Peter Knops: vijf jaar teammanager bij Microz Eaters Limburg


Coach Andy Tenbult en TM Peter Knops bij Eaters Limburg
Coach Andy Tenbult en TM Peter Knops

De Limburgers werden door HYC Herentals na een bloedspannende serie in de halve finale van de BeNe League uitgeschakeld. Eén van de factoren van de hoogconjunctuur in Geleen is het sportief beleid. En dit beleid wordt, naast coach Andy Tenbult, de voorbije jaren voor een groot stuk uitgestippeld door Peter Knops. Sinds vijf jaar de teammanager, dus hoog tijd voor een uitvoerig gesprek met de man uit Sittard-Geleen. Reginald Delmarche zocht hem op.

Peter Knops, een naam die vertrouwd klinkt in het Nederlande ijshockey

Peter Knops

Knops rolde bij toeval het ijshockey in. “Inderdaad, thuis was ijshockey onbekend, dus onbemind. Ikzelf was dol op het schaatsen en draaide dagelijks mijn rondjes hier op Glanerbrook. Plots stonden twee spelers uit de C’s bij mij en voor ik het wist debuteerde ik bij de welpen. Van daaruit alle jeugdteams doorlopen tot in het toenmalige Toekomstteam. Toen ik op mijn twintigste mijn legerdienst moest doen, was het ijshockey als speler afgelopen voor mij. Na heel wat jaartjes en via mijn zoon, weer in het ijshockey actief als supporter en gauw als jeugdcoach bij Geleen. Samen met Wil Zwarthoed, hebben we ook nog Oranje U14 en U18 onder onze vleugels gehad.”

Via de jeugd naar de senioren

“In de zomer van 2014 werd ik aangezocht als teammanager voor Eaters Limburg. Eaters had het toen moeilijk, meer dan moeilijk. Halfweg dat seizoen wilde de toenmalige voorzitter de stekker er uittrekken. Samen met enkele ‘die hards’ en enkele loyale sponsoren hebben we dat seizoen, het laatste jaar Eredivisie trouwens, kunnen afwerken, godzijdank. Toen debuteerde de BeNe League en werd er werk gemaakt van het nivelleren, onder andere met de regel van maximaal twee imports in plaats van vijf. Op dit moment ben ik ook bestuurder bij de Stichting Top IJshockey Eaters Limburg (STEL), de Microz Eaters Limburg zeg maar.”

“De jeugd, onder de noemer VJB, Vereniging Jeugd Belang, werkt autonoom met zijn eigen bestuur. Als Eaters teammanager ben je mee aan het zorgen voor alles wat op het ijs dient te gebeuren. Als bestuurder Technische Zaken is het zaak om alles rondom het ijshockeyspelletje op de rit te hebben en te houden. Je hebt een budget opgemaakt en je dient die ook te bewaken. Samen met de collega-bestuurders. Die dubbelfunctie teammanager en bestuurder Technische Zaken werkt voor ons overigens prima. We weten heel goed wat van bovenaf mogelijk is, we weten precies wat van onderaf gevaagd wordt. Je moet de gulden middenweg aanhouden. We draaien gewoon een gezonde organisatie. We sluiten het seizoen positief af, zowel sportief als financieel. Ook dat geeft ons een gerust gevoel. “

Peter Knops

‘Over de top’ is uit den boze

Van nivelleren gesproken; sommige teams oogsten kritiek betreffende hun enthousiaste transferpolitiek en nu zien we in Geleen kleppers als Marco Postma, Mike Verschuren, Akim Ramoul, Yoran De Smet, en Jens Engelen aankomen. Hoe zit dat dan, Peter? 

“En er vallen er ook wel een zestal spelers weg uit onze groep. Glenn Bakx, Remco Knoren, Michael Sterkens, Jord Smit en Lukasz Bartak zijn toch wel belangrijke jongens die er niet meer bij zullen zijn. Al hopen we dat zeker Glenn wel aan de club verbonden blijft. Wij kopen in, ja, wel met een sportieve beleidsvisie en zonder ‘over de top’ te gaan. Het is gewoon zo, en daar kunnen we best wel fier op zijn, dat men van buitenaf ziet dat de organisatie bij de Eaters goed in elkaar steekt. De sfeer is goed, het materiaal is goed, de organisatie staat, het is goed geregeld en dat spreekt aan.”

“Het is goed vertoeven op sportief vlak bij Eaters en spelers bieden zich aan. We hebben sportief een basiskern en daar willen spelers bij horen. Wij hanteren een beleid om continu eigen opgeleide spelers in te passen en dit loopt, zolang ik al er bij ben, als een rode draad door onze organisatie, en met de juiste afspraken met de VJB, heen.”

