Interview: Bondscoach Chris Eimers


Als spelers vaker kunnen trainen en meer competitieduels per week spelen, spelen wij over vijf jaar structureel in Division 1A – Chris Eimers

Ed Versteeve sprak met bondscoach Chris Eimers tijdens het afgelopen WK Division 1B in Belfast over de eerste groepsduels van Oranje, de selectie, over ambities en doelstellingen van het Nederlandse ijshockey én over zijn eigen toekomst.

,,Ik ben niet verbaasd over de eerste twee nederlagen” zegt Eimers standvastig. ,,We hebben tegen Japan goed gespeeld en eigenlijk zijn alleen tegen Litouwen in de tweede fase weggespeeld. We gaven ons te makkelijk over op dat moment.”

Niets veranderd

Voor eimers en zijn staf is het sentiment niet veranderd na de twee ruime nederlagen (6-1 en 8-0) en kijkt de coach vooral vooruit. ,,Vanmiddag gaan we de ijsbaan op en gaan we ons voorbereiden op het duel tegen Kroatië. We gaan aan de slag met een iets conservatiever systeem. We gaan op zoek naar mogelijkheden om succesvoller te zijn dan de afgelopen duels. Ik verwacht dat het duel tegen Estland de beslissing brengt of we erin blijven of degraderen” aldus te keuzeheer.

Nagtzaam

Dat moet Oranje zonder Nardo Nagtzaam doen, die vanwege privé omstandigheden terugvliegt naar Nederland. ,,Dat wisten wij al, maar dat is voor ons natuurlijk een enorme aderlating. Nardo speelt op internationaal niveau bij Essen en is een belangrijke spil in onze special teams. Op dit moment zelfs misschien wel onze beste aanvaller. Het is een gemis in kwaliteit en kwantiteit, maar ik moet verder. Ik kijk in dit toernooi niet naar wie er niet zijn, maar naar met wie ik wél kan werken. Daar zou je de andere jongens echt te kort mee doen, want die werken keihard allemaal”

Selectie

Nederland heeft een dunbezaaide selectie, maar Eimers wenst geen slachtoffer te spelen. ,,Natuurlijk is het jammer dat ik de spelers van Tilburg niet kan opstellen, maar zo gaat dat op elk niveau bij alle WK’s. Op het A-toernooi zijn er ook genoeg landen die hun NHL sterren moeten missen, omdat die nog in competitie zijn, Het is prachtig wat er in Tilburg gebeurt en daar worden die spelers ook alleen maar beter van. Alleen heb ik daar bij Oranje je nu even niets aan. Dat zie je bijvoorbeeld bij een speler als Steve Mason; daar pleeg ik nu roofbouw op. Die staat om de shift op het ijs, dat is de keerzijde van het succes in Tilburg”

Ambities in Nederland

Eimers juicht de Tilburgse aan pak overigens van harte toe. ,,Ik ben er écht van overtuigd als spelers meer kunnen (en gaan) trainen en meer dan één duel per week spelen, de kwaliteit substantieel toeneemt in het spelersmateriaal dat voor handen is. Als we zo’n situatie kunnen creëeren in Nederland, dan spelen wij over vijf jaar structureel mee op het WK Division 1B, daar geloof ik heilig in.”

De coach vervolgt: ,,Ambitie en gedrevenheid is daarentegen wel een keuze. ‘Waar willen we nu heen?’ Die vraag moeten we ons nu stellen, Als we er met zijn allen voor kiezen om twee maal per week te trainen en één keer per week te spelen, dan moeten we ook accepteren dat het blijft zoals het nu is. Maar willen we de volgende stap maken dan moet er iets gebeuren en de vrijblijvendheid verdwijnen. Pas dan kun je de intensiteit en kwaliteit omhoog krikken, dat niet alleen Oranje, maar vooral de spelers zelf ten goede komt.” klinkt Eimers gepassioneerd.

HIJS Hokij

Eimers beslist na het WK of hij aanblijft bij HIJS. ,,Ik heb het er fantastisch naar mijn zin, maar ik wil eerst deze klus klaren met Oranje, voordat ik over mijn mogelijke vervolg bij Den Haag ga nadenken. Dat is voor mij nu niet aan de orde, maar het gevoel is goed.”

Op de vraag of Nederland behouden blijft voor Division 1B, klinkt die niets ontziende passie door: ,,Jazeker! Geen enkele twijfel mogelijk!

Previous Interview: Britt Wortel en Emily Even
Next Bene League Preview: Chiefs Leuven