Estland en Oranje: Nederland reist met zeventien man af naar WK in Tallinn


Oranje WK Division 1B Estland
Foto Barend Hoogteijling, Face-Off

Oranje heeft gisteren in Dordrecht de afsluitende training gehad. Bondscoach Doug Mason reist morgen met zijn ploeg af naar het Estse Tallinn om daar aan te treden in Division IB. Tegenstanders van Nederland op dit WK zijn Polen, Estland, Oekraïne, Japan en Roemenië.

ORANJE SELECTIE IN ESTLAND

Zeventien spelers prijken er, voorlopig, op de spelerslijst die Oranje gaan vertegenwoordigen in Estland:

GOALIES

Martijn Oosterwijk (Visby/Roma) en Tomislav Hrelja (CAIROX HIJS Hokij)

DEFENCE

Thomas Borgman (Zoetermeer Panters), Evo Suurhof en Rick van Haren (AHOUD Devils Nijmegen), Stijn Knoop (CAIROX HIJS Hokij), Niels van der Vossen en Ernesto Klem (UNIS Flyers Heerenveen)

AANVAL

Steve Mason (Rapperswil-Jona), Joey Oosterveld en Levi Boer (CAIROX HIJS Hokij), Bartek Bison (Bismarck Bobcats), Jord Smit (Microz Eaters Geleen), Kai Willems (Luik Bulldogs), Jasper Nordemann, Dennis Sikma en Lars den Edel (UNIS Flyers Heerenveen)

Naast de vele afmeldingen van spelers door privé, werk, blessures of overige (selectie gerelateerde) redenen, is Raymond van der Schuit op het laatste moment geblesseerd geraakt en moet het WK aan zich voorbij laten gaan. Joey Oosterveld zal de ‘C’ van Ivy van den Heuvel overnemen en Captain zijn van Oranje.

Oranje WK Division 1B Estland
Foto: Barend Hoogteijling, Face-Off

TRAPPERS?

Zeventien man op het roster laat ruimte voor speculatie om spelers van Trappers later in het toernooi in te vliegen. De Tilburgers wonnen gisteren in overtime van Landshut en brachten hun serie op 1-1. Daarmee zijn de Brabanders in ieder geval vier duels onderweg in de finale van de Oberliga, het vierde duel staat gepland voor komende zondag om 19:30 uur gepland in Duitsland. Mochten zij vrijdag en zondag winnen (of verliezen), dan betekent dat de spelers eerst de terugreis zouden maken naar Nederland (750 kilometer, 10-11 uur in de bus) en dan in het vliegtuig zouden stappen naar Tallinn. Dat zal maandag niet passen, dus wordt dinsdag de eerste vliegmogelijkheid vanaf Schiphol.

WK Division 1B Estland
Foto: Arie Leeuwesteijn

Bij een vijfde duel op Stappegoor, dinsdagavond, is de eerste optie om naar Schiphol te gaan op de woensdag. De vraag is alleen: mocht Trappers de titel pakken, hoe snel sluiten deze spelers dan aan bij het WK? Is er ruimte voor een klein feestje? Of pakken zij de eerst mogelijke vlucht op woensdag? Of toch donderdag? Met andere woorden: spelen zij dan twee duels (Japan en Roemenië), of één duel (Roemenië)?

Om de spelers van Tilburg erbij te halen vergt nogal wat logistiek gepuzzel van alle kanten. De organisatie van de Brabanders zal ook volgend jaar weer een beroep doen op (en bij) de DEB, om rekening te houden met het WK van Nederland qua wedstrijdschema. Zoals dit seizoen is gebleken hebben de Brabanders daar geen invloed op.

DE VIJF

De vijf Trappers-spelers die Oranje na hun play-offs gaan vergezellen zijn Danny Stempher, Reno de Hondt, Giovanni Vogelaar, Ryan Collier en Jordy Verkiel. Nee, geen goalie in de persoon van Ian Meierdres of Ruud Leeuwesteijn. Goalies mogen tijdens een WK alleen vervangen worden bij medische noodzaak, welke onafhankelijk moet worden vastgesteld. In geval van nood zullen Mollen en Delil niet beschikbaar zijn.

Oranje IJshockey
Het Oranje team van vorig jaar dat de titel in 2A pakte, met veel Trappers (Foto: Thijs de Witte)

HET PROGRAMMA

Oranje start zondag het WK in de Tondiraba Ice Hall met het duel tegen Polen, waarna Estland de tweede opponent is voordat de eerste rustdag van het toernooi aanbreekt.

Datum Thuis Uit Tijd (NL Tijd)
Zondag 28 april Nederland Polen 19:00 uur
Maandag 29 april Estland Nederland 19:00 uur
Dinsdag 30 april RUSTDAG RUSTDAG RUSTDAG
Woensdag 1 mei Nederland Oekraïne 12:00 uur
Donderdag 2 mei Japan Nederland 12:00 uur
Vrijdag 3 mei RUSTDAG RUSTDAG RUSTDAG
Zaterdag 4 mei Roemenië Nederland 12:00 uur

Tondiraba Ice Hall, WK Division 1B Estland

DE VERWACHTINGEN

We moeten realistisch zijn; handhaving in deze divisie zou een prestatie van formaat zijn. Met drie lijnen aan een toernooi starten, betekent meer ijstijd voor alle spelers, maar niet de diepte op het roster die de andere teams wel hebben. Wanneer we op voorhand alle scenario’s op een rijtje zetten, wordt het laatste duel tegen Roemenië dus een échte finale als het gaat om het vraagstuk handhaving. De verwachting is dat de Roemenen de meest hoopvolle kans zijn op een goed resultaat voor Nederland.

Natuurlijk zullen wij de verrichtingen van Oranje nauwgezet volgen en wensen wij de mannen en de technische staff ontzettend veel succes in Tallinn!

Previous Stanley Cup kampioen Capitals geëlimineerd door 'Bunch of Jerks' uit Carolina
Next Trevor Petersen komt naar UNIS Flyers Heerenveen, Todd Ratchford zwaait af