Carolina sweept Islanders hardhandig, St. Louis in problemen tegen Dallas


NHL PlayOffs Face-Off Dallas

De eerste Conference finalist  in de NHL Playoffs is bekend en dat mag gerust een verrassing heten. Carolina Hurricanes sweepte New York Islanders zonder pardon uit de play-offs. In het westen is St. Louis Blues in de problemen na de thuisnederlaag tegen Dallas. Cor Machielsen en Ed Versteeve praten jou bij.

Carolina Hurricanes – New York Islanders 5-2 (CAR wint serie 4-0)

Er werd dit seizoen een beetje lacherig gedaan over Carolina Hurricanes, maar na afgelopen nacht is één ding duidelijk. De bunch of jerks is een ploeg waar je rekening mee moet houden, want het sweepte New York Islanders zonder pardon de playoffs uit.

De Islanders kenden de opgave: alle vier de resterende duels moesten gewonnen worden, anders was het klaar. Die boodschap leek niet aan dovemans oren gericht, want in de derde minuut pakte New York een voorsprong via Matthew Barzal. Op de eerste power play van de wedstrijd werkte hij een rebound binnen.

De Canes antwoordden al heel snel met de gelijkmaker en betaalden met gelijke munt terug. Ook op hun eerste power play was het in de rebound raak via Sebastian Aho. Hij kreef de goal op zijn naam, maar Islanders-verdediger Adam Pelech werkte de puck achter zijn eigen goalie.

In het middenstuk verloren de bezoekers het uitzicht op een stunt definitief, door twee goals in amper een minuut. Een prachtige aanval werd afgerond door Teuvo Tereavainen en Gregg McKegg prikte een rebound tegen het net. Het kostte Robin Lehner de kop; de goalie die zo goed was in de serie tegen Pittsburgh, kon zijn stempel niet drukken en mocht douchen.

Goalie wissel om het tij te keren?

Vervanger Thomas Greiss kon het tij ook niet keren, want binnen vijf minuten mocht ook hij gaan grabbelen. Een flip-pass van Jordan Staal werd uit de lucht binnengeslagen door Justin Williams. New York ging verbeten op jacht naar de aansluiting, maar die kwam er niet door sterk keeperswerk van Curtis McElhinney. De stand-in van de geblesseerde Petr Mrazek haalde opnieuw een hoog niveau. Vijf minuten voor tijd ging de deur definitief het slot in toen Andrei Svechnikov een uitbraak beheerst afmaakte. Brock Nelson legde 80 tellen voor het einde de 5-2 binnen, na een slippertje van McElhinney, maar de sweep was compleet.

Carolina plaatst zich voor de Conference final in het oosten, voor het eerst sinds 2008. Het gaat het opnemen tegen de winnaar in de serie van Boston en Columbus. Zij hervatten hun gevecht aankomende nacht met een 2-2 stand. Dat komt voor Carolina niet slecht uit, gezien de extra rust die zij kunnen pakken.

St. Louis Blues – Dallas Stars 1-2 (DAL leidt serie 3-2)

Een snelle powerplay goal binnen twee minuten zijn de Blues eigenlijk nooit meer te boven gekomen in deze vijfde playoff wedstrijd. Kon Jordan Binnington de eerste aanval nog stoppen, bij de tweede was hij kansloos. Van achter de goal was het Tyler Seguin die de aanstormende Jason Spezza bediende en die zocht de verre hoek uit.

De meeste kansen waren in het vervolg van de eerste periode voor de Blues, maar Ben Bishop bleek heel lastig te passeren.

In de tweede periode was het na zes minuten Dallas wat de voorsprong uitbreidde. Esa Lindell scoorde zijn eerste playoff goal, met behulp van Jay Bouwmeester die met zijn kuit de puck van richting veranderde zodat goalie Binnington kansloos was.

Ging de tweede periode nog gelijk op, in de derde was het duidelijk dat de Blues de bovenliggende partij waren. Met een verhouding van vijftien om vijf schoten op de goal. De verdiende 2-1 volgde dan ook snel. In minuut 48 maakte Bishop een fout, door de puck niet in de handschoen te pakken na een schot van Bouwmeester maar door te passen op John Klinkenberg. Dat mislukte en Jayden Schwartz kon profiteren.


Die fout maakte Bishop wel goed door daarna alle schoten vakkundig te pareren. Zo ook in de laatste vijf minuten met een uitstekende pad save.

Dallas kan het nu thuis gaan afmaken zondagavond om 21:00 uur Nederlandse tijd en zichzelf naar de Western Conference finel schieten.

Previous Willems en Gielen van Luik Bulldogs naar Nijmegen Devils
Next Roemenië veroordeelt Nederland tot degradatie naar Division IIA