Oekraïne troeft Nederland ruimschoots af in derde duel

Nederland WK Division 1B Estland

Nederland speelde vanmiddag de derde wedstrijd op het WK Division IB. Oekraïne was de volgende tegenstander en een maatje te groot voor de strijdlustige Oranje-mannen. Na nederlagen tegen Polen en Estland, bleef de teller dus op nul voor Nederland Barend Hoogteijling zag de wedstrijd en doet verslag.

Oekraïense druk op goal Hrelja

Al vanaf de eerste minuut zette Oekraïne Nederland onder druk. Ook het eerste schot op doel was van de Oekraïners en bij dat eerste schot bleef het niet. Tomislav Hrelja bracht redding en dat deed hij  bijna de gehele eerste periode. Na ruim vijf minuten kwam Nederland in ondertal, nadat er te veel spelers op het ijs stonden. De Oranje-mannen werkten hard en Oekraïne kon geen bres slaan in de verdediging.

Toch gingen de Oost-Europeanen met een voorsprong de eerste pauze in. De goal was een gelukje, maar de voorsprong wel verdiend. Andri  Mikhnov had een mooie passeerbeweging in huis en schoot op doel. De puck werd nog geraakt door een Nederlandse schaats en rolde in de verre hoek het doel in. Met een schotverhouding van 4-16 in het nadeel van Nederland geen onlogisch stand.

Strijdend Nederland in begin middenstuk

Zoals de puck bij de 0-1 net in het doel gleed, zo bleef de puck in het begin van de tweede periode net buiten het doel. Nederland pakte de handschoen op en toonde, net als in het eerste deel, volop strijdlust. Er werd wat meer druk gezet richting het doel van Oekraïne en nadat Mykyta Kovalenko naar de strafbank was gezonden voor ‘delaying the game’, kon Oranje de druk nog meer opvoeren. Even werd gevreesd voor een straf voor Nederland nadat een Oekraïner met bebloed gezicht tegen het ijs ging. Na overleg van de scheidsrechters bleef de powerplay van Nederland intact.

Oranje komt op gelijke hoogte

Deze werd goed uitgespeeld en met Joey Oosterveld als stoorzender voor goalie Bogdan Dyachenko, kon Steve Mason met een afstandschot Nederland op gelijke hoogte brengen. Nederland putte hier moed uit en kwam beter in de wedstrijd

‘GONE IN 45 SECONDS’

Iets meer dan vijf minuten na de 1-1 was het echter Oekraïne dat op een break-away wist te scoren. De puck werd teruggelegd naar de blauwe lijn en Danil Skrypets schoot raak ‘through the five-hole’. Nederland leek hierdoor verlamd. Elf seconden later was het weer raak. In een twee op één situatie wist Igor Merezhko de 1-3 te scoren.

En het leed was nog niet geleden. De 1-4 viel binnen 45 seconden nadat de 1-2 was gescoord. Weer een break-away situatie waar de puck werd teruggelegd besliste de wedstrijd. Vital Lyalka was de maker.

Het middenstuk werd afgesloten met een 1-5 achterstand voor de Nederlandse mannen. Een afstandschot werd geblokt door een verdediger, maar Vadym Mazur was er als de kippen bij om de losliggende puck binnen te schieten.

Drie powerplay goals, tegen

In het slotstuk mocht Joey Oosterveld na iets meer dan drie minuten plaatsnemen op de strafbank. Oekraïne wist dit uit te spelen en aanvoerder en routinier Andri Mikhnov werd op fraaie wijze aangespeeld voor een one-timer voor de 1-6.

Nadat Thomas Borgman op de strafbank moest plaatsnemen sloegen de Oekraïners weer toe. Vital Lyalka volgde het voorbeeld van zijn aanvoerder en ook hij scoorde zijn tweede goal van de wedstrijd op de powerplay: 1-7.

Iets meer dan een minuut voor tijd scoorde Lyalka ook zijn derde goal. Wederom op de powerplay nadat Evo Suurhof een tikje gaf tegen de helm van een tegenstander. Dit was ook meteen de laatste goal van de wedstrijd die dus in 1-8 eindigden.

40 saves voor Hrelja

Tomislav Hrelja werd uitgeroepen tot beste speler van Nederland. De goalie van Cairox HIJS HOKIJ voorkwam met 40 saves (waaronder een aantal zeer knappe) een grotere nederlaag voor Nederland. Voor Oekraïne werd Andri Mikhnov verkozen tot beste speler. De aanvoerder scoorde twee goals en was bij nog vier andere goals betrokken met een assist.

Oekraïne heeft nu zijn eerste punten gepakt op het WK. Nederland blijft nog op een maagdelijke nul punten staan. Morgen om 12:00 uur spelen de Oranje mannen, met het ingevlogen vijftal van Tilburg Trappers, tegen Japan. Zaterdag volgt de laatste wedstrijd tegen Roemenië. Japan speelt tegen Estland. Bij een Japanse zege moet Oranje de laatste twee duels winnen en ook nog eens in reguliere speeltijd. De donkere wolken zijn samengepakt boven Nederland in Tallinn.