Atlantic Division: Detroit en Buffalo blijven wedstrijden verliezen


Face-Off IJshockey NHL

Nog een kleine maand te gaan in het reguliere seizoen. Er is eigenlijk alleen nog voor de Montreal Canadiens iets om voor te spelen. De Canadiens zijn volop in de race voor een wildcard voor de playoffs. Boston en Toronto hebben een teleurstellende week achter de rug en Buffalo Sabres aanvaller Jack Eichel kon twee wedstrijden toekijken. Toronto-verdediger Morgan Rielly ontsnapte aan een fikse schorsing.

Power Ranking Atlantic Division

Foto: NHL.com

1 (2). Tampa Bay Lightning (112  punten, 54-13-4 , L10: 8-2-0 , W3 )

Voor de Lightning was het weer een prima weekje, zaterdag werd er van Detroit (3-2) gewonnen. Maandag stond de topper in Toronto op het programma. Een echte wedstrijd werd het echter niet. Tampa won met 6-2 van de Maple Leafs, mede door twee doelpunten van Tyler Johnson en Cederic Paquette. Donderdag werd er wederom (met moeite) gewonnen (5-4), opnieuw bleek Detroit een pittige tegenstander.

2 (1). Boston Bruins (93 punten, 42-20-9, L10: 6-3-1, L3 )

Het is een tijd geleden dat de Bruins in reguliere speeltijd verloren, maar drie verloren wedstrijden op rij is echt heel ongewoon. Zaterdag werd er nog “gewoon” gewonnen van de Ottawa Senators (3-2).

Zondag was Pittsburgh met 4-2 te sterk, dinsdag hadden de Bruins géén antwoord op Columbus Blue Jackets (7-4) en donderdag werd er nipt verloren van Winnipeg Jets (4-3). Na negentien wedstrijden op rij minimaal een punt te hebben gepakt is er, ondanks de drie verloren wedstrijden, niets aan de hand voor de Bruins

3 (3). Toronto Maple Leafs (89 punten, 42-23-5, L10: 6-3-1, L2 )

Deze week was de uitgelezen kans om Boston voorbij te gaan op de ranglijst. Zaterdag werd er nog bijna een 3-0 voorsprong weggegooid in de laatste twee minuten tegen Edmonton (3-2). Maandag stond de topper die nooit een topper werd op het programma tegen Tampa Bay Lightning. Er werd kansloos met 6-2 verloren. Met de goal van Auston Matthews als enige hoogtepunt.

Na de wedstrijd werd er een onderzoek ingesteld naar homofobe uitlatingen van verdediger Morgan Rielly richting een van de scheidsrechters. Hij zou mogelijk ‘faggot’ hebben gezegd. Later bleek dat het waarschijnlijk om de hockeyterm ‘rag it’ ging. Daarmee wordt bedoeld dat ene puck het vak uitgeslingerd moet worden. Uiteindelijk zou Reilly (gelukkig) vrij worden gesproken en kon de verdediger aantreden tegen Chicago woensdagavond. Woensdag werd goalie Frederik Andersen voor de tweede wedstrijd op rij halverwege de wedstrijd van de goal afgehaald. Na een 5-0 achterstand  kwam Toronto nog terug tot 5-4, maar werd er wederom verloren.

4 (5). Florida Panthers (74 punten, 31-27-12, L10: 4-2-4, W3)

Het was een hele goede week voor de Florida Panthers. Vrijdag won back-up goalie Sam Montembeault zijn allereerste NHL wedstrijd uit zijn carrière. De Minnesota Wild was géén partij voor de Florida Panthers. Mike Matheson had met twee doelpunten een belangrijk aandeel in de 6-2 overwinning. Zondag werd Detroit met speels gemak met 6-1 aan de kant gezet en wisten Dryden Hunt en Josh Brown hun eerste goal in de NHL te scoren. Donderdag was Florida de grote spelbreker voor de San José Sharks , die bij winst als eerste in de Western Conference zich konden plaatsen voor de playoffs. In een spannende wedstrijd werd er met 4-2 gewonnen.

