The Last Hockey Game, of toch niet?


Noordpool

De ecologische voetafdruk is een heikel thema geworden in onze samenleving. Dagelijks worden we geconfronteerd met klimaatperikelen, in het nieuws, maar ook rondom ons. Het gat in de ozonlaag, de smeltende gletsjers, natuurrampen …

Doemdenkers schotelen ons via allerlei mediakanalen de ergste scenario’s voor. Terecht of onterecht laten we hier even in het midden. Dat we spaarzaam en zorgvuldig met het milieu moeten omgaan staat evenwel buiten kijf. Opmerkelijk feit is dat de IIHF, ’s werelds ‘governing body’ van onze geliefkoosde sport, zich ook uitdrukkelijk wil manifesteren in deze belangrijke zaak. Samen met de Verenigde Naties wordt als eyecatcher een symbolische ‘Last Hockey Game’ gespeeld op de Noordpool. De line-up belooft alleszins indrukwekkend te zijn inzake spelers. Niemand minder dan IIHF-voorzitter René Fasel, voormalig internationaal scheidsrechter, zal voor de gelegenheid zijn zebratruitje opnieuw aantrekken en de wedstrijd leiden.

IIHF-Voorzitter René Fasel opnieuw even scheidsrechter (foto: Mika Kylmaniemi/ HHOF-IIHF)

Symbolisch

De laatste wedstrijd is een symbolische ijshockeywedstrijd met als doel wereldwijde aandacht te vestigen op klimaatverandering en het snel verdwijnende ijs in de poolgebieden. De ijshockeywedstrijd staat gepland op 24-25 april 2019 en zal plaatsvinden op een ijsbaan op de Noordpool.

Het zou wel eens een wedstrijd kunnen worden met een indrukwekkende opstelling van legendarische atleten. Want niet alleen ijshockeylegenden zullen de schaatsen opnieuw aanbinden. Wie staat alvast in de line-up? Voormalige ijshockeysterren ‘The Great One’ Wayne Gretzky (CAN/Edmonton Oilers, LA Kings, St-Louis Blues, NY Rangers) Jari Kurri (FIN/Edmonton Oilers) en goalie Mike Richter (USA/NY Rangers), samen met viervoudig Olympisch schaatskampioen Johann Olaf Koss (NOR), maar ook voormalig Sovjet- en NHL- ijshockey-ster Vyacheslav ‘Slava’ Fetisov tekent present. Logisch eigenlijk, want hij is de belangrijkste drijvende kracht achter dit initiatief in zijn rol als VN-milieuambassadeur voor poolgebieden. “Het is geweldig dat de IIHF, als lid van de Olympische familie, erbij zal zijn als we ijshockey spelen in het Noordpoolgebied om sport te gebruiken als een brug tussen landen voor samenwerking op het gebied van klimaatverandering, een onderwerp dat cruciaal is voor onze planeet”, aldus Fetisov.

Face-off.nl redacteur Christian Pierre met ijshockeylegende ‘Slava’ Fetisov

In 2015 voerde Fetisov in Rusland reeds campagne voor het creëren van een beschermd zeegebied in de Rosszee, Antarctica. Door de jaren heen heeft hij zijn steun verleend aan verschillende milieu-initiatieven in de regio, waaronder de opruiming van Lewis Pugh (VN-milieu ambassadeur van de Oceanen) aan het Baikalmeer, Rusland en de Antarctica 2020-campagne voor het creëren van meer arctische beschermde zeegebieden. In september 2017 orkestreerde hij tevens de grootste strandopruiming in het Russische Noordpoolgebied.

Het aparte sportevenement heeft als doel wereldwijd aandacht en ondersteuning te vragen voor het snel verdwijnende ijs in de poolgebieden. Het Noordpoolgebied is één van de meest kwetsbare ecosystemen van onze aarde, onevenredig getroffen door de klimaatverandering en opwarming met tweemaal de gemiddelde snelheid van de rest van de planeet.

