The Last Hockey Game … in Nairobi


Actie in Nairobi

In een vorig artikel meldden we reeds dat de legendarische Slava Fetisov samen met andere publieke figuren en ex-atleten op de Noordpool een symbolische ‘Last Hockey Game’ zullen spelen om de klimaatproblematiek in de kijker te zetten. Welnu, Fetisov en zijn team maken wat extra reclame om hun actie luister bij te zetten. Zo werd op 9 maart jl. een ijshockeywedstrijd gespeeld in de Keniaanse hoofdstad, op de enige ijsbaan in het land in hoofdstad Nairobi. Het was tevens de eerste internationale ijshockeywedstrijd die ooit in Kenia werd gespeeld. Het was ook historisch omdat het georganiseerd werd om de aandacht te vestigen op de impact van klimaatverandering, in Kenia en de rest van de wereld.

Opiyo vuistje met Fetisov na afloop van de wedstrijd (Natalia Mroz/UN Environment)

Sport als instrument

De wedstrijd maakt deel uit van een initiatief van de afdeling VN-milieu om sport te gebruiken om regeringen en gewone burgers achter de bescherming van onze planeet te scharen. Er worden bijgevolg ijshockeywedstrijden gehouden in tientallen regio’s over de hele wereld – en na de wedstrijden vertellen de spelers over de klimaatverandering die hun gemeenschappen beïnvloeden. Uiteindelijk zal dit project dan worden afgerond met ‘The Last Game’, de eerste en laatste ijshockeywedstrijd die effectief op de Noordpool wordt gespeeld. Op 9 maart was het dus eerst de beurt aan Kenia dat even in de schijnwerpers werd gezet ter ondersteuning van de VN-milieuvergadering.

Ice Lions

Actie in Nairobi met Slava Fetisov (The Last Game/UN Environment)

De Kenyan Ice Lions – ondertussen geen onbekenden meer want ze speelden reeds met en tegen Crosby en co, via een reclamestunt van Tim Hortons – speelden een dramatische wedstrijd tegen de Last Game All Stars – onder leiding van de Hall of Famer, Wereldkampioen, Olympisch en Stanley Cup-kampioen – Slava Fetisov, tevens VN-beschermheer voor de poolgebieden. De Last Game All-Stars wonnen de wedstrijd met 10-9 na een beslissende shoot out. Fetisov scoorde het beslissende doelpunt. “Iedereen is een winnaar”, zei Ben Azegere, kapitein van de plaatselijke Ice Lions. “Omdat dit ons helpt het verhaal te vertellen van de invloed van klimaatverandering op het land en de wereld waar we van houden.”  Hij begeleidde de bezoekende spelers, die uit een tiental landen kwamen, tijdens een rondleiding door het National Wildlife Park. Geëmotioneerd beschreef hij hoe ongekende en destructieve weerspatronen en stropers de leeuwenpopulatie – de mascotte van zijn team – en het symbool van de ziel van de Keniaanse natie decimeerden.

On the Road

The Last Game: bekommernis om het klimaat (The Last Game/UN Environment)

The Last Game heeft Finland reeds bezocht op het populaire ‘Save Pond Hockey’-toernooi, met deelname van Sauli Niinisto, de president van Finland. Naast de wedstrijd op de noordpool in april, worden er nog ‘Last Games’ gepland in september, van Abu Dhabi tot Argentinië, van New Orleans tot Nieuw-Zeeland … en tenslotte in New York – om samen te vallen met de klimaattop van de VN-secretaris-generaal.

Face-Off.nl had achteraf nog een gesprek met Rob Ao Opiyo, één van de kernspelers van de Ice Lions. “We waren allemaal vereerd met de kans die het VN-milieuteam ons heeft geboden om niet alleen tegen Slava te kunnen spelen, maar ook om deel uit te maken van de stemmen die uitreiken om het bewustzijn over klimaatverandering te vergroten”, aldus Opiyo. De extra promotie via deze Last Game is voor de Keniaanse ijshockeyers natuurlijk mooi meegenomen. “We hopen dat onze wereldwijde impact ons op lange termijn zal helpen bij een betere voorbereiding om ooit aan de Olympische Winterspelen deel te nemen door middel van fanbases en sponsorships. We zijn momenteel maar een paar senior spelers, terwijl de jeugdspelers klaargestoomd worden om de teugels over te nemen. Hoe meer jongeren we kunnen motiveren om ijshockey te spelen, hoe groter de kans dat clubs en trainingsprogramma’s tot een potentiële toekomstige Afrikaanse competitie kunnen uitgroeien of misschien zelfs Keniaanse ijshockeyers naar de NHL of KHL, wie weet”, stelt een begeesterde Opiyo. “Al bij al was het een opmerkelijke ervaring. Alle Ice Lions zullen het doelpunt gescoord door Slava Fetisov in de eerste seconden van de match koesteren. Ons team was een mix van senioren en junioren en tevens een vrouwelijke speler, Faith Sihoho, die de wedstrijd dynamischer maakte. Hun keeper, Timmy Lipsey, was een opmerkelijke 10 jaar oude bakstenen muur voor het doel. Kortom, een ervaring om nooit te vergeten”, aldus nog Opiyo.

Video

Bekijk alvast de video van het evenement via deze link.

 

Previous Schrik van de eerste divisie Veres blijft nog een jaar in Eindhoven
Next Augsburg en Ingolstadt delen eerste klap uit in play-offs