Nederland maakt hardhandig kennis met Polen bij rentree in Division 1B


Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF - Henrik Soots

Nederland heeft vanavond geen lekkere rentree gemaakt op het WK Division 1B in Estland. Polen, degradant uit 1A van vorig seizoen, wees de mannen van Doug Mason met maar liefst 1-8 terug.

VOORSPRONG NEDERLAND

Zoals wellicht verwacht zetten de Polen onze Oranje mannen direct onder druk vanaf het beginsignaal. Nederland moest achteruit, maar zag ook dat Polen niet direct al met scherp schoot. Tegen alle verhoudingen in, maar wat geeft het, kwam Nederland totaal onverwacht op een 1-0 voorsprong. Joey Oosterveld won de face-off. Ernesto Klem sleeptede puck vanaf de blauwe lijn binnen. Het was het derde schot van Nederland op het doel van goalie Przemyslaw Odrobny. Polen herstelde het evenwicht twee minuten voor het verstrijken van de eerste periode. Bartlomiej Neupauer werkte een rebound binnen achter Hrelja: 1-1.

STRIJDLUSTIG

Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF – Henrik Soots

De mannen in het Oranje en wit werkten ook in het middenstuk hard, maar zagen de tegenstander veelvuldig voor het doel opduiken. Polen werkte ondanks het enorme overwicht echter heel matig af en ook Tomislav Hrelja greep een aantal keren goed in. Toch moest ook hij zich na dik een half uur gewonnen geven. Filip Komorski kon vanaf links ongehinderd op rukken en onder de HIJS-doelman binnen kon werken. De derde treffer was een redelijke kopie van de tweede, alleen dan van de rechterzijde. Dit keer was het Alan Lyszczarczyk die de armen in de lucht mocht steken voor de 1-3 tweede ruststand.

Nederland WK Division 1B Estland
Foto: IIHF – Henrik Soots

Polen loopt verder uit in derde periode

In de slotperiode verving Martijn Oosterwijk Hrelja in het doel. Polen raakte op stoom, terwijl bij Oranje de krachten langzaamaan wegebde. Komorski zette in de 42e minuut. Op de power play, de vierde treffer op het bord, waarna Oranje echt compleet overrompeld werd. In een tijdsbestek van acht minuten liep de Poolse titelfavoriet weg naar 1-8. Patryk WronkaKrystian Dziubinski, Adam Domogala en Bartlomiej Neupauer scoorden de goals.

In de laatste tien minuten geloofde Polen het wel en deed het meer aan gemakzuchtig galery play dan aan ijshockey. Prettig gegeven was dat de score niet nog verder opliep, ondanks dat Polen een grotere zege met een SOG verhouding van 7 tegen 61 (0 om 16 in periode drie) had kunnen realiseren. Tomislav Hrelja werd voor Nederland uitgeroepen tot man of the match.

Eerder op de dag won Japan met 3-2 van Oekraïne en won Roemenië een tikkeltje verrassend -na penalty shots- van Estland met 4-3. Morgen om 19:00 uur gaat Oranje op jacht naar eerherstel. Het zal dan moeten zien af te rekenen met gastland Estland.

# Team GP W OTW OTL L PTS +/-
1 Polen 1 1 0 0 0 3 +7
2 Japan 1 1 0 0 0 3 +1
3 Roemenië 1 0 1 0 0 2 +1
4 Estland 1 0 0 1 0 1 -1
5 Oekraïne 1 0 0 0 1 0 -1
6 Nederland 1 0 0 0 1 0 -7

DE SAMENVATTING

Previous Strijdlustig Trappers troeft Landshut af en dwingt beslissingsduel in Tilburg af
Next Carolina verslaat New York voor de tweede keer, Colorado op gelijke hoogte met San Jose