NHL Draft Watch: Maak kennis met Hughes, Kakko en de andere toptalenten


Face-Off IJshockey Draft Watch

Het is bijna zover! Vrijdagavond staan alle 31 clubs uit de NHL in Vancouver klaar om hun nieuwe talenten binnen te harken, tijdens de NHL Draft. Bij Face-Off stomen we je helemaal klaar voor de Draft. Daarom lopen we hier even alle spelers langs die je zeker moet kennen voor dit weekend!

Titanenstrijd tussen Jack Hughes en Kaapo Kakko

Voor het eerst in jaren is het weer spannend wie er als eerste gekozen gaat worden. Lang leek het erop dat Jack Hughes zonder twijfel als nummer één het podium op zou worden geroepen. Deze kleine maar enorm behendige Amerikaanse center verbrak records van namen als Auston Matthews en Patrick Kane namens de U.S. National Development Program (of ‘The Program’), het talentenprogramma van de Verenigde Staten. Hughes is een heel dynamische speler. Hij schaatst niet alleen op hoge snelheid, maar op ditzelfde tempo kan hij het spel verdelen. Hij heeft een extreem goed spelinzicht, en heeft slechts een fractie van een seconde nodig om een medespeler klaar te zetten voor de goal. Meestal doet hij dat dan op een manier die geen tegenstander ziet aankomen.

Maar winger Kaapo Kakko’s beresterke seizoen voor TPS Turku in de Finse SM-Liiga zou weleens roet in het eten van Hughes kunnen gooien. Kakko wordt gezien een van de grootste talenten die Finland ooit gebracht heeft, en dat zegt wat als je denkt aan namen als Teemu Selanne en Jari Kurri. Kakko is een stuk langer en fysiek sterker dan Hughes, terwijl hij ook enorm behendig en creatief is. Het is vooral zijn puck skills waarmee hij scouts doet likkebaarden. Nog knapper is dat hij dit een heel seizoen lang deed tegen de beste spelers in Finland.

Het verschil tussen Hughes en Kakko is klein. Beide spelers hebben ervoor gezorgd dat New Jersey Devils een lastige keuze wacht als ze vrijdagnacht als eerste het podium van de Draft betreedt. Vooralsnog lijkt het erop dat de Devils een voorkeur hebben voor center Hughes, maar dat kan net zo goed een rookgordijn zijn. Hoe dan ook, New York Rangers (met de tweede keuze) zal maar wat graag het talent oppikken dat New Jersey links laat liggen. Reken erop dat beide jongens volgend jaar al in de NHL zullen spelen.

The Program levert zijn beste lichting ooit

Jack Hughes is niet het enige talent die dit jaar vanuit de U.S. National Development Program komt. Sterker nog, het is misschien wel de beste groep ooit afkomstig uit Plymouth, Michigan. Alex Turcotte miste dit seizoen veel wedstrijden dankzij blessureleed. Maar in de wedstrijden die hij speelde, maakte deze slimme center zeker het verschil. Gemiddeld scoorde hij afgelopen seizoen meer dan een anderhalf punt per wedstrijd! Turcotte is niet groot, maar groot genoeg. Hij schaatst prima en speelt zowel aanvallend als verdedigend heel sterk. Hij heeft ook een ruwe zijde, waardoor hij soms zelfs vergeleken wordt met Brad Marchand van Boston Bruins. In het algemeen wordt de vergelijking met Blackhawks-vedette Jonathan Toews veel gemaakt. En laten diezelfde Blackhawks nou de derde keuze hebben, waardoor Turcotte zomaar eens in het rood-wit-zwart van zijn jeugdliefde terecht zou kunnen komen.

Door naar Cole Caufield. Wat je meteen aan hem op zal vallen; hij is klein. Heel klein (slechts 1,70 meter lang), maar hij schiet de pannen van het dak. Hij is zeker de beste scherpschutter van deze Draft. Zijn 72 goals in 64 wedstrijden vormen (bijna vanzelfsprekend) een record voor The Program. Caufield kan daarnaast ook prima assists leveren, wat zorgen wegneemt dat hij niks anders kan dan scoren.

Een derde naam die je moet kennen, is Trevor Zegras. Zegras is net als Hughes en Turcotte een center, en ook hij reeg de punten aaneen in Plymouth. Zegras is misschien wel de slimste speler van deze draft, omdat hij de ene na de andere onmogelijke pass uit zijn mouw schut. Vooral op de powerplay is de New Yorker haast niet te stoppen. Maar daarnaast kan hij ook prima zelf afwerken, gunstig voor als hij een keer zelf een grote kans krijgt. Waar Zegras nog beter in moet worden, is het schaatsen. Als hij dit eenmaal onder de knie krijgt, kan hij een dodelijke speler worden in de NHL.

Bowen Byram, dominant vanaf de blauwe lijn

Door naar de beste verdediger van deze lichting: Bowen Byram van Vancouver Giants. Als je het over Byram heb, dan heb je het over aanvallend instinct. Als 18-jarige was hij al goed voor 26 goals. Maar daar deed de Canadees nog een schepje bovenop. In de playoffs was hij goed voor maar liefst acht goals en achttien assists! Bizarre aantallen voor een verdediger, laat staan voor een verdediger van zijn leeftijd. Wat Byram bijzonder maakt is dat hij het spelletje heel goed door heeft, maar daarnaast ook de lef heeft om risico’s te nemen. Hierdoor creëert hij heel veel gevaar in de aanvallende zone, iets wat vaak eindigt met een puck tegen de touwen. Waar hij nog wel beter in moet worden, is het schaatsen en het verdedigen. Maar dat is verre van uniek voor een speler van zijn leeftijd, dus geen reden om te denken dat Byram dat niet kan doen. Sterker nog, mogelijk zien we hem volgend seizoen ook al terug in de NHL.

Moritz Seider, made in Germany

We sluiten af bij onze oosterburen, om precies te zijn in Mannheim. Daar speelt namelijk Moritz Seider. Seider speelde al het hele seizoen mee op het hoogste niveau bij topclub Adler Mannheim. En dat deed hij zeker niet slecht! Gedurende het seizoen groeide zijn zelfvertrouwen, waardoor hij steeds minder fouten begon te maken en ook steeds meer aanvallend bij begon te dragen. Laat staan dat hij het bijna het hele seizoen meespeelde als 17-jarige.

Het aanvallende kwam helemaal naar voren op het WK onder-20, waar Duitsland kampioen werd op het tweede niveau. En deze lijn trok hij daar op het ‘grote’ WK. Deze combinatie zorgt ervoor dat er een steeds grotere hype is ontstaan rond de Duitser. Sommige scouts zien hem zelfs in de top tien gekozen worden.

Dit zijn slechts een paar van de grote talenten die dit weekend hun naam zullen horen. Na afloop zullen we hier bij Face-Off terugblikken op het hele weekend.

Previous Kyle Brothers verlaat HYC voor Kiruna AIF in Zweden
Next ERA Renomar HYC speelt in Mechelen om Continental Cup