Nederland pakt rustdag om als team voor te bereiden op Roemenië


Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF - Henrik Soots

Vandaag is de tweede rustdag in Tallinn voor Nederland en zijn de kruitdampen na de vierde speelronde opgetrokken. Wie een blik op de stand werpt weet dat morgen een belangrijke dag is voor alle zes de deelnemers aan het WK Division IB. Elk duel zit vol belangen, maar wij focussen ons natuurlijk op het belang van Nederland. Het duel tegen de Roemenen, morgen om 12:00 uur, levert bij winst in reguliere speeltijd directe handhaving op zonder afhankelijk te zijn van anderen.

NEDERLAND: EERST EVEN DIT

In aanloop naar het WK, en ook tijdens het toernooi, is het ‘rumoerig’ op diverse social media kanalen. Wij doen dan ook een klemmend beroep om te stoppen met het bekritiseren van het beleid, de individuele spelers, of de coaching. Aan de andere kant moet het ook stoppen met het overduidelijk uithalen van fans, sponsors, partners van de ijshockeybond of wie ook naar de mensen die sceptisch zijn (geweest). Ook wij hebben meer dan eens een (positief) kritische houding op vraagstukken of dingen die we signaleren; op dit moment is het vooral belangrijk dat ALLE spelers die in Tallinn zijn de steun voelen. Kun je dat niet opbrengen, of wil je nog even sarcastisch of bijdehand je punt maken richting mensen die zich kritisch uitlaten of dat hebben gedaan? Bijt dan nog even 48 uur op jouw tong, kun je daarna volledig je gang gaan. Dat is het juiste moment om -welk ‘kamp’ ook- jouw statement te maken.

Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF – Henrik Soots

In het digitale tijdperk is het een gegeven dat alles te lezen is. Het is niet tof, en dat gebeurt écht, dat spelers geraakt worden door wat mensen op social media achterlaten aan reacties. Het kan simpelweg niet zo zijn dat een speler zich plat gezegd ‘schaamt’, omdat hij -om welke reden dan ook- een WK speelt met Oranje. Dan kun je stellen ‘dan moet je het niet lezen’ of welke dooddoener ook. Het gebeurt. Jazeker, je mag het niet eens zijn met het beleid of spelers die wel of niet meegenomen zijn. Maar ik weet zeker dat deze ‘tegenstanders’ 100% achter ALLE spelers staan, die zaterdag tegen Roemenië gaan strijden voor lijfsbehoud.

Daarnaast moeten de ‘voorstanders’ van beleid, bond, coaches en spelers zich beseffen dat zij met hun zogenaamde subtiele verwijzingen -ongetwijfeld goed bedoeld- weer counter reacties triggeren. In een enkel geval moet je jezelf de vraag stellen of het wel zo nuttig is, om je als familielid van bestuurleden, partner van de bond op deze openbare manier uit te laten. Het helpt de spelers geen zier, het werkt alleen maar averechts. Het levert gezeik op. Een oprecht ‘kappen nu’ is op zijn plaats.

Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF – Henrik Soots

MOOIE WINST

Dan waar het over moet gaan: het ijshockey! Gisteren was er de mooie winst van de mannen op Japan. Misschien zelfs wel onverwacht na de drie redelijk kansloze nederlagen. Er wordt dan gezegd ‘dat is het Trappers effect’, het is meer het effect dat alle spelers nu rust kunnen pakken na een shift en niet na een half uur kapotgereden zijn, omdat ze zo veel op het ijs moeten staan. Natuurlijk, het is heel fijn -en zelfs bewonderenswaardig- dat de mannen uit Tilburg vrijwel direct na hun finale ingevlogen zijn.

Maar ook zij beamen dat de winst op Japan een teamprestatie was en niet een Trappers-prestatie. Daar doe je de andere zeventien die zich de eerste drie wedstrijden het zuur voor hun ogen hebben gereden ernstig tekort mee. Straks wordt er ook een teamfoto gemaakt van Nederland, daar staan niet vijf maar een tikkie meer spelers op met de staff. Onwijs fijn dat die jongens er zijn en een meerwaarde voor de ploeg hebben, maar ook zij kunnen niet zonder hun ploegmakkers die er al waren.

BRONS?

# Team GP W OTW OTL L PTS +/-
1 Roemenië 4 2 2 0 0 10 +7
2 Polen 4 3 0 1 0 10 +11
3 Japan 4 2 0 0 2 6 +2
4 Estland 4 1 0 1 2 4 -2
5 Oekraïne 4 1 0 0 3 3 -2
6 Nederland 4 1 0 0 3 3 -16
Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF – Henrik Soots

De drie slotduels van morgen zijn als volgt:

12:00 uur Roemenië Nederland
15:30 uur Polen Japan
19:00 uur Estland Oekraïne

Voor Nederland is het heel simpel: het moet winnen van Roemenië wil het lijfsbehoud veilig stellen. Bij voorkeur verslaat Oranje de Roemenen in reguliere speeltijd, dan is het van niemand meer afhankelijk en kan het zelfs nog een bronzen plak pakken. Dat is wel van heel veel toevalligheden aan elkaar hangend, maar het kan wel. Wat is voor de bronzen plak nodig?

  • Nederland wint in reguliere speeltijd van Roemenië
  • Japan verliest van Polen
  • Oekraïne wint in overtime (niet in reguliere speeltijd) van Estland

In dat scenario degradeert Estland, komt Oekraïne op vijf punten en Japan en Nederland op zes. Omdat Nederland van Japan won, is het brons voor onze Oranje mannen. Het kan dus wel! Maar het belangrijkste is dus die zege in reguliere speeltijd, dan blijf je of Estland of Oekraïne altijd voor op de ranglijst.

Nederland WK Division 1B Estland

WAT ALS HET OVERTIME WORDT?

Dan moeten de rekenmeesters erbij gaan komen. Bij winst in overtime op Roemenië komt Oranje op vijf punten en moet het gaan kijken naar het duel tussen Estland en Oekraïne. Nederland blijft dan in IB als:

  • Het duel door één van beide ploegen in reguliere speeltijd wordt beslist
  • Estland in overtime wint van Oekraïne

Wint Oekraïne van Estland in overtime dan is het alsnog over en sluiten, omdat Oranje van beide teams verloor in de onderlinge duels. De drie ploegen komen dan allemaal op vijf punten.

Bij verlies in overtime is er nog één kans op handhaving en die is heel simpel: als Nederland één punt overhoudt aan het treffen met de Roemenen, dan moet Estland winnen in reguliere speeltijd van Oekraïne. Dan heeft Oranje vier punten en Oekraïne drie. Elk ander resultaat kost Nederland de kop.

Bij een nederlaag in reguliere speeltijd van Oranje zijn twee dingen zeker; dan promoveert Roemenië naar Division IA en degradeert Nederland terug naar IIA.

Tekst gaat onder de foto verder

Nederland WK Division 1B Estland

VOORUITKIJKEN DUS!

Het goede gevoel van het duel van Japan meenemen naar het duel tegen Roemenië is het allerbelangrijkste. Ieder van de 22 spelers is erop gebrand om de handhaving in de wacht te slepen en om de dooie dood niet te degraderen. Het team zal alles in het werk gaan zetten om, met een door Doug Mason uitgedokterd plan, na 60 minuten als overwinnaar van het ijs te stappen. Succes mannen, op naar de ‘tovertruc van Tallinn!’

Previous Dean Versteeg maakt overstap van Amsterdam Tigers naar Zoetermeer Panters
Next San Jose loopt zich stuk op Colorado, Bruins slaan keihard terug