Verlies en winst voor Van Nes, eigen spel gaat de goede kant op


Guus van Nes Update

Elke week blikken we terug op de week van Guus van Nes in onze Guus van Nes Update. Van Nes speelde met zijn Quinnipiac Bobcats een dubbel tegen Maine Black Bears. Beide ploegen wisten één ontmoeting te winnen. Over zijn spel op zaterdag was de aanvaller zeer te spreken. Vandaag hebben we ook ‘die andere Van Nes’ aan het woord. Oranje-international Bieke van Nes, de twee jaar oudere zus van Guus, speelt ook aan de andere kant van de plas.

Black Bears verslaan Bobcats

De eerste ontmoeting van dit seizoen tussen de Bobcats en Black Bears werd vrijdag gespeeld. Dertien keer eerder stonden de ploegen tegenover elkaar en beiden wisten zes keer te winnen. Op 19 januari 2016 werd het gelijk.

Halverwege de eerste periode moest Quinnipiac een eerste tegengoal incasseren. Binnen zestig seconden in de tweede periode wist Maine de voorsprong uit te bouwen naar 0-2. Dankzij goals van Joe O’Connor en Wyatt Bongiovanni wisten de Bobcats terug in de wedstrijd te komen. Toch werd de tweede pauze ingegaan met een 2-3 tussenstand.

Tekst gaat verder onder de foto

Guus van Nes - Quinnipiac
Guus van Nes in actie tegen Maine (Foto: LFlynnPhotos)

 

De druk op het doel van Maine werd in de derde periode nóg groter, maar goalie Jeremy Swayman was niet meer te passeren. In de derde periode keerde hij zeventien schoten. Aanvallend zette Maine daar zelf twee schoten tegenover in de laatste periode. Eén daarvan was raak waardoor de eindstand 2-4 werd.

Quinnipiac liep zich vast op een goede goalie die 31 van de 33 schoten wist te keren. Twee daarvan waren van Van Nes. Maine nam het doel van de Bobcats 18 keer onder vuur.

Tekst gaat verder onder de video 

Wie de hele wedstrijd wil zien, kan dat doen via deze link.

Bobcats nemen revanche

Het spelbeeld op zaterdag was niet heel anders. Ook in de tweede ontmoeting was Quinnipiac de aanvallend gevaarlijkste ploeg. Deze keer was de verhouding van de schoten op doel 38-25. Wederom was het Maine dat de score opende. Nu werd er echter al binnen een minuut tegengescoord door de Bobcats. Michael Lombardi was de maker. Drie minuten na de gelijkmaker was de stand opgelopen tot 3-1 in het voordeel van Quinnipiac. Ethan Leyh en Ethan de Jong scoorden de 2-1 en 3-1.

In het middenstuk, waarin ‘Q’ nog steeds de bovenliggende ploeg was, wist Maine de achterstand te verkleinen tot 3-2. Al vrij snel in de derde periode werd de marge, door een goal van Wyatt Bongiovanni, weer uitgebreid tot twee goals verschil. Maine kreeg het betere van het spel en wist de 4-3 te scoren, maar Bobcats goalie Keith Petruzzelli wist de overige twaalf schoten in deze periode te stoppen.

Tekst gaat verder onder de video 

Van Nes speelde een goede wedstrijd waarin hij het doel van Maine vijf keer onder schot nam. Over zijn eigen spel was hij dan ook goed te spreken. “Ja, ik ben erg tevreden over mijn spel op zaterdag. Dat was zeker een flinke stap in de goede richting.  De wedstrijd op vrijdag was nog wat minder. Niet alleen van mij, maar als team was het erg slordig. Die wedstrijd hadden we zeker niet moeten verliezen,” liet Van Nes weten.

Rankings

In de USCHO ranking is Quinnipiac een plaatsje gezakt. Het staat nu op een negende plek. In de USA Today Poll staat de ploeg op een dertiende plaats.

USCHO Ranking 21 oktober 2019:

Rnk Team (First Place Votes) Record
(W-L-D)
Points Last Poll
1 Denver -47 6-0-0 996 1
2 Minnesota State -3 3-0-1 948 2
3 Massachusetts 3-1-0 824 4
4 Cornell 0-0-0 796 5
5 Notre Dame 2-0-0 691 7
6 Wisconsin 3-1-0 617 17
7 Providence 3-1-0 611 13
8 Minnesota Duluth 1-3-0 601 3
9 Quinnipiac 3-1-0 549 8
10 Boston College 2-2-0 524 6
11 Northeastern 3-0-1 502 15
12 Penn State 3-1-0 459 9
13 Clarkson 2-1-1 436 10
14 St. Cloud 0-0-2 404 11
15 Ohio State 2-1-1 352 12
16 North Dakota 2-1-1 290 16
17 Bowling Green 3-2-0 187 NR
18 Western Michigan 1-2-1 168 14
19 Harvard 0-0-0 145 19
20 Minnesota 3-1-0 78 NR

