Eerste Divisie: veertien ploegen, twee poules, één prijs


POULE A

Ratislav Veres, Eindhoven Kemphanen
Foto: Roel Louwers/isosports sportfotografie

EINDHOVEN KEMPHANEN

Eindhoven Kemphanen is de regerend kampioen van de Eerste Divisie. Dit seizoen zijn ze ook al sterk gestart: met zes gespeelde wedstrijden, waarvan nul verloren, is dat wel duidelijk. Bij die zeswedstrijden waren er drie overtuigende overwinningen, waarvan de 8-3 overwinning op Amsterdam wellicht wel de opvallendste was. Amsterdam, met veel oud BeNe-League spelers, is één van de toppers uit de Eerste Divisie. Echter moesten zij het zonder een aantal vaste krachten doen. Ook de Yeti’s, een geduchte partij in de competitie, moesten het ontgelden tegenover de Kemphanen.

Belangrijke spelers voor Eindhoven zijn natuurlijk de beruchte Ratislav Veres, nu al goed voor 32 punten (19 goals en 13 assists) en Damian Kluijtmans (18 punten), al sinds de jeugd speler van Eindhoven, en lijngenoot van Veres. Beiden voeren het puntenklassement in de competitie aan.

Ook zijn er enkele nieuwe namen in het team die het benoemen waard zijn: Sebastian Kragt, die vorig jaar een uitstap naar het BeNe team van Geleen. De twintigjarige Defense is tot nu toe goed voor 2 goals en 3 assists. Danny Mols (eveneens 2 goals en 4 assists), afkomstig uit het BeNe team van Nijmegen. Kayo van Zoest, begin dit seizoen overgestapt van Select 4-u Nijmegen Devils, is nu ook actief bij de Kemphanen.

Goalies

Lisa Daams, goalie van de u19 Eindhoven, en afgelopen jaar ook van het nationaal vrouwenteam. Zij vormt samen met de vertrouwde Mike Beeren het goalie-duo. Naast deze dame, heer en eerder genoemde heren zijn er nog enkele aanwinsten voor het eerste team van Eindhoven, waaronder Kayo van Zoest die overkwam van Devils Nijmegen. Samenvattend kunnen we stellen dat hier een jonge, ambitieuze selectie staat, die er naar zal streven om de titel van afgelopen seizoen te handhaven.

NIJMEGEN DEVILS                                                                              

Vorig jaar werden ze in de Play-offs in de eerste ronde verslagen door Eindhoven, Maar dit seizoen zijn de Devils met vertrouwen uit de startblokken gekomen. Van de zes gespeelde wedstrijden, zijn er vier overwinningen genoteerd, waarvan drie behoorlijk overtuigend. De kracht van de Devils zit tot nu vooral in het lage aantal goals tegen: 19 tot nu toe. Daarmee hebben zij één van de minst gepasseerde defensies.

De Devils hebben geen nieuwe gezichten in het team, in die zin dat alle spelers van de huidige selectie, ook (een deel van) vorig seizoen mee hebben gespeeld. In het goal staat het ook aan elkaar gewende en gewaagde duo Maarten Naeff en Emma Fondse. Gezien de huidige uitslagen, en het feit dat dit team elkaar al goed kent en goed op elkaar is ingespeeld, mogen we van Nijmegen een hoge eindpositie in deze competitie verwachten. Grote puntenmakers in Nijmegen zijn Peter VissersJay Plamont en Harley Verkroost, samen goed voor 26 punten (13 goals en 13 assists).

DORDRECHT LIONS

Dordrecht Lions Breda Yeti's
Foto: René Kamps

Dordrecht Lions is absoluut een team met potentie. Eerder gaf de club al aan de ambitie te hebben om verder door te groeien. Wellicht zetten ze in op een plek in de BeNe League op termijn? Met de nu zes gespeelde wedstrijden zijn in ieder geval al veertien punten gepakt.

