NHL Draft Watch: Jouw handleiding voor de NHL Draft 2019


Face-Off IJshockey Draft Watch

Vrijdag op zaterdag nacht is het tijd voor de NHL Draft van 2019! Dit jaar verzamelen alle 31 clubs uit de NHL zich in Vancouver. Om zich klaar te stomen voor de toekomst. En dit jaar is Rowdy van Grieken ook aanwezig wanneer de eerste keuze van de draft bekend wordt gemaakt. Hij heeft een enorme passie voor de draf. En hij zal daarom vandaag vertellen wat je van zo’n NHL Draft mag verwachten.

Waarom een NHL Draft?

In de NHL worden jeugdspelers niet gescout zoals in bijvoorbeeld het voetbal. Jeugdspelers kiezen niet voor welke club ze gaan spelen, ze worden elk jaar in juni gekozen door de clubs tijdens de NHL Draft. Het idee van de Draft is dat het team dat nu slecht is de kans krijgt om met een paar jaar goed te worden. Zij kunnen namelijk uit de beste talenten kiezen.

Dat zit zo. Voor de volgorde van de keuzes wordt de eindstand van het NHL-seizoen daarom omgekeerd. Het team dat onderaan eindigt mag dus eerder kiezen. Dit zorgt er dus voor dat elke club, met het juiste beleid, vroeg of laat succesvol kan worden. De grootste talenten gaan immers niet allemaal naar de clubs die nu goed zijn. Die clubs mogen pas later kiezen. De volgorde van alle keuzes van deze Draft vindt je hier.

De eerste ronde is de ronde waarin het het ‘makkelijkst’ is om een speler te vinden die ooit goed genoeg zal zijn voor de NHL. In de eerste ronde zijn er bijna elk jaar wel genoeg talenten voor alle 31 keuzes. Na deze eerste ronde wordt het moeilijker, de beste talenten zijn er namelijk al tussenuit gepikt.

Nu zal je misschien denken “maar dan zou ik als team alleen nog maar verliezen zodat ik eerder mag kiezen” en dat klopt. Daarvoor heeft de NHL de Draft Lottery uitgevonden. Deze loterij bepaalt welke club als eerste, tweede en derde mag kiezen. Dit jaar mag New Jersey voor de tweede keer in drie jaar tijd als eerste het podium op. New York Rangers zijn daarna als tweede aan de beurt, Chicago Blackhawks als derde. Hier lees je om welke talenten het dit jaar gaat.

Trade gekletter

Als je nu goed bent, wil je niet gedwongen worden om de wachten tot een jongen van tussen de 17 en 20 jaar oud (zou oud zijn die jongens die gedraft worden), klaar zijn voor het hoogste niveau. Daarom kunnen teams er ook voor kiezen om hun draft pick te ruilen voor spelers die je nu kunnen helpen. Een team met een paar goede spelers dat nu niet goed is, kan zo dus draft picks verzamelen om te bouwen voor de toekomst. En deze betere spelers kunnen je naar succes helpen in de toekomst.

Daarnaast wordt er tijdens de draft zelf ook aardig wat geruild. Elk team maakt dus zijn eigen lijst van de spelers die zij goed vinden, dus elke ploeg heeft een andere lijst en volgorde. Stel dat Chicago, dat als derde kiest, niemand op drie ziet die ze goed genoeg vinden om daar te kiezen. Ondertussen ziet Los Angeles, dat als vijfde kiest, wel een speler die ze graag willen hebben. Los Angeles denkt echter niet dat die speler nog beschikbaar zal zijn als zij mogen kiezen. Dan kan Los Angeles een deal maken met Chicago om de derde keuze te krijgen. Los Angeles geeft Chicago bijvoorbeeld een extra draft pick.

Hierdoor krijgt Los Angeles zijn gewilde speler en heeft Chicago extra waarde gecreëerd met zijn derde keuze, zonder een speler te kiezen die ze eigenlijk niet willen of een speler die later ook nog beschikbaar zou moeten zijn.

Hoe laat begint het allemaal?

Dit jaar begint de eerste ronde van de draft om 2:00 uur ’s nachts (Nederlandse tijd) in de nacht van vrijdag op zaterdag. Op zaterdagmiddag zullen ronde twee tot en met zeven worden afgewerkt. Deze rondes op zaterdag zullen gratis live worden uitgezonden op NHL.com, streams voor de eerste ronde zijn helaas lastiger om te vinden. Maar maak je geen zorgen, na afloop van de Draft zullen we hier bij Face-Off alle gebeurtenissen van het weekend bespreken, zodat je straks precies weet hoe jouw club gepresteerd heeft!

Previous ERA Renomar HYC speelt in Mechelen om Continental Cup
Next Rick van Haren doet stap terug in het ijshockey