEER PANTERS

Foto: Menno van Dalen

Zoetermeer Panters kent een moeizame start van het seizoen. Na zes duels staat de teller op één punt, ondanks een aantal close games. Net als veel van de andere teams wordt dit team gevormd door veel jonge spelers, waarvan een handvol vanuit de U16 zijn overgestapt. Geheel nieuw in het team is het goalie duo Jonathan van Osta, overgekomen vanaf de vierde divisie, en Britt Hermann, die vanuit de u19 van Amsterdam is overgekomen.

Aanvallend is het Zoetermeerse team handig: er worden in al hun wedstrijden best veel goals gemaakt. Veel kracht zit in de breedte van het team: de tot nu toe 25 gescoorde goals kunnen verdeeld worden over dertien spelers. Echter lijkt zich dat op het verdedigend vlak ook te uiten: de ploeg heeft al veel doelpunten tegen (51) te verwerken gehad.

Voor dit team ligt de uitdaging vooral op het herpakken waar het gestart was: punten afdwingen. De doelstelling is in ieder geval duidelijk.  Ze willen niet als hekkensluiter van de competitie eindigen.

Previous Goal Hamers kan verlies SDE HF niet voorkomen
Next Sprong belangrijk in uitstekend weekend voor San Diego Gulls