De opvallendste uitslag was de wedstrijd tussen de Lions en de Yeti’s, die met 7-2 in het voordeel van de Lions werd beslecht. De spannendste pot, echter, was die tussen Gijs Groningen en Dordrecht Lions. Deze kon zelfs niet in overtime uitgemaakt worden, waarop dan ook penalty shots volgden. De Lions wisten na deze spannende wedstrijd uiteindelijk de twee punten mee naar huis te nemen. Afgelopen weekend versloeg het Amsterdam Tigers in hun eigen hal. Met deze Lions dient rekening gehouden te worden.

Nieuwe gezichten

Dordrecht Lions speelt voor het grootste deel met spelers die vorig seizoen ook al voor het eerste team speelden. Echter zijn er ook enkele nieuwe namen. Allereerst Valentijn Scheffe, die vorig seizoen nog uitkwam voor Zoetermeer Panters in de BeNe League. In verband met de drukte op zijn werk, besloot Scheffe voor de start van dit seizoen een stap terug te doen en zich aan te sluiten bij Dordrecht. Een tweede speler uit Zoetermeer, is Arno Rath, die tot vorig seizoen voor het eerste divisie team van Zoetermeer uitkwam.

De derde nieuweling is Nikita Kamyshev, overgekomen van het Tilburgse Toekomstteam (BeNe League). Op doel zijn ook twee nieuwe namen te zien: Déjay den Turck, die na enkele jaren Turnhout Tigers, weer in eigen land speelt. De andere goalie, mogelijk de meest opvallende naam op de lijst, is Jacob Tugnutt. Zoon van de befaamde NHL goalie Ron Tugnutt, die het record van meeste saves in reguliere speeltijd in de NHL op zijn naam heeft (70 saves op 73 shots). De 24-jarige Canadees speelde de voorbije seizoenen NCAA in de VS en is een hele aanwinst voor de Lions.

Kracht

De kracht bij Dordrecht zit in de breedte. Floris Veenhuizen (8 goals, 7 assists) en Levi Galjaard (5 goals, 2 assists) zijn samen met Milan Boer (1 goal, 9 assists) de puntenmakers van het team. Toch wordt er ook veel gescoord door veel van de overige spelers uit het team. Dit Dordrecht Lions zal zich in de top van de Eerste Divisie handhaven.

YETI’S BREDA

Yeti's Breda

De Yeti’s Breda zijn één van de twee nieuwe ploegen in de Eerste Divisie. Nieuw wil zeggen, dat het team in naam nieuw is. In samenwerking met de Tilburg Trappers hebben de Yeti’s dit team opgericht. Veel van de spelers, speelden vorig seizoen ook al met elkaar samen in de Eerste Divisie, toen nog voor Tilburg.

De Yeti’s hebben zich versterkt met onder andere doelman Niels Brouwer, die vorig jaar voor Eindhoven Kemphanen speelde. En daarnaast met Ivy van den Heuvel, die afgelopen seizoen zijn pensioen bij het eerste team van Tilburg Trappers aankondigde. Gezien de ervaring van de spelers in deze ploeg, en het feit dat de meeste spelers al langer met elkaar samen spelen, zijn de Yeti’s een geduchte tegenstander in de competitie. Zo wisten zij onder andere de topper van Gijs Groningen te winnen, tijdens hun eerste thuiswedstrijd dit seizoen.

Ivy van den Heuvel Yeti's Breda
Foto: ISOSports Sportfotografie – Roel Louwers

Kracht in de breedte

Ook de Yeti’s hebben veel kracht in de breedte van hun selectie. De topscorer tot nu toe is Luuk Brekelmans, die met zes gespeelde wedstrijden acht goals en vier assists heeft. Naast Luuk hebben echter nog 11 andere spelers ook doelpunten gescoord, wat wel weergeeft dat er in de breedte veel kwaliteit aanwezig is. De Yeti’s zullen proberen om in de top van de competitie te eindigen. Echter zal dat met tegenstanders als Eindhoven Kemphanen, Gijs Groningen, Amsterdam Tigers en Dordrecht Lions een stevige uitdaging worden. Men kan inmiddels wel rekenen op wat oude bekenden uit de Oberliga met Ivy van den Heuvel en Diederick Hagemeijer. Na zes duels staan er dertien punten op de teller in Breda.