Komende zondag speelt Quinnipiac de uitwedstrijd tegen Vermont (1-1-0). De afgelopen drie seizoenen een vaste tegenstander van de Bobcats. In 2016 (Friendship Four in Belfast) werd er verloren van de Vermont Catamount. De laatste twee ontmoetingen werden beide gewonnen door ‘Q’. Oud studenten die uitkwamen voor de Catamount zijn onder andere Stanley Cup winnaars Martin St. Louis, Tim Thomas en Viktor Stålberg.

Niet de enige ijshockeyende Van Nes in Noord-Amerika

Bieke van Nes
Bieke van Nes – Concordia Stingers

Ruim 350 mijl verderop ijshockeyt nog een Van Nes. De twee jaar oudere zus Bieke van Nes speelt in Montreal voor Concordia University. “Vooral voor de combinatie met mijn studie heb ik besloten om naar Canada te gaan,”zegt de sociologie studente. “Die combinatie is af en toe wel even aanpoten. Onze grote roadtrips naar de US waren dit jaar tijdens de midterms, dus dan is het even goed plannen. En dat is soms best lastig aangezien stiekem de prioriteit toch altijd bij ijshockey ligt.”

Concordia Stingers op hoogste universiteitsniveau in Canada

De Concordia Stingers komen uit in de Usports, een competitie vergelijkbaar met de NCAA in de VS, maar dan met Canadese universiteitsteams. In de Usports Women komen 34 teams uit in vier verschillende conferences. Concordia komt uit in de Réseau du sport étudiant du Québec (RESQ).

Het eerste seizoen van Van Nes bij de Stingers had het team een stroeve start. Mede door het groot aantal rookies (twaalf) dat ingepast moest worden. “We zijn uiteindelijk tweede in de competitie geworden. In de halve finale van onze league (RSEQ) verloren we van McGill, waardoor we net de Nationals misliepen,” geeft de Nederlandse international aan.

Super naar haar zin in Montreal

In Montreal bevalt het Bieke prima: “Het verschil tussen ijshockey hier en in Nederland, voor meiden vooral, is zo belachelijk groot. Alleen al op de manier van hoe serieus het hier wordt genomen. Ja, het is hier super.” Over haar eigen ontwikkeling op het ijs is ze ook zeer tevreden: “Ik heb vorig seizoen erg veel geleerd. Dat merk ik nu aan het begin van dit seizoen al, dus ik heb zin om dit seizoen nog meer te groeien.”

Ook het team is gegroeid, want in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen werd gewonnen van McGill (1-2 OT). “Er is een grote rivaliteit tussen ons en McGill. Beide teams komen uit Montreal en we zijn altijd erg aan elkaar gewaagd. Twee meiden die voorheen bij McGill Martlets speelden komen nu voor ons uit,” vertelt Van Nes. “Ook deze keer was het weer super spannend met kansen over en weer. Echt een hele goede wedstrijd. We hadden veel kansen om de wedstrijd te beslissen in de derde periode, maar uiteindelijk hebben we hem kunnen winnen in OT.”

Tekst gaat verder onder de foto 

Bieke van Nes
Bieke van Nes in het uit-tenue van de Stingers (Foto: Sarah Boumedda)

Zondag was de thuispremière tegen University of Ottawa, een op papier wat zwakkere tegenstander. Toch was de stand bij het ingaan van de derde periode 1-2 in het voordeel van de gasten. “De wedstrijd wonnen we uiteindelijk met 5-4 na een erg lekkere derde periode. ‘So far’ hebben we alle acht de pre-season wedstrijden gewonnen en nu de eerste twee competitiewedstrijden. Het ziet ernaar uit dat het een goed seizoen wordt!”

Contact over de grens

Met Guus heeft Bieke, ondanks dat beide het erg druk hebben met ijshockey en hun studies, regelmatig contact. In Face-Off magazine II gaf Guus al aan dat de band met zijn zus heel hecht is en dat hij enorm trots is op haar. Vorige week maakte Bieke de trip van zes uur rijden naar het zuiden. “Vorig weekend had ik een weekend vrij (Canadian Thanksgiving), dus toen ben ik naar Connecticut gereden voor de seizoensopener van Guus. Tof om hem even een oppepper te kunnen geven voor zijn eerste wedstrijd,” sluit de Oranje-international af.

Previous Point streak Colorado voorbij, Ottawa blijft onderin bungelen
Next Den Haag stunt met aantrekken Bruins Draft Pick Jesse Gabrielle