Zwarthoed en Hamers bezorgen SDE HF vier punten


Kayleigh Hamers - SDE HF
Kayleigh Hamers (Foto: Mats Bekkevold)

Vier punten uit twee wedstrijden afgelopen weekend voor SDE. Zowel Julie Zwarthoed als  Kayleigh Hamers kwam tot scoren. Savine Wielenga voegde geen punten toe aan haar totaal, maar blijft wel topscoorder. SDE blijft zesde maar het gat met nummer vier is nu wat kleiner, terwijl dat met de achtervolgers groter is geworden.

Tweede overwinning op MODO

Vrijdagavond kwam MODO voor de tweede keer op bezoek in de Enebybergs Ishall, waar SDE haar thuiswedstrijden speelt. Voor de tweede keer was het thuisteam de sterkste. In een gelijkopgaande eerste periode was het zestien seconden voor het rustsignaal Astrid Lindeberg die SDE op een 1-0 voorsprong bracht.

Al snel in het middenstuk kwam MODO op gelijke hoogte via een powerplay goal. De tweede periode, waarin de gasten de wat betere waren, werd gekenmerkt door heel wat straffen. Er werd niet meer gescoord waardoor met een 1-1 tussenstand de derde periode werd in gegaan.

Halverwege die periode was het Julie Zwarthoed die op een assist van Kayleigh Hamers de 2-1 scoorde. SDE was de betere ploeg in het sluitstuk. Misschien wel de beste periode die de ploeg tot nu toe speelde dit seizoen.

Tekst gaat verder onder de foto

Julie Zwarthoed
Julie Zwarthoed – SDE HF (Foto: Mats Bekkevold)

SDE speelde sowieso een sterke wedstrijd met een goede forecheck waarbij de puck zeer regelmatig snel werd terugveroverd waarop een volgende aanval kon worden opgezet. Gemaakte foutjes werden door het goede teamspel ook vakkundig opgelost. SDE wil de play-offs halen dit jaar en met het vertoonde spel moet dat zeker mogelijk zijn.

Luleå komt op bezoek met Finse sterren

Zaterdag was er een volgende test. De kampioen van de afgelopen twee seizoenen kwam op bezoek. Ondanks dat het dit seizoen iets minder loopt voor Luleå is het nog steeds één van de titelfavorieten. Waar SDE een grote Nederlandse inbreng heeft met de internationals Hamers, Zwarthoed en Savine Wielenga, heeft de ploeg uit Noord-Zweden een duidelijk Finse inbreng. Zes speelsters komen uit Finland en vijf daarvan speelden in de zeer nipt verloren WK finale eerder dit jaar.

Tekst gaat verder onder de video

In alle voorgaande onderlinge wedstrijden wist SDE geen enkel punt te behalen tegen Luleå. Sinds het seizoen 2015-2016 speelden beide teams in de SDHL zeventien wedstrijden tegen elkaar, die dus allemaal door Luleå werden gewonnen. Op papier geen makkelijke tegenstander en ook op het ijs bleek dat zo te zijn. SDE weerde zich echter zeer kranig en Sofia Reideborn (64 saves) was een bijna  niet te passeren muur in het doel bij de ploeg uit Stockholm.

SDE komt op voorsprong

In de eerste twee periodes werd er niet gescoord. Ook op de powerplay werd geen van beide goalies gepasseerd. Pas in de 47ste minuut wist Kayleigh Hamers, die de afgelopen vier wedstrijden als aanvalster wordt opgesteld, het net te vinden.  Tien minuten mocht SDE deze voorsprong behouden.

Savine Wielenga SDE Damlag
Foto: Mats Bekkevold

Met nog iets meer dan drie minuten op de klok wist Luleå de gelijkmaker te scoren. In de resterende reguliere tijd werd er niet meer gescoord en dus werd er verlengd. Door een straf aan de kant van de gasten mocht SDE daarin de eerste minuut met een speelster meer het ijs op. Dat zorgde niet voor het verschil in doelpunten en na vijf minuten overtime was de stand nog steeds 1-1.