TILBURG TRAPPERS

Tilburg Trappers zijn, in deze samenstelling, nieuw in de Eerste Divisie. Het leeuwendeel van het team komt voort uit de U16/U19 van Tilburg, aangevuld met enkele andere (veelal jonge) ervaren, talentvolle spelers. Dit maakt het tot één van de jongste teams van de competitie. Belangrijke spelers zijn Don Nichols, goed voor 6 goals en 7 assists, Angelo van Hulten, met 3 goals en 5 assists en Marvin Timmer, met 5 goals en 2 assists. Het goalie-duo wordt gevormd door de jonge goalies Almer de Boer en Sam Luitwieler. Almer is afkomstig van de u19 uit Heerenveen en Sam is een goalie uit de jeugd van Tilburg.

Tilburg Trappers heeft twee reguliere overwinningen, en een overtime win in de boeken staan. De meest opvallende overwinning was wellicht wel op IJCU Dragons Utrecht, met 5-1. Hier hebben de Trappers laten zien dat zij dit seizoen hard werken voor hun resultaten. Waarschijnlijk zal dit team, naarmate het seizoen vordert, een geduchte partij worden voor veel van de andere teams uit de competitie.

SMOKE EATERS GELEEN

De Smoke Eaters Geleen hebben vooralsnog een lastige start gehad dit seizoen. Dit jonge team werkt hard om de eigen kwaliteiten te vergroten, maar heeft nog wat stappen te maken om het op te kunnen nemen tegen de top uit de competitie. Desalniettemin zullen de Eaters zich geducht maken in het midden van de competitie. Wedstrijden tegen onder andere ’s-Hertogenbosch, Breda en Zoetermeer hebben dat wel uitgewezen.

Smoke Eaters Geleen

Nieuwe aanwinsten voor Geleen zijn Lars Engwegen, afkomstig uit het BeNe League team van Luik en nu al goed voor 6 goals en 4 assists. En Stef Verhulst, vorig seizoen nog doelman voor het BeNe-League team van dezelfde Bulldogs.

De belangrijkste puntenmakers voor Geleen zijn de al genoemde Engwegen, Indy Smeets (3 goals, 3 assists) en Thom Smits (3 goals, 3 assists). De iets oudere en meer ervaren spelers zullen de jonge talenten van Geleen mee moeten nemen. Als de verdediging wat meer rust kent, en de aanval van daaruit beter uit kan breken, gaan de Smoke Eaters nog een leuk seizoen tegemoet!

RED EAGLES ’S-HERTOGENBOSCH

Red Eagles ’s-Hertogenbosch is vooralsnog de hekkensluiter van Poule A. Het team is er nog niet in geslaagd om een wedstijd te winnen, of om een overtime af te dwingen. Met 10 doelpunten voor en 47 tegen, is het duidelijk dat zal op offensief als defensief vlak het nodige te winnen valt. Toch hebben de Red Eagles zich zowel tegen Geleen als tegen Den Haag goed geweerd.

Red Eagles Den Bosch
Foto: ISOSports Sportfotografie – Roel Louwers

De meeste spelers in de selectie speelden vorig jaar ook al met de Red Eagles mee, of komen uit de eigen jeugd. Enkele nieuwe namen in de ploeg zijn Segun den Otter, afkomstig uit de u19 en Eerste Divisie van Eindhoven, Jamie Jaarsveld, afkomstig vanuit de derde divisie te Tilburg, en Martijn van Maanen, de goalie die tot afgelopen seizoen nog voor de Icehawks (studentencompetitie) in Eindhoven speelde.

Zoals gesteld hebben de Red Eagles nog wel het een en ander om aan te werken: voor deze ploeg zal de uitdaging liggen in het binnenhalen van punten. Die zijn met name te halen bij de lager geplaatste ploegen van Poule A en Poule B.

Previous Goal Hamers kan verlies SDE HF niet voorkomen
Next Sprong belangrijk in uitstekend weekend voor San Diego Gulls