Het is hier goed geregeld en dat spreekt aan

“Jens Engelen hervatte vorig seizoen bij Phantoms. Mede door de situatie in Antwerpen met de ijsbaan, wou Jens snel zekerheid en zocht ons op. Marco Postma was aan een nieuwe uitdaging toe., ziet wat er in Geleen gebeurt en wil op zijn 35e graag een nieuwe uitdaging met kans op prijzen. En niet vergeten dat onze coach Andy Tenbult de jongeling Marco destijds lanceerde bij de senioren. Andy coachte Jens ook bij Herentals destijds. Nick Verschuren speelde een topseizoen bij ons, is erg tevreden hier en je weet dat hij met zijn broer Mike quasi een twee-eenheid vormt. De broers spelen graag samen, zijn beiden topkerels en voor Nick is een ‘verre’ transfer niet haalbaar. Logisch toch dat wij Mike aanspreken?”

“Yoren De Smet zien we als speler al jaren graag bezig op het ijs. Na vijf jaar in Luik was hij toe aan iets anders. Onze captain, Vadim Gyesbreghs, kent Yoren goed en zo mondden onze gesprekken snel uit tot een akkoord met Yoren. Akim Ramoul hebben we in eerste instantie gezegd dat hij wat laat zijn spontane interesse inzake een overgang naar de Eaters bekend maakte. In maart hadden wij dat moeten weten, simpel. We hebben een goed gesprek gehad. Uiteindelijk is Akim een jongen van Geleen. Dat hij goed kan hockeyen, betwist niemand. Op zijn 33e kan hij ons nog heel wat mooie momenten bezorgen, het was dan ook een beetje nu of nooit.”

Peter Knops

Wat een seizoen hebben wij afgewerkt

Kort terugblikkend op de voorbije vijf jaar; wat springt er het meeste uit?

“Het positieve, ongetwijfeld. Het voorbije seizoen was één groot hoogtepunt. De groep, de spirit, de veerkracht. De kwartfinales tegen Nijmegen, uit een bijna verloren positie terugkomen. De serie halve finale-duels tegen Herentals. So close! Top hockey, top sfeer, top beleving op en naast het ijs! Pure promotie voor de sport! En natuurlijk, de uiterst krappe uitschakeling heeft pijn gedaan. Maar wat een seizoen hebben wij beleefd, met onze supporters, met onze spelers, met onze staf!”

“Mijn eerste jaar als technisch managaer was natuurlijk één groot leermoment. Ook wel een zwarte bladzijde dat seizoen 2014/2015. Het toenmalig bestuur dat ermee stopte. Wij hebben toen hard gezwoegd om het ijshockey in Geleen te behouden. We waren heel hard bezig om te redden. Fier nu, ja, maar wat een tropentijden, nooit meer wil ik dat meemaken. Ons motto is dan ook: ijshockey in Geleen, voor nu en de toekomst, te garanderen binnen onze mogelijkheden en met de beschikbare middelen.”

Met eigen jongens

Ik ben best trots dat we jaar na jaar stappen zetten. Ook met eigen jongens. Neem nu Joey Geurts, Mordy Munichman, Levi Smeets of Mitch Koumans. Straks Sander Kösters of Julian Markgraaf; dat moeten we koesteren die instroom uit eigen regio, uit eigen jeugd. En trots dat we dat kunnen waarborgen vanuit een gezonde, stabiele basis en een goede samenwerking met de VJB.”

Peter Knops
Team Manager Peter Knops straks Goalie? Dacht het niet!

Een mooi seizoen tegemoet

Een artikel van vorige zomer indachtig, blijken het voorbije seizoen je verwachtingen grotendeels te kloppen. Dus zijn we benieuwd naar de voorspellingen van Peter Knops voor het seizoen 2019/2020.

“Voorspellingen, daar wagen we ons niet meer aan. Wij zijn nog nooit zo vroeg geweest met het team te completeren als dit jaar. Dat is alweer een goede basis zodat we ons kunnen concentreren straks op een goede voorbereiding. Als team, meen ik, zijn we dit tussenseizoen nog sterker geworden. We zijn wat sterke jongens kwijt en toch wel wat nieuwe aanwinsten rijk. En onze jonge mannen zijn weer een jaartje rijper; belangrijk! De ambitie is duidelijk; we willen voor de prijzen gaan. Halen we elke finale? Dat weten we natuurlijk niet. De competitie zal sterk zijn. Heerenveen, Nijmegen, Den Haag, Herentals, Leuven, Luik, mooi toch zo’n competitie. Aangevuld met wat sterke Duitse Regionalliga-teams wat mij persoonlijk betreft. Dat is een gemiste kans, denk ik. Maar we krijgen weer een heel mooi kampioenschap met heel wat ambitieuze teams!”

Previous CSKA Moskou leidt ranking van Europese teams
Next Brett Magnus nieuwe goalie CAIROX HIJS Hokij