Frölunda Indians kampioen in Zweden


Frölunda Indians, Zweeds kampioen 2019
Frölunda Indians, Zweeds kampioen 2019 (Foto: Joel Marklund - Bildbyrån)

Frölunda Indians is kampioen van Zweden geworden. In de finale reeks versloegen zij Djurgården in zes wedstrijden. De ploeg uit Göteborg werd zo voor de vijfde keer kampioen. Eerder deed het dat in 1965, 2003, 2005 en 2016. In 2016 won het ook nog de Champions Hockey League titel. Ook dit jaar komen beide bekers in de prijzenkast te staan. Barend Hoogteijling zag de finalewedstrijden en doet verslag

Frölunda een goede mix

Zoals hier al eerder geschreven is Frölunda een haast perfecte mix van talent, routine en (zeer) goede imports. Eén van die imports, de Amerikaan Ryan Lasch, werd verkozen tot MVP van de play-offs. In zestien wedstrijden wist hij zes keer te scoren en gaf dertien assists. Zijn landgenoot Rhett Rakhshani wist vier keer het net te vinden en was bij nog dertien andere goals betrokken met een assist.

Max Friberg, die in het reguliere seizoen in 52 wedstrijden 22 punten scoorde (7G, 15A), bleek een ware play-offs speler te zijn. In zestien play-offs wedstrijden complementeerde hij de top-drie met acht goals en acht assists. Hiermee was Friberg de meest doeltreffende speler in de play-offs.

Als talent deed Samuel Fagemo van zich spreken. De vorig jaar niet in de draft gekozen Indian zal dit jaar zeker door een NHL-team worden gekozen. Na een goed regulier seizoen,  speelde hij prima in de play-offs. Met zes goals en vier assists, in de zestien door Frölunda gespeelde wedstrijden, gaf hij zijn visitekaartje af. Face-Off.nl was eerder dit seizoen in Göteborg en sprak daar onder andere met Fagemo.

Mattsson en Gustafsson twee top-goalies

Voor de  prima in vorm zijnde goalie Johan Mattsson eindigde de finale serie, enigszins, in mineur. In de derde wedstrijd raakte hij geblesseerd en moest worden vervangen door Johan Gustafsson. Het gehele seizoen streden beide goalies om de voorkeur van coach Roger Rönnberg. Mattsson kreeg de taak om in de play-offs de eerste goalie te zijn. In de wetenschap dat Gustafsson klaar stond om, indien nodig, zijn plek in te nemen. Fouten deden Mattsson dus niet de das om, een blessure gooide roet in het eten.

Gustafsson - Mattsson
Gustafsson – Mattsson

Reideborn miste scherpte

Daar waar Frölunda twee, bijna, gelijkwaardige goalies kan opstellen, heeft Djurgården dat niet. Robin Jensen in een goede goalie, maar Adam Reideborn is dé eerste goalie van de ploeg uit Stockholm. En als je eerste goalie in de finale-serie minder in vorm is, heb je een probleem. Zeker als de eerder zo gevreesde aanval niet meer met scherp schiet. Vooral in de eerste helft van het reguliere seizoen was de aanval van DIF geweldig op dreef. Met drie man in de top-drie en vijf man bij de eerste zeven kon je, op z’n minst, spreken van een zeer gevreesde voorhoede.

In de play-offs liep het stroever. Routinier Dick Axelsson maakte zijn punten (19 wedstrijden – 6G, 8A) nog wel, maar onder andere Jakob Lilja (3G, 5A) en Emil Bemström (5G, 5A) deden het slechter dan in het reguliere seizoen.

Jonsson-Fjällby opvallend bij DIF

De door Washington Capitals aan zijn ‘moeder-club’ uitgeleende Axel Jonsson-Fjällby liet juist zien dat hij zich in de play-offs prima thuis voelt. Met zeven goals en vijf assist scoorde hij behoorlijk wat punten. Ook zijn spel en vooral zijn snelheid leverden heel wat gevaar op. Of Djurgården volgend seizoen ook van zijn diensten gebruik kan maken, of dat de Capitals hem zelf (of bij Hersey Bears in de AHL) gaan opstellen, is nog de vraag.

Indians, terecht kampioen

Frölunda Indians is de terechte winnaar van de finaleserie. De wedstrijden die zij wonnen, waren verdiende overwinningen. Djurgården had in de eerste wedstrijd, in Göteborg, de kans moeten grijpen. Dat was de enige wedstrijd die zij verloren maar waarin ze goed meekwamen en de beslissing pas in het voordeel van de Indians laat viel. De overige winstwedstrijden van Frölunda waren duidelijk en al ruim voor tijd beslist.

Frölunda HC – Djurgårdens IF 5 – 3 (1-0, 3-2, 1-1)
Djurgårdens IF – Frölunda HC 5 – 1 (1-0, 2-0, 2-1)
Frölunda HC – Djurgårdens IF 5 – 2 (1-1, 3-1, 1-0)
Djurgårdens IF – Frölunda HC 3 – 2 (0-1, 2-1, 1-0)
Frölunda HC – Djurgårdens IF 6 – 2 (1-0, 3-0, 2-2)
Djurgårdens IF – Frölunda HC 2 – 6 (1-3, 0-1, 1-2)

Färjestad en Luleå waren gedurende het reguliere seizoen de twee beste teams maar de echte prijs wordt pas in de play-offs gewonnen. En daar ging Frölunda Indians mee aan de haal.

Een Zweeds kampioenschap, daar horen volgens traditie gouden helmen bij.

View this post on Instagram

Grattis, Frölunda! 🏆

A post shared by Hockeysverige Official (@hockeysverige_se) on

Routinier Joel Lundqvist had na de winst nog wel moeite om de champagnefles te openen.

Previous Twee Nederlandse jeugdspelers naar de ‘CCM Invitational 2019’ in Zweden
Next Willems en Gielen van Luik Bulldogs naar Nijmegen Devils