Doordat de shoot-outs door Luleå beter werden genomen gingen de gasten met het extra punt naar huis. Het gevoel zal heel anders zijn voor Wielenga, Hamers en Zwarthoed, maar zij behaalden wel het eerste punt in achttien ontmoetingen tegen Luleå, dat één van de topploegen is in het damesijshockey.

Hamers zeer tevreden

Na de twee wedstrijden dit weekend is Kayleigh Hamers heel tevreden. “We hebben als team echt een topweekend gehad. Verder hielden we ons beide wedstrijden aan ons wedstrijdplan en speelde echt als een team. We creëerden veel kansen in beide wedstrijden, maar vonden de goal helaas niet vaak genoeg tegen Luleå. Het is de eerste keer sinds ik hier speel dat we een punt hebben behaald tegen dit topteam.” Over haar nieuwe rol als aanvalster zegt ze: “Begin dit seizoen heb ik ook even aanvaller gestaan, aangezien we zo veel verdedigers hebben. Ik voelde me toch prettiger als verdediger.”

SDE Damlag Nederlandse Dames

“Na de zware nederlagen [tegen HV71 en Brynäs] wou de coach het omgooien en heeft me weer teruggezet. Ik heb eigenlijk geen idee of ik als aanvaller blijf of weer terug in de verdediging ga. Ik zal spelen waar het team me nodig heeft. Maar ik speel graag met Jules en Pia in de lijn.”Inmiddels heeft de verdedigster, die in de aanval speelt, twee goals gescoord en staan er drie assists op haar naam. Wielenga blijft de topscorer van SDE met 10 punten (5G, 5A). Pia Pren (captain van Slovenië) heeft evenzoveel punten (4G, 6A). Zwarthoed heeft acht punten (4G, 4A) en staat op een derde plek. De Nederlandse dames hebben een belangrijke inbreng in het succes van SDE dit seizoen.

Stand SDHL 28-10-2019

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 HV 71 14 37 63:22 (41)
2 Djurgårdens IF 13 27 34:24 (10)
3 Brynäs IF 12 25 42:25 (17)
4 AIK 13 21 33:34 (-1)
5 Luleå HF 11 20 28:20 (8)
6 SDE HF 13 19 24:33 (-9)
7 Linköping HC 13 14 23:36 (-13)
8 MODO Hockey 11 11 24:29 (-5)
9 Göteborg HC 14 9 27:52 (-25)
10 Leksands IF 12 6 25:48 (-23)

Dijkema blijft scoren

Ook Marée Dijkema laat zich, in het tweede team van SDE, gelden. De Groningse aanvalster scoort er lustig op los in de DamEttan Östra. Na acht wedstrijden heeft zij inmiddels 13 punten (7G, 6A). Hiermee bezet ze de derde plaats op de topscorerslijst in de competitie.

Toch kon ze niet voorkomen dat de derby tegen Hammarby IF werd verloren met 3-2. SDE was, zeker in de derde periode, de betere ploeg in de wedstrijd maar kwam slechts twee keer tot scoren. Bij beide goals was Dijkema betrokken. Bij de 3-1 gaf ze een assist. De 3-2 werkte ze zelf in de netten.

Stand DamEttan Östra 28-10-2019

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Södertälje SK 8 23 52:9 (43)
2 Haninge Anchors HC 8 20 35:6 (29)
3 Hammarby IF 9 18 31:16 (15)
4 AIK 8 15 24:22 (2)
5 SDE HF 8 10 29:31 (-2)
6 Almtuna IS 9 6 15:25 (-10)
7 Tullinge TP HC 8 5 12:37 (-25)
8 Kallhälls IF 8 2 13:65 (-52)

 

Previous Herentals in bizar duel langs Luik, Den Haag pakt tweede plaats
Next Sprong en San Diego blijven puntloos onderaan bungelen