Oranje met Trappers bijna ‘out of options’ op WK; do or die!


Nederland WK Division 1B Estland

Om 12:00 uur speelt het Nederlands team het meest cruciale duel van het WK DIvision IB. Dan staat de wedstrijd tegen Japan op het programma, een tegenstander die op voorhand voor goud of zilver werd getipt. De veelbesproken ‘vijf van Trappers’ zullen voor het eerst hun opwachting gaan maken, maar dat verandert niets aan de situatie. Ed Versteeve blikt vooruit: Het is vijf voor twaalf, do or die dus voor, het nu complete, Oranje.

STAND ORANJE

# Team GP W OTW OTL L PTS +/-
1 Roemenië 3 2 1 0 0 7 +3
2 Polen 3 2 0 1 0 7 +10
3 Japan 3 2 0 0 1 6 +3
4 Estland 3 1 0 1 1 4 -1
5 Oekraïne 3 1 0 0 2 3 +2
6 Nederland 3 0 0 0 3 0 -17

Drie gespeeld, nul punten. Dat is de balans na de nederlagen tegen Polen, Estland en Oekraïne. De consistente factor in alle drie de wedstrijden was dat Nederland hard werkte, ongeveer een half uur stand hield en daarna de klappen te verduren kreeg. Logisch, want het feit dat er met drie lijnen gespeeld wordt, vergt veel van de spelers. Zij morren daar overigens niet over en dat siert ze.

Feit is wel dat het degradatiespook recht in de ogen aangekeken wordt op dit moment en het resterende programma met Japen en Roemenië niet het meest gunstige is. Alleen twee winstpartijen helpen onze Nederlandse mannen nog aan handhaving. Een hels karwei.

Oranje WK Division 1B Estland

RESPECT

De spelers die straks hun vierde duel gaan spelen verdienen het respect. En heel oneerbiedig gezegd wordt aan dat aspect door velen voorbij gegaan, nu Collier, Vogelaar, Verkiel, De Hondt en Stempher zich bij de ploeg hebben gevoegd. Ja, het team van Doug Mason is nu compleet, maar de vijf Tilburgers het predikaat ‘verlossers’ opplakken gaat te ver. Ook zij weten dondersgoed dat het een hels karwei wordt om Oranje te behoeden voor degradatie. En moet je die druk wel bij de mannen uit Tilburg leggen? ‘Nee’ is daarop het enige juiste antwoord. Zij komen met tien duels in twintig dagen in de benen en een vliegreis -amper twaalf uur na de verloren vijfde wedstrijd- aan in Tallinn. Daar verdienen deze mannen zeker ook veel respect voor, maar laten we voorzichtig zijn om ons alleen te focussen op ‘de vijf’. Daar doe je niet alleen de anderen tekort mee, maar leg je ongewild onrealistische verwachtingen mee op hun schouders.

Oranje WK Division 1B Estland
Foto: Arie Leeuwesteijn.

SCENARIO’S

Inmiddels zijn Roemenië en Polen ongrijpbaar in punten en hebben Oekraïne en Estland het onderlinge resultaat in hun voordeel tegen Oranje. Dan blijft Japan over, dat op dit moment op zes punten staat, om het onderling resultaat in het voordeel van Oranje te krijgen. Oekraïne en Estland kunnen nog in punten worden ingehaald, die twee ontmoeten elkaar in de laatste speelronde nog. Maar alles valt of staat met een zege op Japan. Bij verlies is het rond de klok van 14:00 uur over en sluiten en is degradatie naar IIA een feit.

Hard werken is de basis en een basisvoorwaarde, maar wil Oranje erin blijven moet dat nu wel in punten omgezet gaan worden. Zal ‘de tovertruc van Tallinn’ gestalte krijgen? Op die vraag krijgen we straks het antwoord. Zet hem op mannen!

DE LIVESTREAM

Previous Oekraïne troeft Nederland ruimschoots af in derde duel
Next Carolina raast voor derde keer langs New York, Dallas op karakter langs St. Louis