UNIS Flyers Heerenveen is dit seizoen niet direct favoriet


UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Kurt Tops

De BeNe League gaat komend seizoen van start met elf teams. Alle deelnemende ploegen worden onder de loep genomen aan de hand van het vorige seizoen. In deze voorbeschouwingen ligt de nadruk op de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Ed Versteeve laat zijn licht schijnen op de ploeg die afgelopen seizoen de Ron Berteling Schaal won, maar daarna overal naast greep: UNIS Flyers Heerenveen.

FLYERS KENDE EEN TURBULENT SEIZOEN

Tot aan november ging het eigenlijk best lekker met UNIS Flyers Heerenveen. Het won de Ron Berteling Schaal in eigen Thialf, liep goed door de poulefase van het bekertoernooi heen en startte voortvarend aan de BeNe League. Sinterklaas was nog maar net het land uit of hij liet in Friesland een zeer onaangename verrassing achter. Thialf werd op last van de gemeente per direct gesloten. Om nu alles op het sluiten van de ijshal te gooien gaat wellicht wat ver, feit is wel dat de gehele vereniging geraakt werd.

Thialf UNIS Flyers Heerenveen

De BeNe League tak moest op ‘de raarste tijden’ trainen en Leeuwarden werd het nieuwe tijdelijk thuis. Alhoewel Flyers een 1-0 voorsprong pakte tegen Nijmegen in de halve finale van de beker, werd het er hardhandig uitgekegeld. In de halve finale van de Final Four had het 50 minuten niets te vertellen en ook die prijs ging in rook op. Maar! In de BeNe League haalde Heerenveen op overtuigende wijze de finale. Het kwam alleen een ploeg tegen die nóg hongeriger was naar de hoofdprijs: Herentals.

AANGETROKKEN & VERTROKKEN

Er staat komend seizoen een ‘heel ander’ UNIS Flyers op het ijs in Thialf. Sjoerd Idzenga en captain Tony Demelinne hebben hun schaatsen aan de boom gehangen. Marco Postma zoekt het ijshockey ‘ietsje zuidelijker’ van Heerenveen op in Geleen, Ernesto Klem gaat zijn geluk beproeven bij Eisbären Berlin, Jeff Honebeeke last een pauze in, Niels van der Vossen studeert het komende half jaar in het buitenland, terwijl Kevin Nijland later in het seizoen pas aan zal sluiten. Import Todd Ratchford mocht ook vertrekken bij de runner-up.

De club zat echter niet stil in het aantrekken van nieuwe spelers. Martijn Oosterwijk en Jorrit Vos vormen het nieuwe goalie-duo in bij Flyers, Trevor Peterson en Juha Kiilholma zijn de nieuwe imports, Jord Smit maakte de overstap van Geleen, Pim en Niek van der Meulen vormen een nieuwe broertjesduo in Heerenveen en jongelingen als Frits DoopWesley Zoutman en Jeremy ten Brink zien we ook op het roster van Mike Nason.

VOORUITBLIK

Er gebeurde in de zomer heel veel, maar in Friesland hield men zich in eerste instantie relatief op de vlakte. Friezen laten zich over het algemeen ook niet zo snel gek maken. Geheel op eigen tempo en inzicht werd de invulling van het team vormgegeven. Onder aanvoering van de nieuwe captain Trevor Hunt zal komend seizoen als eerste gezocht worden naar het ’teamgevoel’ en de nieuwe automatismen. Automatismen die de afgelopen jaren (wellicht) vanzelfsprekend waren in Heerenveen. Dat zal impact hebben op de (eerste) resultaten.

Trevor Hunt UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Kurt Tops

KEEP AN EYE ON

Wie dik 800 wedstrijden in de Finse Liiga speelt, weet dat er extra aandacht voor hem is. Juha Kiilholma moet de aanval van UNIS Flyers van extra impulsen voorzien. De 37-jarige Fin heeft een sloot ervaring, ik ben benieuwd of hij dat direct zichtbaar kan maken door zelf zijn stempel te drukken. Of dat hij anderen in staat stelt om beter te laten spelen

Frits Doop is een jonge speler om in de gaten te houden. Zelf zag ik de jongeling aan het werk tijdens Super Sunday en werd aangenaam verrast. Als hij zijn ’temperament’ onder controle kan houden en zijn ijshockey laat spreken, zal hij her en der best zijn puntjes mee gaan pakken dit seizoen. Ik hoop dat zijn onbevangen spel ook echt lekker onbevangen blijft.

Frits Doop UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Leeuwarder Courant

Ronald Wurm zal komend seizoen zijn ‘senioriteit’ nog meer moeten gaan laten gelden. Een rol die hij aan kan op basis van zijn persoonlijkheid en zijn spel. Vorig seizoen was hij al van grote waarde met 71 punten (30G, 41A) en ik verwacht eigenlijk wel dat hij het dit seizoen nóg beter zal doen. De power en de skills zijn er zeker!

VOORSPELLING

Het zal wennen zijn voor UNIS Flyers Heerenveen, maar ik zie ze niet (direct) als één van de favorieten voor het komende seizoen. De druk ligt volledig bij andere teams, maar om Heerenveen volledig af te schrijven is ook weer zo wat. Natuurlijk schaatst er in Heerenveen nog steeds een ploeg die bij de bovenste zes moet eindigen. Adel verplicht inmiddels. Coach Nason zal in de beker écht wel op een finaleplek inzetten en in de BeNe League op (minimaal) de laatste vier. Ik zie hen aan het einde van het seizoen echter niet één van de bekers omhoog tillen. Doen ze dat wel? Dan is dat een puike prestatie van dit vernieuwde Heerenveen.

Previous Flyers hopen op verbetering met Hart en Vigneault
Next Minnesota Wild gaat jagen naar vertrouwde play-off spot