Zevende editie Indoor Pond Hockey Classic opnieuw succes


Je kent dat wel: Bij de aanvang van het nieuwe seizoen is iedereen dolenthousiast en worden alvast grootse plannen gesmeed om het seizoen af te sluiten met de deelname aan een leuk internationaal toernooi. Zoveel trainingen en wedstrijden verder kom je dan tot de vaststelling dat je beste verdediger gekwetst is, je topscorer naar een huwelijksfeest is en je goalie gewoon niks meer heeft laten weten. Daar gaan die goede voornemens weer. Vandaar de ‘Pond’.

Groepsfoto deelnemers (Foto: Gregory Lens)

De ‘Pond’, of languit ‘Indoor Pond Hockey Classic’ is een mondvol, maar na zeven edities inderdaad goed op weg om een ware klassieker te worden. Het toernooi dat de onvervalste sfeer van het oorspronkelijke ‘pond hockey’ evenaart, wordt gespeeld met een team van maximaal zeven spelers, één goalie en zes veldspelers. De wedstrijden zelf worden in de breedte gespeeld 3 versus 3 plus goalie, waarbij het speelveld van de boards tot de blauwe lijn loopt, met afbakening zodat de puck steeds in-bound blijft. In korte, hevige wedstrijdjes van twaalf minuten is het alles of niks. Geen offside, geen icing, geen slapshots en geen bodychecks. Overtredingen worden onmiddellijk afgestraft met een penalty shot. Het gaat snel!

Er wordt in de breedte gespeeld op een afgebakende ‘pond’ (Foto: Gregory Lens)

No Glory, Lots of Fun

In de afgelopen zeven jaar dat het toernooi werd georganiseerd, is het uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats van gelijkgestemde zielen. Allemaal ijshockeyers die samenkomen voor dat verdomd leuke spelletje met stick en puck. Geen medailles of bekers voor de winnaar. Het team dat zich tot ‘Kings of the Pond’ kroont, krijgt een limited edition Pond jersey met dank aan CCM. De laatste vier edities was het toernooi volzet na amper 24 uur. Maximaal 36 teams kunnen inschrijven. Zo’n 90% van de teams keren weer terug: Norwegian Penguins, Les Corsaires de Nantes, Frisian Flames, Ghent Ghosts; Noren, Zweden, Nederlanders, Duitsers, Britten, Belgen, zelfs Canadezen staken reeds een paar keer de plas over om deel te nemen. Vele teams die te laat zijn met de inschrijving, belanden op de wachtlijst met de hoop dat een vroege inschrijver afmeldt. Heel wat teams reserveren aan het einde van het toernooi dan ook al hun plekje voor de volgende editie. Het geheim? De kameraadschap van de ijshockeyers, no hassle, just play hockey! Winnen doet er eigenlijk niet toe. IJskoud bier, lekkere BBQ, vintage T-shirt voor elke deelnemer, kortom supersfeer. Je moet het meemaken. Internetfenomeen Chris Kibui van het overbekende ‘Hockey Tutorial’, zelf meervoudig deelnemer aan het toernooi, noemt de ‘Pond’ ‘The best and most enjoyable ice hockey tournament ever’

.

Deurne Beach Boys vs. Les Corsaires de Nantes (Foto: Gregory Lens)

Road Trip Edition

De zevende editie hing echter aan een zijden draadje. Immers, de ‘Pond’ werd reeds zes edities door Antwerp Phantoms gehost op ijsbaan Ruggeveld. Met het instabilliteitsprobleem van het dak en de afbraak van de ijsbaan werd het even moeilijk. Een wedstrijd verplaatsen naar een andere ijsbaan dat is meestal geen probleem, maar een toernooi van twee dagen met 36 teams en zo’n 300 ijshockeyers, goed voor zo’n 132 wedstrijden, dat is geen sinecure. Gelukkig werd een uitwijkmogelijkheid gevonden: de ijsbaan van Sport Vlaanderen Liedekerke was bereid het toernooi te ontvangen.

Chilly Pete’s Pond Pirates vs. Goldfish (Foto: Gregory Lens)

Het toernooi was gered en de teams konden dat bijgevolg ten volle appreciëren. De crew van organisatoren ‘Chilly Pete’ & ‘Ziggy Dubois’ kreeg veel lof, vooral de teams uit Zweden en Noorwegen vonden het fijn, zij hadden immers lang op voorhand hun vliegtuigticket gekocht. Het leek wel ‘voorbestemd’, want de finale werd uitgerekend gespeeld tussen Norwegian Penguins (NOR) en Alvdälen Puttes Pojkar (SWE). Deze laatsten versloegen de Noorse titelverdedigers van de vorige editie met 3-1. Kortom, prachtig ijshockey een gans weekend lang. Voor teams een aanrader om mee te spelen, voor ijshockeyfans ook een unieke mogelijkheid om die onvervalste hockeysfeer op te snuiven!

Finale tussen Norwegian Penguins vs. Alvdälen Puttes Pojkar (Foto: Gregory Lens)

 

Previous Alex Andjelic nieuwe hoofdcoach Zoetermeer Panters
Next Colorado op matchpoint na sensationele comeback tegen Calgary, Dallas en Boston pakken tweede zege