Nederland gaat strijdend ten onder tegen Estland met 4-1


Nederland WK Division 1B Estland

Nederland heeft op het WK Division 1B zijn tweede nederlaag geleden. Na de 8-1 verliesbeurt tegen Polen, kwam het de kwelgeest van de afgelopen jaren tegen. Gastland Estland was met 4-1 te sterk voor de mannen van Doug Mason, die morgen een rustdag hebben.

NEDERLAND UNDERDOG

Nederland startte als underdog tegen de Esten, maar wisten ook dat er in Belfast bijna een resultaat geboekt werd. Daar was in de eerste periode nooit echt zicht op, want het gastland was de bovenliggende partij. Na een kleine vier minuten kwam Estland op een 1-0 voorsprong. Alexei Sibirtsev (die wij in aanloop van het WK spraken in Zweden) kreeg de puck aangespeeld, had een mooie fake in huis en kogelde hoog binnen. Daarmee was Martijn Oosterwijk, die de start kreeg, voor de eerste maal geklopt. Bijna kwam Oranje op gelijke hoogte via Ernesto Klem, maar hij trof de verkeerde kant van de paal.

EVENTJES HOOP

Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF – Henrik Soots

De tweede doorgang was nog maar net onderweg of Nederland zette zichzelf brutaal op gelijke hoogte. Joey Oosterveld kreeg de puck wat gelukkig van Bartek Bison in de stick, maar behield de kalmte in de kleine ruimte. Onze mannen konden niet lang van de gelijkmaker genieten, want 39 tellen later pakte Estland voor de tweede maal een voorsprong. Matig uitverdedigen leidde puckverlies in; Roman Andrejev bediende Christopher Usov en die haalde de trekker hard over. Alhoewel Nederland iets meer uit de schulp kroop, moest het net na een half uur de derde treffer slikken. Vanuit de face-off kreeg Jaanus Sorokin de puck voor de stick. Hij twijfelde geen moment en haalde hard uit. Oosterwijk kreeg het been er niet voldoende tegen en zo stond het 3-1. Door straffen van Sikma en een too many men kwam Oranje zelfs nog met drie man op het ijs te staan, maar die 5-on-3 werd keurig teniet gedaan.

Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF – Henrik Soots

In de derde periode startte Estland opnieuw met een offensief, maar dat leverde niets op. Rond de 45e minuut werden er drie straffen uitgedeeld. Twee aan Nederlandse kant en één maal voor Estland. Tijdens de 4-on-3 maakte Estland zijn vierde treffer. De Esten speelden de puck goed rond en uiteindelijk was Robert Rooba het eindstation om binnen te werken. In het restant kwam Nederland er af en toe gevaarlijk uit, maar een échte vuist kon het niet meer maken. Zo pakte Estland zijn revanche voor de valse start en verloor Oranje voor de tweede maal.

Morgen is de rustdag in Tallinn. Woensdag stappen de spelers van Trappers het vliegtuig in, om donderdaag voor het eerst aan te treden op dit WK tegen Japan. Woensdag speelt Nederland een heel belangrijk duel tegen Oekraïne, dat net als Oranje nog niet wist te winnen. Je kunt bijna spreken over een ‘do or die’ duel.

In de andere duels won Polen van Oekraïne met 7-3 en was Roemenië te sterk voor Japan met 2-3.

DE STAND

# Team GP W OTW OTL L PTS +/-
1 Polen 2 2 0 0 0 6 +11
2 Roemenië 2 1 1 0 0 5 +2
3 Estland 2 1 0 1 0 4 +2
4 Japan 2 1 0 0 1 3 0
5 Oekraïne 2 0 0 0 2 0 -5
6 Nederland 2 0 0 0 2 0 -10

DE SAMENVATTING

Previous Carolina verslaat New York voor de tweede keer, Colorado op gelijke hoogte met San Jose
Next St. Louis Blues pakt overwinning op Dallas Stars na knotsgekke slotfase