Frölunda Indians en Djurgården naar SHL finale


Face-Off IJshockey SHL

De laatste wedstrijden in de halve finales zijn gespeeld. Frölunda en Djurgården nemen het tegen elkaar op in de SHL finale. Barend Hoogteijling hield alles bij en doet verslag.

Luleå (2) – Frölunda Indians (3)

Indians als eerste naar de finale

Het was do-or-die voor Luleå in de eigen Coop Norrbotten Arena. Frölunda Indians stond 3-1 voor in de serie en is op stoom gekomen. Luleå-goalie Joel Lassinannti is het hele seizoen al goed, maar in deze serie is het wat minder. Bij de Indians heeft Johan Mattsson in deze play-offs laten zien dat hij op dit moment de beste goalie is van de Göteborgse ploeg.

Beide ploegen begonnen wat weifelend aan de wedstrijd. Luleå had moeite met het afwerken en dat is juist iets wat Frölunda op dit moment prima doet. De eerste periode werd met 0-2 afgesloten waardoor de thuisploeg nog meer in de touwen werd geslagen.

Voorafgaand aan de tweede periode haf Luleå coach Thomas Berglund voor de camera van C-More nog vertrouwen in een goede afloop. Dat was niet te zien aan zijn spelers want die leken als verlamd op het ijs te staan. Frölunda bleef aanvallend de beter partij en uitblinker Ryan Lasch maakte de 0-3. Voordat de kleedkamers voor de tweede pauze werden opgezocht stond de 0-4 al op het scorebord. De gifbeker voor Luleå was nog niet leeg want Johan Harju kreeg ook nog 5+20 strafminuten na een charge op Chay Genoway.

De 0-4 van Max Friberg.

Al snel in de afsluitende periode werd het, op de powerplay vanwege de straf van Harju, nog erger voor de ploeg uit Noord-Zweden toen de 0-5 werd binnengeschoten. Terwijl de straf van Harju nog werd uitgezeten wist Luleå, shorthanded, nog wel de pijn iets te verlichten: 1-5.

Vier minuten voor tijd werd het zelfs nog 2-5. Lassinannti werd naar de kant gehaald voor een extra veldspeler en bij Frölunda moest een speler de strafbank gaan bezoeken. Toch kwam Luleå niet meer tot scoren. De Indians deden dat met een shorthanded emptynetter nog wel: 2-6.

Frölunda Indians kan zich nu gaan opmaken voor de finale van de SHL play-offs. De laatste keer dat de Göteborgers in de finale stonden was in 2016. Toen werd er in vijf wedstrijd afgerekend met Skellefteå.

Färjestad (1) – Djurgården (4)

Färjestad dwingt zevende wedstrijd af

De zesde wedstrijd werd niet in Hovet gespeeld maar honderd meter verderop in Globen. Een veel moderner stadion waar ook veel meer toeschouwers in kunnen. Met bijna 14.000 toeschouwers werd het voor de penningmeester van Djurgården in ieder geval een succes. De toeschouwers zagen ook veel goals. Maar niet van de ploeg waar de meeste voor kwamen.

Na de 8-2 nederlaag in Karlstad kon Djurgården het in de ‘eigen’ Globen afmaken omdat de stand in de serie nu 3-2 was in het voordeel van DIF. De thuisploeg was ook de ploeg met de meeste aanvallen maar miste de efficiëntie van Färjestad. In de eerste periode werd Robin Jensen, die de net vader geworden  Adam Reideborn verving, vier keer getest. Drie keer ging dat goed, maar de tussenstand was 0-1.

In het middenstuk nam Färjestad coach Johan Pennerborn na vier en halve minuut een time-out. Zijn ploeg had nog niet op doel weten te schieten en Markus Svensson moest al zes keer een schoot weten te keren. Daarna liep FBK in deze periode uit naar 0-5. Vier goals op tien schoten op doel in deze periode! Dat is efficiëntie.

Färjestad wist vier keer te scoren in zes minuten.

In het laatste deel scoorde Djurgården al snel de eretreffer. Al even snel kwam ook de eindstand op het scorebord 1-6. In de resterende zestien minuten werd er niet meer gescoord.

Door deze overwinning in Stockholm dwong Färjestad en allesbeslissende zeven wedstrijd af. Djurgården zal defensief iets moeten veranderen want veertien tegengoals in de laatste twee wedstrijden is niet iets waarmee je de finale kunt behalen.

En de tweede finalist is…

Na de twee grote nederlagen in de vorige wedstrijden, ging het in het begin van de wedstrijd in Karlstad al weer niet goed voor Djurgården. Binnen tachtig seconden kon, de weer teruggekeerde, Adam Reideborn de puck al uit net vissen. De eerste periode was Färjestad de betere ploeg. Toch kreeg DIF wel wat kansen maar er werd met een 1-0 stand gepauzeerd.

Net over de helft van de wedstrijd wist Djurgården een powerplay situatie te benutten en scoorde de gelijkmaker in een gelijkopgaande periode waarin beide teams kansen kregen maar het maar bij één goal bleef.

Al vroeg in de derde periode wist routinier Dick Axelsson de gasten op voorsprong te schieten. Axelsson wist op de blauwe lijn de puck te onderscheppen en kon vrij doorschaatsen en scoren: 1-2.

Färjestad moest nu komen en deed dat ook. Het stuitte echter op een prima spelende Reideborn. Niet alle vaders in Zweden hebben dus een lange ouderschapsverlof 😉

Aan de andere kant scoorde werd wel gescoord. Vijf minuten voor tijd kwam Djurgården op 1-3. En het werd met een emptynetter zelfs nog 1-4.

Djurgården viert de overwinning. Het publiek in Karlstad bedankt de eigen ploeg.

Djurgården gaat dus door naar de finale waar het Frölunda Indians zal ontmoeten. De laatste finale die DIF speelde was in 2010 toen HV71 te sterk bleek. Het laatste kampioenschap van de Zweedse recordkampioen (16 keer) werd in 2001 behaald.

SHL finale 2018-2019
SHL finale 2018-2019

 

 

Previous San Jose voorkomt uitschakeling, St. Louis dompelt Winnipeg in rouw
Next 'Steve Yzerman keert terug bij Detroit als General Manager'