5 (4). Montreal Canadiens (81 punten, 37-27-7, L10: 4-6-0, L1)

In de race voor het laatste plekje in de playoffs vecht Montreal samen met Columbus een verbeten strijd, die tot wedstrijd 82 ongekend spannend gaat zijn.Vrijdag liet Montreal zich in Anaheim naar de slachtbank lijden, en stond er uiteindelijk 8-2 op het wedstrijdformulier. Dinsdag wist Max Domi tweemaal te scoren tegen de Detroit Red Wings, en werd er met 3-1 gewonnen.

Donderdag leek Montreal tegen New York Islanders op overtime af te stevenen, maar drie minuten voor tijd scoorden de Islanders de 2-1 en ging Montreal alsnog zonder punten naar huis.

6 (8). Ottawa Senators (54 punten, 24-41-6, L10: 2-7-1, W1)

Zaterdag speelde Ottawa een prima pot tegen de Boston Bruins, waarbij Ottawa zich van zijn beste kant liet zien. Typerend voor dit seizoen werd er in de laatste minuut verloren, waar de Sens de credits kregen maar de punten misliepen. Maandag werd er gestreden tegen de Philadelphia Flyers en ging de wedstrijd gelijk op. Helaas werd er opnieuw werd er met 3-2 verloren. Anders Nilsson speelde donderdag een geweldige wedstrijd tegen de St.Louis Blue, met 35 saves hield hij er zelfs een shut-out aan over. de Senators wisten met 2-0 te winnen en opnieuw bleek dat ze als team enorm gegroeid zijn.

7 (7). Buffalo Sabres ( 69 punten, 30-31-9, L10: 2-7-1, L3)

Het lijkt maar niet te stoppen met de slechte reeks van Buffalo, en daar kwam deze week ook nog eens een schorsing van Jack Eichel bij,  die zich zaterdag tegen de Colorado Avalanche misdroeg. Bovendien werd er met 3-0 verloren en kan het seizoen niet snel genoeg voorbij gaan voor de Sabres.

Zonder de geschorste aanvaller werd er dinsdag met 2-0 verloren in eigen huis tegen Dallas. Donderdag was Buffalo kansloos tegen de Pittsburgh Penguins en wisten de Sabres opnieuw niet te scoren. De wedstrijd eindigde in een 5-0 verlies, wat de zesde opeenvolgende nederlaag voor de Sabres betekent.

8 (6). Detroit Red Wings ( 58 punten, 24-37-10, L10: 1-8-1, L4)

Net als Buffalo heeft ook Detroit ook weer een week om snel te vergeten achter de rug. Zaterdag speelde Detroit een geweldige wedstrijd tegen koploper Tampa Bay. Een stunt werd het uiteindelijk niet: er werd met 3-2 verloren. Met de loodzware wedstrijd van zaterdag nog in de benen, werd er zondag kansloos met 6-1 verloren van Florida. Veteraan Thomas Vanek wist net als zaterdag het net te vinden.

Dinsdag had Detroit geen antwoord op de prima spelende Max Domi (Montreal) en werd er met 3-1 verloren. Donderdag kwam Tampa op bezoek en leek Detroit te gaan stunten. De Red Wings kwamen op een 3-0 voorsprong, maar halverwege de tweede periode kwam Tampa op stoom, en wist het vijf maal te scoren. Met een kleine twee minuten te spelen, kwam Detroit door een doelpunt van Michael Rasmussen nog wel op 5-4 maar verder kwamen de Red Wings niet meer.

Three Stars of the Week

Foto: NHL.com

1. Aleksander Barkov

Aan de hand van Barkov heeft Florida er een topweek opzitten, de aanvoerder van de Panthers heeft maar liefst zeven assists en één doelpunt in drie wedstrijden achter zijn naam. Barkov is verreweg de beste speler van afgelopen week.

2. Nikita Kucherov

Vier doelpunten en drie assists in evenveel wedstrijden voor de aanvaller van Tampa. Met 115 punten is Kucherov tevens de koploper in het algemeen klassement.

3. Sam Montenbeault

De goalie van de Florida zag 75 schoten in drie wedstrijden op zich afgevuurd worden, en wist er 70 te keren. Met een save percentage van .933%  duidelijk de beste goalie van deze week.

 

Previous AHOUD Devils Nijmegen sportploeg van het jaar
Next Spanning neemt toe in Central Division, Goalie record in Dallas