Roemenië veroordeelt Nederland tot degradatie naar Division IIA


Nederland WK Division 1B Estland

Nederland is er niet in geslaagd op miraculeuze wijze te ontsnappen aan degradatie tijdens het WK Division IB in Tallin. Oranje had een zege nodig in reguliere tijd om van niemand afhankelijk te zijn, maar moest in ieder geval overtime halen om een kans te hebben. Beide scenario’s werden na 60 minuten ijshockey de prullenbak ingegooid; Nederland degradeerde door een 3-1 nederlaag tegen Roemenië, dat zelf stuntte met promotie naar IA.

SPECIAL UNITS NEKKEN NEDERLAND

Nederland kwam vroeg op achterstand en moest vanaf de vierde minuut in de achtervolging. Met Ryan Collier op de sin bin voor late hit, lag de puck een kleine minuut later al achter Martijn Oosterwijk. De Roemenen kregen Gergo Biro op de rechterkant vrij en die schoot diagonaal binnen. Het viel in de openingsfase al snel op dat de Roemeense spelers veel op het ijs lagen. Nederland kreeg in de slotfase van het eerste deel nog prima kansen via Steve Mason (shorthanded ook nog eens) en Giovanni Vogelaar (na een solo), maar de puck wilde er niet in. Zoals vaker speelde de verrassende koploper met veel energie en bleek het dodelijk effectief.

Nederland WK Division 1B Estland

BOER

Ook aan het begin van de tweede doorgang was een power play goal Oranje te machtig, al zag het er defensief bij deze treffer niet zuiver uit. Attila Goga kon ongehinderd opschaatsen vanaf de blauwe lijn, de puck aangespeeld krijgen en uithalen voor de 2-0. Nederland moest komen, deed dat, vocht voor wat het waard was, maar Roemenië zat defensief prima in elkaar. Tóch lukte het onze mannen om het duel weer spannend te maken. In een battle achter het doel wist Jasper Nordemann de puck voor de goal te krijgen, waar Levi Boer de puck binnen kon rommelen. Met 2-1 als ruststand mocht Nederland blijven hopen.

NET NIET

De werklust ontbrak ook zeker in het slotstuk niet, het gogme om de Roemenen pootje te lichten wel. De tijd tikte steeds verder in het nadeel van Nederland weg, zonder dat het nou echt uitgelezen mogelijkheden wist te creëren. Oosterwijk stond op zijn post als de Roemenen weer eens gevaarlijk werden. Doug Mason haalde zijn sluitpost met 2:30 op de klok naar de kant om zo de druk op te voeren. Een kleine minuut later schootf Balazs Peter vanuit het eigen vak de beslissende 3-1 binnen. De wedstrijd en het toernooi gingen daarna als een nachtkaars uit en degradatie was een feit.

Nederland WK Division 1B Estland

DIVISION IIA

En dus stapt Oranje opnieuw in het heen en weer bootje, met de derde degradatie in vijf jaar tijd. Volgend jaar zal het in Division IIA opnieuw moeten laten zien dat het in IB thuishoort, Dat gaat het doen tegen Kroatië, Australië, Spanje, China en Israël.

# Team GP W OTW OTL L PTS +/-
1 Roemenië 5 3 2 0 0 13 +9
2 Polen 4 3 0 1 0 10 +11
3 Japan 4 2 0 0 2 6 +2
4 Estland 4 1 0 1 2 4 -2
5 Oekraïne 4 1 0 0 3 3 -2
6 Nederland 5 1 0 0 4 3 -18
Previous Carolina sweept Islanders hardhandig, St. Louis in problemen tegen Dallas
Next Mexicaans international Arunas Bermejo (21) overlijdt aan hartaanval