Oranje mannen wacht hels karwei op WK Division IB in Estland


Oranje WK Division 1B Estland
Foto Barend Hoogteijling, Face-Off

Het laatste Oranje WK is dat van onze Oranje mannen. Zij trappen het WK straks af om 19:00 uur Nederlandse tijd met een wedstrijd tegen Polen. Dat doet bondscoach Doug Mason met, op dit moment, zeventien spelers. Een voorbeschouwing op het komende toernooi.

TEGENSTANDERS ORANJE

Nederland treedt in Tallinn aan tegen Polen, Estland, Japan, Oekraïne en Roemenië. Onze Oranje mannen promoveerden vorig jaar ongeslagen uit Division IIA, maar van die ploeg zijn alleen Martijn Oosterwijk en Joey Oosterveld over. Met Oosterveld hebben we direct de Captain van de ploeg te pakken. Oosterwijk, zo is de verwachting, zal de starting goalie zijn.

Oranje WK Division 1B Estland
Foto Barend Hoogteijling, Face-Off

DE SELECTIE

De zeventien spelers die op dit moment in Tallin aanwezig zijn worden straks aangevuld met vijf spelers van Tilburg Trappers. Deze zullen bij een nederlaag vanmiddag in Landshut dinsdag aansluiten. Bij het afdwingen van Game 5 door Trappers zullen deze op zijn vroegst donderdag voor het eerst op het ijs staan.

GOALIES

Martijn Oosterwijk (UNIS Flyers Heerenveen) en Tomislav Hrelja (CAIROX HIJS Hokij)

DEFENCE

Thomas Borgman (Zoetermeer Panters), Evo Suurhof en Rick van Haren (AHOUD Devils Nijmegen), Stijn Knoop (CAIROX HIJS Hokij), Niels van der Vossen en Ernesto Klem (UNIS Flyers Heerenveen), Giovanni Vogelaar, Jordy Verkiel en Ryan Collier (Tilburg Trappers)

AANVAL

Steve Mason (Rapperswil-Jona), Joey Oosterveld en Levi Boer (CAIROX HIJS Hokij), Bartek Bison (Bismarck Bobcats), Jord Smit (Microz Eaters Geleen), Kai Willems (Luik Bulldogs), Jasper Nordemann, Dennis Sikma en Lars den Edel (UNIS Flyers Heerenveen), Danny Stempher en Reno de Hondt (Tilburg Trappers)

Ten opzichte van vorig jaar zijn Ian Meierdres, Boet van Gestel, Kilian van Gorp, Alexei Loginov, Jordy van Oorschot, Jurryt Smid, Mickey Bastings, Kevin Bruijsten, Mitch Bruijsten, Ivy van den Heuvel, Raphael Joly, Julian van Lijden, Nardo Nagtzaam, Raymond van der Schuit en Ties van Soest niet in Tallinn aanwezig.

VERWACHTINGEN

Natuurlijk kun je roepen ‘we gaan voor goud’, maar realistisch is dat zeer zeker niet. Als we terugdenken aan het WK in Belfast van twee jaar terug, weten we dat het een zwaar, heel zwaar toernooi gaat worden. Handhaving is het allerbelangrijkste doel. De favorieten moeten gezocht worden in Japan en Polen, met gastland Estland als gevaarlijke outsider. Japan pakte vorig jaar het zilver en Estland het brons (beide ploegen op tien punten) en Polen is dus op papier de sterkste ploeg als degradant. Nederland zal met Oekraïne en Roemenië uit moeten vechten wie in IB blijft, waarbij het lijkt dat alle kaarten op het duel tegen Roemenië worden gezet.

LAATSTE WK IN IB

Dat was zoals gezegd twee jaar terug, toen nog onder bondscoach Chris Eimers. Nederland kreeg toen voor het eerst te maken met het fenomeen ‘grilligheid van de beschikbaarheid van Trappers‘ en ging er hard af in Belfast. Alleen de Japanners en de Esten zien we terug als bekenden ten opzichte van twee jaar geleden.

Nederland Japan 1-6
Litouwen Nederland 8-0
Nederland Kroatië 2-6
Groot-Brittannië Nederland 14-0
Estland Nederland 4-3

Ook het WK IB van vier jaar geleden in Eindhoven, leverde een degradatie op. Heel veel lekkere herinneringen zijn er dus vooralsnog niet als we terugkijken op WK’s op het derde niveau van de wereld.

Oranje WK Division 1B Estland
Foto Barend Hoogteijling, Face-Off

HET PROGRAMMA

Datum Thuis Uit Tijd (NL Tijd)
Zondag 28 april Nederland Polen 19:00 uur
Maandag 29 april Estland Nederland 19:00 uur
Dinsdag 30 april RUSTDAG RUSTDAG RUSTDAG
Woensdag 1 mei Nederland Oekraïne 12:00 uur
Donderdag 2 mei Japan Nederland 12:00 uur
Vrijdag 3 mei RUSTDAG RUSTDAG RUSTDAG
Zaterdag 4 mei Roemenië Nederland 12:00 uur

MEEKIJKEN

Dat kan, want de Esten hebben -hoe kan het ook anders met zo’n IT achtergrond in het land- een livestream beschikbaar. De stream tegen Polen vind je hieronder. Wij wensen alle Oranje mannen heel veel succes dit WK. Op naar handhaving, want dat is een prachtige prijs an sich!

Previous Bjorn Borgman van Amsterdam Tigers naar CAIROX HIJS Hokij
Next Dallas wint verbeten strijd in St. Louis, Columbus in double overtime langs Boston