VN-Raamverdrag klimaatverandering

The Last Game is door Fetisov, samen met alle partners, gepresenteerd tijdens de 24e zitting van de Conferentie van de Partijen (COP 24) bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering, dat heden plaatsvindt in Katowice, Polen, van 3 tot 14 december 2018. Het initiatief zal worden gepresenteerd tijdens een aantal evenementen, waaronder op 11 december in het panel ‘Sports for Climate Action’; op 12 december op een speciaal Climate Action Hub-evenement ‘On Thin Ice: the Last Game at the North Pole’; en op 13 december tijdens een nevenevenement georganiseerd door Estland en de Climate Leadership Coalition getiteld ‘Sports as a way of engaging and empowering citizens to climate actions’ (Sport als een manier om burgers te betrekken bij en te steunen in klimaatacties).

Deze symbolische ‘laatste’ ijshockeywedstrijd op de Noordpool heeft bijgevolg tot doel sport en milieu samen te brengen als ambassadeurs van vrede en heeft de steun gekregen van prominente autoriteiten zoals o.a. VN-secretaris-generaal António Guterres, Paus Franciscus en Prins Albert II van Monaco.

De bredere context

Arctische klimaatverandering heeft reeds een grote impact op het ecosysteem en de mensen die in de regio wonen. Bovendien beïnvloedt de Arctische klimaatverandering grote delen van de planeet, b.v. de mondiale zeespiegel, de ontdooiende permafrost (door uitstoot van het broeikasgas methaan), evenals overstromingen en droogtes in dichtbevolkte gebieden zoals Azië en Afrika. Door de ongekende en snellere smeltende ijsbedekking in het Noordpoolgebied, zijn er al plannen om nieuwe economische opportuniteiten te verkennen, zoals winstgevende nieuwe maritieme routes en het opzetten van nieuwe mijn- en booractiviteiten. Deze potentiële ontwikkelingen zullen ongetwijfeld de ongerepte omgeving van het Noordpoolgebied nog meer op de proef stellen. Vandaar ook het belang van ‘The Last Game’.

Vyacheslav ‘Slava’ Fetisov tijdens een ‘Russian Legends’ wedstrijd in Novomoskovsk 29 mei 2018

Doelstellingen

Met ‘The Last Game’ willen de organisatoren aantonen dat de Arctische omgeving erg fragiel en belangrijk is voor het welzijn van alle mensen op de planeet, maar tevens de waarde van samenwerking, vriendschap en vrede benadrukken. Hierbij willen ze de aandacht vestigen op de snelle snelheid van de opwarming van de aarde, die het gezicht van de Noordpool op zo’n manier verandert dat het in de zomer rond 2040 vrijwel ijsvrij kan worden (vandaar de titel van het evenement). Met deze wedstrijd wensen de organisatoren tevens de state-of-the-art mogelijkheden demonstreren om sportevenementen te houden met een minimale impact op het milieu, zelfs in een dergelijke extreme omgeving.

Logistiek

The Last Game kan vanzelfsprekend slechts een zeer beperkt aantal mensen accommoderen, eenvoudigweg om milieu- en logistieke redenen. Vandaar ook dat er geen toeschouwers naar de Noordpool worden gebracht. De wedstrijd wordt echter wereldwijd uitgezonden en er staan reeds tal van media in de rij voor deelname en berichtgeving. Ondanks de operationele complexiteit is het de bedoeling om ervoor te zorgen dat het evenement de minimale milieu-impact heeft op de Noordpool en dat alle onvermijdelijke CO2-emissies die samengaan met de voorbereiding en de wedstrijd zelf worden gecompenseerd. Er zullen bovendien geen officiële winnaars of verliezers zijn, maar de Noordpool zal triomferen.

Wordt dus vervolgd. Zet de data 24 en 25 april 2019 alvast in uw agenda!

Previous Herentals blijft aan kop na zege bij Antwerpen, Geleen schudt Amsterdam af
Next Zwarthoed scoort maar verliest, Dijkema en Wortel winnen ook hun elfde wedstrijd